Hiçbir kasırga devrimi yıkamaz

Güncelleme Tarihi:

Hiçbir kasırga devrimi yıkamaz
Oluşturulma Tarihi: Eylül 27, 1998 00:00

Haberin Devamı

Küba Lideri Fidel Castro, Küba'da 4, Karayipler'de ise 300 kişinin ölümüne neden olan ve 100 bin kişiyi evsiz bırakan Georges kasırgasının ardından, ‘‘Hiçbir kasırga Küba devrimini yıkamaz’’ dedi. Georges kasırgası, Küba'dan sonra Amerika'nın Florida kıyılarını da vurdu. Halk, panik içinde bölgeyi terk ediyor.

Hızı zaman zaman saatte 190 kilometreye ulaşan Georges kasırgası, Küba'yı terk ederek Amerika kıyılarına yöneldi. Kasırganın ardından Havana'da toplanan Devrim Savunma Komiteleri Kongresi'nde konuşan Fidel Castro, ‘‘İdeolojik ya da atmosferik hiçbir fırtına, Küba devrimini yok edemez’’ ifadesini kullandı.

Castro, sosyalist fikir ve idealleri de ‘‘tarihin kasırgası’’ olarak nitelendirdi ve ABD'nin geliştirdiği ‘‘akıllı’’ silahlarla nükleer füzelerin ‘‘sosyalist ülküleri imha edemeyeceğini’’ belirtti.

Hızı saatte ortalama 170 kilometreye ulaşarak, önceki gün Florida kıyılarını vuran Georges kasırgası, Meksika Körfezi'ne yöneldi. ABD'li yetkililer, dün Florida kıyılarını etkileyen fırtında can kaybı olmadığı belirtirken, fırtınanın Florida Panhandle ve Lousiana eyaleti arasındaki bölgelere ulaşması bekleniyor.

ABD Başkanı Bill Clinton, kasırga nedeniyle Florida eyaletinde olağanüstü durum ilan etti. ABD Ulusal Kasırga Merkezi yetkilileri, kasırganın Meksika Körfezi'ne ulaşmasının beklendiğini ifade ederek Miami'deki halkı hazırlıklı olmaları konusunda son kez uyardılar.

Karayipler'de geçen hafta etkili olmaya başlayan Georges kasırgası, St. Kitts, Antigua, Barbados, Porto Riko, Dominik Cumhuriyeti, Haiti, Küba ve Bahamalar'da en az 300 kişinin ölümüne, 100 bin kişinin de evsiz kalmasına neden oldu.

Kasırganın etkili olduğu bölgelerde zararın ne boyutlarda olduğu henüz saptanmış değil. Ancak felaket bölgelerinde elektrikler kesik ve altyapı tamamen yıkılmış durumda. Havaalanları kapalı ve ulaşım felç. İçme suyu sıkıntısı had safhada. Şiddetli fırtınanın etkili olduğu köy ve kasabalara helikopterle ulaşılmaya ve havadan gıda yardımı yapılmaya çalışılıyor.

1992'de, Miami'nin güney kesimini vuran Andrew kasırgası 48 kişinin ölmesine ve 25 milyar dolar maddi zarara yol açmıştı.

Şimdi de dörtlü kasırga

Atlas Okyanusu'nda kasırgalar, yüzyılı aşkın bir süredir ilk kez dört koldan saldırıyorlar. Karayibler, sonra da ABD'nin güneydoğu sahillerini döven kasırgalar birleşiverdiler. Karl kasırgasının Georges, Ivan ve Jeanne kasırgalarına katılmasıyla 1892'den bu yana ilk kez Atlas Okyanusu'nda dört kasırga birden fırladı. Uzmanlar, böyle bir oluşumu ‘‘olağanüstü’’ diye nitelerken, bu ‘‘dörtlü çete’’nin yeni hedefin Azor Adaları olduğu haber veriliyor.

Georges kasırgası, Karayipler'i, Küba ve Florida kıyıları altüst etti. 300'den fazla insanın yaşamını yitirmesine neden olan kasırga, kıyılardaki taş taş üstüne bırakmadı. 50-60 yıllık ağaçları kökünden söküp savurdu, tüm yerleşimlerdeki elektrik ve su sistemlerini parçaladı.

Amerika'nın Meksika Körfezi kıyılarındaki yerleşimlerde bulunan tekneler, Georges kasırgasından zarar görmemek için, ırmakların içlerine çekildi.






Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!