“Herşey Allah’tan!..”

Güncelleme Tarihi:

“Herşey Allah’tan..”
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 23, 2004 13:22

Gece baktım, hızlı tren faciasına aslanlar gibi el koydu Başbakan. Olay mahalline şak diye geldi, bir odaya kapandı, elinde kalem kağıt, ölü-yaralı sayısına derhal müdahale (!) etti. Bu arada, TCDD Genel Müdürü sorumluyu belirlemişti bile: “Herşey Allah’tan!..”

Hızlı tren yapmak için treni hızlandırmak, seksen senedir kimsenin aklına gelmemişti, bir tek bizim uyanıkların aklına geldi!

Haberin Devamı

Tekrarlamama gerek yok, zaten gazeteler yazdı herşeyi. Ben de sizin için birinci sayfaları toparladım. Faciayı, 23 Temmuz 2004 sabahı gördüğüm 21 gazetenin 16’sı tam sayfa, ikisi sürmanşetten, biri birden küçük görmüş, ikisi de (baskı saatleri sebebiyle) hiç vermememişti.

14 gazete, şov yapmak için, altyapıya eksikliğine rağmen ‘hızlandırılmış’ treni sefere koyan Hükümet’i ve yetkilileri açıkça suçlayan bir tonda vermişti haberi. En azından “Uzmanlar uyarmıştı” diye eleştirmişti.

AKP ve Başbakan’la iyi geçinmeye özen gösteren Ilıcaklar’ın Tercüman’ı (Halka ve Olaylara) da, gazetecilik gereği ‘Uzmanlar uyarmıştı’ derken, iç sayfanın manşetini ‘Normal tren hızındaydı - Sabotaj ihtimali’ diye vermişti, ne şiş ne kebap hesabı...

Erdoğan ve AKP’ye gıcığı olan Erbakancı Millî Gazete, bu fırsatı kaçırmamış, faciaya sebep olan hızlandırılmış trenin Başbakan tarafından törenle sefere çıktığını, uzmanların uyardığını iyice vurgulamıştı.

Haberin Devamı

Hükümetle arayı hoş tutan dinci gazetelerden Vakit ile Erdoğan’ın en büyük destekçisi Yeni Şafak “Sabotaj şüphesi” diye iyice vurguluyordu. Zaman da ‘Raylar bir gün önce kontrol edilmiş’ diye savunmaya geçiyordu.

*

Akşam: HIZLI FACİA - 110 yıllık hat, 4 aylık rötuşla hızlandırılmış trene hazırlandı. Uzmanlar “Felaket olur” dedi, kimse dinlemedi. Bedeli ağır ödendi. Raydan savrulan vagonlar dev tabutlara dönüştü...

Birgün: GÖZ GÖRE GÖRE CİNAYET - Başbakan Erdoğan ile Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım’ın uzmanların uyarılarına karşın hizmete soktuğu hızlı tren, virajı alamayıp raydan çıkması bir faciaya neden oldu.

Bizim Gazete : (Baskı saatleri uymadığı için haberi girememiş.)

Cumhuriyet: HIZLANDIRILMIŞ KATLİAM - AKP’nin uyarılara karşın altyapı eksiklikleriyle başlattığı tren seferleri faciayla sonuçlandı.

Gözcü: CİNAYET GİBİ - Ulaştırma Bakanı’nın uyarıları dinlememesinin acı sonu - Geliyorum diyen hızlandırılmış tren faciası : 139 ölü, 74 yaralı!”

Hürriyet: SERİ CİNAYET - Tük uyarılara rağmen altyapısı eksik hızlandırılmış tren deneyi faciaya yol açtı

Millî Gazete: HIZLANDIRILMIŞ TREN FACİASI : 140 ölü - Yakup Kadri Karaomsanoğlu adlı hızlı tren 4 Haziran’da Başbakan Tayyip Erdoğan tarafından törenle sefere başlamıştı... Hızlı tren seferleri bazı uzmanlarca eleştiriliyor ve mevcut altyapının bu seferleri kaldıramayacağını belirtiyor. (Manşet: İSTANBUL’A BİZANS OYUNU - Fener Rum Patrikhanesi...)

Milliyet: BİR ŞOV UĞRUNA ÖLDÜLER - Uzmanlar “Raydan çıkma olabilir, seferi durdurun” dedi. Kimse dinlemedi. Ve facia dün geldi.

