Hesap günü

Güncelleme Tarihi:

Hesap günü
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 31, 1999 00:00

Haberin Devamı

Bugün, kurşunlanan bebeklerin, şehit düşen mehmetçiğin, polisin, korucunun, vatandaşın, yakılan ocakların, 15 yıldır akan kanın, dinmeyen gözyaşının hesap günü... Çünkü, bebek katili Abdullah Öcalan İmralı Adası'nda Türk adaletinin karşısına çıkıyor. Kanlı terör örgütünün başından, yaptıklarının hesabı tek tek sorulacak.

YÜZYILIN davası, bu sabah İmralı Adası'nda başlıyor. 30 bin kişinin ölümünden sorumlu olan bebek katili Abdullah Öcalan, bu dava için İmralı'ya taşınan Ankara 2 Nolu Devlet Güvenlik Mahkemesi önünde, tüm yaptıklarının hesabını tek tek verecek. Başta Güneydoğu olmak üzere yurt genelinde 15 yıldır kan döken, kadın ve bebek demeden binlerce masum insana kıyan tarihin en kanlı terör örgütünün başı Apo'yu, adil bir yargılama sürecinden sonra hak ettiği cezaya çarptıracak. Duruşma için İmralı'ya gidecek avukat ve izleyicilerle, diğer görevlilerin parmak izleri alındı, fotoğrafları çekildi ve yüz taramaları yapıldı. Ankara DGM Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından gönderilen listeler çerçevesinde, duruşmayı izleyecekler dün İlçe Jandarma Komutanlığı'na başvurarak gerekli işlemleri yaptırdı.

HAREKET 07.40

Mahkeme heyeti günler öncesinden İmralı'ya giderken, işlemlerini yaptıran müdahil olarak katılacak avukatlar, şehit yakınları, basın mensupları, yabancı misyon şefleri ve diğer görevliler bu sabah Mudanya İskelesi'nden, Öcalan'ın avukatlarıyla yakınları da güvelik nedeniyle Gemlik'teki Genport İskelesi'nden deniz otobüsleriyle İmralı'ya götürülecek. İmralı'ya Mudanya'dan gidecekler, bu sabah saat 05.30'da güvenlik kartlarını Mudanya İlçe Jandarma Komutanlığı'ndan alacak. Kartlar alındıktan sonra İmralı Adası ile irtibatın sağlandığı limana gelecek olan bu kişiler, kontrolden geçirildikten sonra İmralı'ya götürülmek üzere deniz otobüsüne alınacak. Deniz otobüsü, gerekli işlemlerin tamamlanmasının ardından saat 07.40'da İmralı'ya hareket edecek. İmralı'yae gidenler, duruşmanın tamamlanmasından sonra saat 16.30'da Mudanya'ya dönmek için yine deniz otobüsüyle yola çıkacak. Verilen güvenlik kartları dönüşte toplanacak ve her duruşma için yeniden işlem yaptırılacak. Gemlik'ten götürülecek sanık avukatları ile Öcalan'ın yakınları ise en geç saat 04.30'da Gemlik İlçe Jandarma Komutanlığı'nda olacak. Bunlar da işlemlerin tamamlanmasının ardından saat 05.20'de İmralı'ya hareket edecek.

815 GAZETECİ

Türkiye, Öcalan'ı yargılaması nedeniyle yerli ve yabancı gazetecilerin akınına uğrayan Mudanya'dan dünyaya enformasyon bombardımanına hazırlandı. Mudanya Montania Oteli'nde Başbakanlık Basın Yayın ve Enformasyon Genel Müdürlüğü'nce Uluslararası Basın Merkezi oluşturuldu. Merkezde gazetecilerin kullanımı için 30'u ankesörlü olmak üzere toplam 50 telefon, 10 faks, 10 uydu bağlantılı telefon hattı bulunuyor. Basın mensuplarının kullanımı için geniş bir salon hazırlanırken, Basın Yayın ve Enformasyon Genel Müdürlüğü de 20 kişiden oluşan bir ekiple gazetecilere yardımcı oluyor. Basın merkezi'ne 554'ü yerli olmak üzere toplam 815 basın mensubu davayı izlemek için akreditasyon yaptırdı. Yetkililer bu sayının bine ulaşabileceğini bildirdi. Yerli ve yabancı gazetecilere Türkçe ve İngilizce olarak hazırlanmış çeşitli dokümanlar dağıtıyor. Dokümanlar arasında Mudanya haritası, GAP'ı tanıtan broşürler, Türk hukuk sistemini anlatan kitapçık, Türkiye'deki yerli ve yabancı basın kuruluşlarının adres ve telefonlarının bulunduğu basın rehberi bulunuyor.

