Hoparlörsüz ezan dönemi başladı

Güncelleme Tarihi:

Hoparlörsüz ezan dönemi başladı
Oluşturulma Tarihi: Ekim 19, 2001 01:56

1995'ten beri başlanan ve daha önce pilot bölge Zonguldak ve Burdur'da uygulanan hoparlörsüz ezan için İstanbul'da da Fatih seçildi. Fatih'teki 110 camiden 65'inde ezanın hoparlör kullanılmadan okunmasına geçildi.

Diyanet İşleri Başkanlığı'nın aldığı karar uyarınca merkezi camilerin dışında hoparlörle ezan okunması devri artık kapanıyor. 1995'te başlayan uygulama son olarak İstanbul'da devreye girdi. Birbirine yakın cami ve mescitlerde kullanılan hoparlörlerin birbirine karışıp ses kirliliği yaratmasının ve ezanın kutsiyetinin bozulmasının engellenmesini amaçlayan uygulamada ezan merkezi camiden hoparlörle okunacak. Diğer cami ve mescitlerin müezzinleri ise ezanı hoparlörsüz okuyacak.

İstanbul'da ilk uygulama pazartesi günü Fatih İlçesi'nde başlatıldı. Fatih Müftüsü Ahmet Önal, pazartesinden bu yana bölgelerindeki 110 camiden 65'inde ezanların mikrofonsuz olarak okunduğunu ve bunun nedeninin de ses kirliliğini önlemek olduğunu belirtti. Pilot bölge olarak seçilen semtlerde başlayan mikrofonsuz ezan okunması uygulamasının zamanla yaygınlaşacağı belirtildi.

EZAN GÜZEL OKUNMALI

İstanbul Müftüsü Necati Tayyar Taş da, bu uygulamayla ‘‘evrensel ilan özelliği olan ezanın, en güzel şekilde okunmasını temin etmeyi’’ amaçladıklarını söyledi. Taş, ‘‘Büyük camilerimizin etrafındaki ufak mescitlerimizde, uygun olmayan sesle okunan ezanlar, ezanın evrensel güzelliğini ihlal ediyor. Ezan sesinin yetiştiği alanlar içindeki bu parazit seslerin önüne geçmek için uygulama başlatıldı’’ dedi.

Din Görevlileri Sendikası Genel Başkanı Ahmet Yıldız da, İstanbul'da mikrofonla ezan okumanın yasaklandığına yönelik bazı dinci gazetelerde yer alan haberler için, ‘‘Yasaklama yok, ezanı güzel okuma arayışı var. Her camide ezan okunuyor’’ diye konuştu. Yıldız, Diyanet İşleri Başkanlığı'nın, ezanın kulağa hoş gelmesi için güzel bir hizmet vermeye başladığını belirterek, şöyle konuştu:

KESİNLİKLE YASAK YOK

‘‘Ezan kursu alanların, sesi güzel olan görevlilerin ezan okuması ve ezanın kulağa hoş gelmesi isteniyor. Diyanet, sesi güzel olmayanların, kurstan geçmeyenlerin ezanı hoparlörle okumaması için çalışma başlattı. Zonguldak ve Burdur pilot bölge olarak kullanıldı ve olumlu sonuçlar alındı. Şimdi yaygınlaştırılmak isteniyor. Bu uygulamada, ezanın okunmasını yasaklama kesinlikle yok. Güzeli, iyiyi arama var.’’

Yıldız, hoparlör olmadığı için ezanı duyamayanların şikayetçi oldukları konusunda ise, ‘‘Eğer ezanı duyamayan olursa müftülük oraya bir görevli verip kontrol edecek’’ dedi.

1995'ten beri uygulanıyor

Diyanet İşleri Başkanlığı'ndan bir yetkili, ‘savaş nedeniyle bazı camilerde ezan sesinin kesildiğine’ ilişkin haberlerin kasıtlı olduğunu bildirdi. Birbirine yakın camilerde ses karışıklığı nedeniyle bir camiden mikrofonla ezan okunması, diğer camilerden ise mikrofonsuz ezan okunmasını öngören merkezi ezan uygulamasının 1995 yılında başladığını hatırlatan yetkili, bunun zaman içinde tüm illere yayıldığını ifade etti. İlk olarak Burdur, Isparta ve Ankara'da başlayan uygulama İl ve İlçe Müftülükleri'nin inisiyatifi ile yayılmasını sürdürüyor.

Dinci basın nasıl verdi

Ezanın mikrofonsuz, çıplak sesle okunmasına en sert tepki Akit gazetesinden geldi. Akit haberi dün birinci sayfadan ve sürmanşetten verdi. ‘‘Ezana Yasak’’ başlığı ile verilen haberin alt başlığında ‘‘İstanbul'un birçok ilçesinde mikrofonla ezan okunması yasaklandı’’ diye duyurdu. Yeni Şafak gazetesi ise haberi iç sayfasından ‘‘Ezanımı İstiyorum’’ başlığı ile duyurdu. Vatandaşların çıplak sesle okunan ezanı duymadıklarının ifade edildiği haberde cemaatin namaz vakitlerini kaçırdıkları gerekçesiyle müftülükten uygulamanın iptal edilmesini talep ettikleri ileri sürüldü.

İran'da bile yasak

İslam rejimiyle yönetilen İran'da günlük yaşamı tüm yönleriyle araştıran Hürriyet muhabiri Alaverdi Turhan, başkent Tahran'da hoparlörlü ezan okunmadığını şu cümlelerle anlattı: ‘‘İstanbul'un nerdeyse her mahallesinde bir cami bulunurken, İran'ın 15 milyonluk başkenti Tahran'da göze çarpacak sadece 3-4 cami var. İran'da ezan sesi duymak da mümkün değil. Çünkü, hoparlörle ezan okumak yasak. İran halkı, ‘‘çok fazla gürültü oluyor, rahatsızlık veriyor’’ gerekçesiyle hoparlöre karşı çıktığı için bu karar alınmış. Bu yüzden ezan çıplak sesle okunuyor ve İran gibi bir ülkede ezan sesi duymamak insanı şaşırtıyor.’’
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!