Posta: GÖZ GÖRE GÖRE FACİA - Türkiye tarihinin en büyük tren kazası - Altyapı hazırlanmadan aceleyle sefere konan hızlı trenin sonu

Radikal: HIZLANDIRILMIŞ FACİA, 36 ölü - Uyarılara ‘İnceleriz’ yanıtı geldi ve korkulan oldu - 48.günde kaza

Referans: FACİA - Hızlandırılmış tren devrili : 139 ölü (Manşet: TSK ASKER SAYISINI AZALTACAK)

Sabah: HIZLANDIRILMIŞ KATLİAM - Uzmanları dinlemediler, facia oldu: 36 ölü - Uzmanlar daha 15 gün önce ‘Bir facia geliyor’ diye uyardı. Kulak asılmadı ve bedelini 36 masum yolcu canıyla ödedi.

Haberin Devamı

Star: HIZLANDIRILMIŞ TREN FACİASI: 37 ölü - “Facia yaşanabilir” dendi... Sonunda denilen oldu... Sakarya Pamukova’da raydan çıkan hızlı tren 37 kişiye mezar oldu.

Şok: (Baskı saatleri uymadığı için haberi girememiş.)

Takvim: KADERİMİZ PİSİ PİSİNE ÖLMEK - Hızlı tren faciası, 139 ölü - Hep birileri hata yapıyor, biz ölüyoruz! Yine öldük! Uzmanların ısrarla uyarmasına rağmen Hızlı Tren’i sefere koydular, facia oldu: Tren raydan çıktı...

DB Tercüman: HIZLI TREN FACİASI - 139 ölü, 57 yaralı - Uzmanlar uyarmıştı...

HO Tercüman: HIZLI FACİA : 38 ölü - Ölü sayısı 2 bakanlıkta kriz çıkardı (Ilıcaklar’ın AKP yanlısı gazetesi “Uyarmıştı: Ben olsam binmem” diyerek Prof. Dr. Aydın Erel’in sözlerini küçük de olsa birinci sayfadan kullanmış.)

Vakit: HIZLI TREN RAYDAN ÇIKTI - Facia: 36 ölü - Sabotaj şüphesi (Manşet: İflasın 3 ası - Sezer, Teziç, Baykal!)

Vatan: CİNAYET - Eksik altyapıyla İstanbul-Ankara arasında alelacele hizmete sokulan hızlı tren Pamukova’da raydan çıktı - 36 vatandaşımızı kaybettik - Sorumluların peşini asla bırakmayacağız!

Yeni Şafak: FACİA, 36 ölü, 55 yaralı - İstanbul-Ankara seferini yapan Yakup Kadri Karaosmanoğlu adlı hızlandırılmış tren, Pamukova yakınlarında raydan çıktı - Sabotaj kuşkusu - (Başbakan) Bosna gezisini iptal etti

Zaman: HIZLI TRENDEN KARA HABER - Pamukova’da facia: 37 ölü, 60 yaralı - TCDD: Bu kaza normal değil - Haber analiz: Raylar bir gün önce kontrol edilmiş.

*

Kapısını zorladığımız AB ülkelerinde olsa, böyle bir katliamda (kaza, kazayla olur) en azından TCDD Genel Müdürü, Ulaştırma Bakanı ve hatta Hükümet istifa ederdi. Yanlış açıklama yapan Sağlık Bakanlığı Müsteşarı görevden alınır, Sağlık Bakanı da özür diler, şapkasını alır giderdi. Ben bu satırları yazarken (saat 13.00) bir istifa veya görevden alma söz konusu değildi. Suçu makinistlere atmanın yolu aranıyordu...

Başbakan, kaza yerine gelir gelmez, ilgili bakanları görevden almalıydı. Kasımpaşalılık icabı, aksine, onlara sahip çıktı. Hatta gazetecileri "Haddinizi bilin!" diye azarladı. Hata etti... (Bundan önceki tren kazalarında hangi bakan istifa etti, diyordu. Yani bizim de öncekilerden bir farkımız yok...)

Bundan önceki üç partili hükümetin ‘kamuoyunda kırılma noktası’ Marmara Depremi olmuştu. ‘Hızlandırılmış tren depremi’ de AKP Hükümeti için iyi olmayacak...

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!