DÜNYA BASINI

Mudanya Basın Merkezi'ne akreditasyon yaptıran dünya çapında yayın yapan televizyon kuruluşları arasında ise Amerikan CNN, İngiliz WTN ve BBC, Alman RTL, ZDF ve ARD, Finlandiya Radyo ve Televizyonu, Yunanistan'ın Mega Channel ve Star Channel gibi televizyon kuruluşları yer alıyor. Mudanya'dan yayın yapacak uluslararası haber ajansları arasında AP, Reuters, UPI, AFP, Yunanistan'ın Athens News Agency, İspanyol EFE de bulunuyor. Daily Telegraph, New York Times, Financal Times, Fransız Le Monde ve Le Figaro gibi dünyaca ünlü gazeteler de akreditasyon yaptırdı. Alman Der Spiegel, Fransız L'Express gibi dergiler ile Lübnan'dan Mısır'a kadar çeşitli basın kuruluşları da davaya ilgi gösteriyor.

İddianame 139 sayfa

Ankara DGM Cumhuriyet Başsavcılığı'nın hazırladığı iddianamede terör örgütü elebaşı Abdullah Öcalan hakkında, vatan hainliği, devletin ülkesi ve egemenliğine karşı suç işlediği gerekçesiyle idamı isteniyor. Ankara DGM Cumhuriyet savcıları Talat Şalk, Nuh Mete Yüksel ve Hamza Keleş'in imzasını taşıyan 139 sayfalık iddianame, 6 bölümden oluşuyor. İddianamede Suriye, Lübnan, Kuzey Irak, İran, Libya, Batı Avrupa ülkeleri, Balkanlar'da Yunanistan, Romanya ve Bulgaristan, Kafkasya ile Kuzey Kıbrıs Rum Kesimi'nde yönetimlerin destek verdiği PKK'nın aklanması için yasal parti HADEP'e görev verildiği, teröristlerin amaçlarına ulaşmak için HAMAS usulü intihar saldırıları dahil her türlü eyleme yöneldiği kaydediliyor. Öcalan'ın kurduğu terör örgütünün 1984-99 yıllarında sivil, asker, polis ve köy korucusu binlerce kişinin kanına girdiği belirtilen iddianamede, ‘‘PKK bir terör örgütü, suç işleyen bir örgüttür. Uyuşturucu ticareti yapmaktadır. Türkiye Cumhuriyeti Devleti, uyuşturucu ticareti yapan, insanlığa karşı devamlı suç işleyen bir terör örgütünü muhatap kabul edemez’’ denildi.

Savunma 110 sayfa

Abdullah Öcalan, bugün başlayacak duruşma için, avukatlarıyla haftada iki gün görüşerek toplam 110 sayfalık savunma hazırladı. Geçen cuma günü yapılan görüşmede savunmaya son şekil verildi. Avukatlarının bugüne kadar yaptıkları açıklamalara göre Öcalan, savunmasında iddianamede kendisine yöneltilen suçlamalara yanıt verme yerine, barıştan, insan haklarından söz edecek. Öcalan'ın avukatlarından Mahmut Şakar, müvekkilinin hakkındaki iddianameyi okuduğunu ancak, ‘‘Yorumlamaya değer bulmadığını’’ öne sürerken, ‘‘İddianame benim açımdan çok belirleyici olmayacaktır. Birebir cevap verme durumum yok. Ben orada kalkıp sorunu ve çözüm boyutunu ortaya koymak istiyorum’’ dediğini, yazılı ve sözlü savunma yapacağını bildirdi.

