Hiçbir film böyle beklenmedi

Güncelleme Tarihi:

Hiçbir film böyle beklenmedi
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 15, 1999 00:00

Haberin Devamı

Uzun bekleyiş sona erdi. Yüzyılın en çok beklenen filmi olarak nitelendirilen George Lucas'ın 115 milyon dolar bütçeli filmi Star Wars: Episode 1, The Phantom Menace (Bölüm 1, Fantom Tehdidi) önümüzdeki hafta Amerika'da gösterime giriyor...

Bundan tam 22 yıl önce Star Wars (Yıldız Savaşları) diye bir film ortaya çıktı, yer yerinden oynadı ve dünya bir anda değişiverdi. Kısa sürede tüm zamanların en iyi filmleri arasında yerini alan Star Wars etki alanını giderek genişletti. Zamanla tüm gençler filmin kahramanları gibi giyinmeye başladı. Filmdeki bazı terimler günlük konuşma dilinin bir parçası oldu. Oyuncak satışları arttı. Bu ilgiye karşılık veren George Lucas ve ekibi ‘‘Empire Strikes Back’’ ve ‘‘Return of the Jedi’’ ile üçlemeyi tamamladılar. Star Wars dizisinin üç filmi şimdiye kadar hasılat ve oyuncak satışından 1.8 milyar dolarlık gelir elde etti. Üçlemenin son filmi ‘‘Return of the Jedi’’nin üzerinden 16 yıl geçti. Aradan geçen zaman, insanların bu galaksiler arası macera filmine olan iştahını azaltmadı, aksine arttırdı.

MÜTHİŞ BULUŞMA

Beklenen oldu, Star Wars, Episode 1, Phantom Menace'ın çekimleri ve pazarlama kampanyaları başladı. Kimi eleştirmenler başrollerinde Liam Nelson, Ewan McGregor, Nathali Portman ve Jake Llyod'un oynadığı, yapım ve yönetmenliğini ise George Lucas'ın üstlendiği Star Wars'u tüm zamanların en çok beklenen filmi ilan ettiler. Yaklaşık bir aydır Star Wars'cular sinemaların önlerinde kamp kurmuş bekliyorlar. Filmin Amerika'daki gösterim tarihi olan 19 Mayıs'a kadar da bu bekleyiş devam edecek ve o gün müthiş buluşma gerçekleşecek. Episode 1, Phantom Menace'ın diğer ülkelerde yaz ortasına kadar gösterime girmeyeceği söyleniyor. Filmin Türk sinemaseverlerinin karşısına çıkma tarihi ise 1 Ekim...

Newsweek'in yaptığı araştırmaya göre 16 yaşının üzerindeki Amerikalılar'ın yüzde 33'ü filmi görmek istiyor. Bu da 83 milyon kişi demek. Buna sonradan fikrini değiştirip, filme gidecekler de ekleneceğinden bu sayının artması bekleniyor.

Episode 1, Phantom Menace, sinema tarihine şu ana kadar en çok bilgisayarda yaratılmış kare kullanan film olarak geçiyor. Karelerin yüzde 95'i dijital yardımla gerçekleştirilmiş. Filmin teknik üstünlüğü tartışılmaz. Phantom Menace'da hücum eden ordulardan, ışın kılıcı savaşlarından ve havaya uçan uzay gemilerden bolca var. Gelişen teknolojiyi çok iyi kullanan Lucas'ın son moda bir Star Trek yarattığı söyleniyor. Ünlü yönetmen, dijital teknikler kullanarak karakterlerin performanslarıyla bile oynamış. Örneğin, filmde aktörün 3. çekimdeki kaş çatışı 6. çekimdeki yüzüne karıştırılıp birleştirilmiş. Lucas belki de bu şekilde geleceğin sanal aktörler için ilk adımı atmış oluyor.

Pazarlamanın da yönetmeni

Çoğu film için büyük pazarlama kampanyaları yürütüldü, ama herhalde hiçbir film böyle pazarlanmadı. Daha film gösterime girmeden, yönetmen Lucas filmi olduğu gibi pazarlama kampanyasını da başarıyla yöneterek milyar dolarlık anlaşmalar imzaladı. Pek çok şirket bu aksiyonda yerini aldı. İşte Lucasfilm'in pazarlama harikasından örnekler:

2.5 milyar dolar... Pepsi 1997 yılından bu yana Star Wars görüntülerini kullanıyor. 2005 yılına kadar Taco Bell, KFC ve Pizza Hut gibi Pepsi ile anlaşmalı olan yerlerde Star Wars oyuncakları, kumbaraları dağıtılacak ve poşetleri kullanılacak.

500 milyon dolar... Neredeyse tüm Phantom oyuncaklarını Hasbro yapacak.

1 milyon dolar... Tüm Star Wars kitapları Ballantine tarafından pazarlanacak. Filmin kitabı çok satanlar listesine girmeye başladı bile. Filmi bekleyemeyenler ilk kitabı satın alabilirler. Ancak sadece yazılarla yetinmek zorunda kalacaklar.

50 milyon dolar... Lego, ilk kez bir filmin koleksiyonları için lisans anlaşması yaptı.

0 dolar... Lucas film posterleri, film fragmanlarını ve Web sayfasını hazırladı. Ama reklam işini ruhsat sahipleri hallettiler.

BAZI WEB ADRESLERİ...

www. starwars.com

Çok haber yok ama ziyaretçisi oldukça fazla.

www.theforce.net

Dev bir hayran sitesi. Pek çok haber var...

www.jedinet.com

Orijinal hayran sitesi. Mutlaka girilmeli...

www.countingdown.com

Filme gitmeyi planlayan herkes için...

www.starwarz.com

Star Wars'cular burada durmalı...

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!