Apo için cam kafes

ABD başta olmak üzere bazı Batı ülkelerinde sanıkların güvenliği amacıyla cam kafese konulması uygulaması ilk kez terörist başının davasında yapılacak. Öcalan'ın avukatı Ercan Kanar, bu yöntemin savunma biçimselliğine engel oluşturduğunu, sanığın duruşma salonunda olup biteni duyma hakkı olduğunu belirtirken, ‘‘Bu uygulama ile hücrede devam ettirilen tecrit uygulaması mahkeme salonuna da taşınmak isteniyor’’ dedi. Ankara 2 No'lu DGM Başkanı Turgut Okyay, uygulamanın Avrupa'nın her ülkesinde bulunduğunu kaydederek, ‘‘Can güvenliği açısından uygun görülmüştür ve doğrudur’’ dedi.

Dava sürerken yasa değişmez

İSTANBUL Üniversitesi Siyasi Bilimler Fakültesi'nde görevli Anayasa Profesörü Bakır Çağlar, Abdullah Öcalan hakkındaki dava sürecinde DGM yasası değişikliğinin yapılmasını teknik açıdan mümkün görmediğini söyledi. Prof. Çağlar, DGM'lerde değişiklik yapılması için Anayasa'nın 175'inci maddesinde belirtilen koşulların yerine getirilmesi gerektiğini, bunun da zaman alacağını bildirdi. Çağlar, şöyle konuştu: ‘‘Yasal değişiklik yapılmadan bu dava tamamlanır. Yasa değişikliği aşağı yukarı 2 ayı alır. Avukatları davada ek süre talep ederlerse bu 15 gündür. 2 ay 15 günde Anayasa değişikliği Türkiye'de teknik olarak mümkün değildir. Bu sorunu sadece Öcalan davasıyla bağlantılı görmemek gerek. Türkiye'nin aleyhinde Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nde (AİHM) açılan diğer davalar da var. Türkiye, şu anda Öcalan davasına endeksli. Ama bu yanlış bir şey. Şu anda Strasbourg'ta Türkiye aleyhine açılmış 1924 dava var. Bunlardan 232'si adil yargılama, yani DGM'lerle ilgili. 128'i düşünce suçu ile ilgili. Bu davalar da DGM'de görülüyor. Sorun Öcalan davası ile ilgili değil. Türkiye'nin iç hukuk sisteminin Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi ile uyumsuzluğu sözkonusu. ’’

Memura PKK dersi

DEVLET memurluğuna girişte ve yükselmede objektif ölçütleri getirdiğini belirtilen Bülent Ecevit başkanlığındaki DSP azınlık hükümeti, kendi çıkardığı ‘Devlet Memurlarının Görevde Yükselme Esaslarına İlişkin Yönetmeliği’ni eksik bularak düzeltti. Görevlerinde yükselmek isteyen devlet memurlarına, kurumları tarafından bundan böyle ‘PKK ve terör’ gibi konularda dersler verilecek. Nisan ayında çıkarılan yönetmelik, yaklaşık bir ay sonra dün Resmi Gazete'de yayınlanan kısa Bakanlar Kurulu kararıyla düzeltildi.

Poliste alarm

BÖLÜCÜBAŞI Abdullah Öcalan'ın İmralı Adası'nda yargılanma sürecinin başlamasıyla birlikte, örgüt sempatizanlarının özellikle İstanbul ve diğer büyük şehirlerde molotof ve bombalı saldırıda bulunacağı ihbarını alan İstanbul polisi alarma geçti. Poliste izinler kaldırıldı. İstanbul'da başta Gaziosmanpaşa, Okmeydanı, Ümraniye, Kartal ve Maltepe olmak üzere 3 gün boyunca 24 saat uygulama yapılarak her yer didik didik aranacak.



Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!