Heroxan Talabani Irak Kürdistan Yurtseverler Birliği'nden istifa etti

Güncelleme Tarihi:

Heroxan Talabani Irak Kürdistan Yurtseverler Birliğinden istifa etti
Oluşturulma Tarihi: Ekim 02, 2013 01:08

DİYARBAKIR - Irak Cumhurbaşkanı Celal Talabani’nin lideri olduğu Irak Kürdistan Yurtseverler Birliği’nin, 21 Eylül’de Kuzey Irak’ta düzenlenen bölgesel Kürt Parlamentosu seçimlerinde büyük darbe alıp 3’üncü parti olmasından sonra Talabani’nin eşi Heroxan Talabani, eşinin partisinden istifa ettiğini açıkladı.

Haberin Devamı

Bölgesel parlamento seçimlerinde Mesut Barzani’nin lideri olduğu IKDP seçimden birinci parti olarakçıkarken Irak Cumhurbaşkanı Celal Talabani’nin Partisi KYB’nin üçüncü parti oldu. Geçen yıl Aralık ayından beri Almanya’da tedavi gördüğü için Irak’a dönemeyen ve partisini seçimlerde yalnız bırakmak zorunda kalan Talabani’nin yerine eşi Heroxan Talabani seçim çalışmalarını yürüttü.

Kuzey Irak’taki seçimlerde IKYB’nın oy oranlarının düşmesi ve yerine Goran (Değişim) Hareketinin 2. parti olmasından sonra yıllardır eşi Celal Talabani ile birlikte dağlarda da mücadele veren ve birlikte parti kurma çalışmalarında yer alan Heroxan Talabani, partisinden istifa ettiğini duyurdu. Son yıllarda daha çok kadın ve çocuklara yönelik sosyal çalışmalarla gündeme gelen Talabani’nin partisinden istifa etmesi şok etkisi yarattı.

Irak Cumhurbaşkanı ve IKYB Genel Sekreteri Celal Talabani, 17 Aralık 2012’de Irak Başbakanı Nuri Maliki ile gerçekleştirdiği toplantının ardından beyin kanaması geçirerek Bağdat hastanesine kaldırılmış, birkaç gün sonra da Almanya’nın başkenti Berlin’e nakledilmişti. Talabani o günden beri doktor gözetiminde Almanya’da tedavisini sürdürürken, 21 Eylül’deki seçimlerde partisinin başında yer alamamıştı. Talabani adına eşi Heroxan, partinin Genel Sekreter Yardımcısı Berham Salih, Kosret Resul ve Mele Bahtiyar seçim çalışmalarını yürütüyordu.

IKYB, 1975 YILINDA TALABANİ TARAFINDAN KURULMUŞTU

Kuzey Irak’ta daha 14 yaşında iken Irak Kürdistan Demokratik Partisi (IKDP)’de siyasi hayatına başlayan Celal Talabani, kısa zamanda partinin üst kademelerine çıkmış ve 1975’te Mesut Barzani’nin babası Molla Mustafa Barzani ile görüş ayrılıkları yaşamıştı. IKDP’den ayrılan Celal Talabani 1975 yılında KYB’yi kurdu. Barzani ile aralarında yaklaşık 30 yıl bir çatışma ve mücadele süren Talabi bir süre Irak’tan kaçarak İran’ı sığınmıştı. 1998 yılında Talabani ve Barzani arasında barış anlaşması imzalanırken, Talabani, Saddam’ın devrilmesinin ardından Irak Geçici Hükümet Konseyi üyesi olarak atandı ve 2005 yılında da Irak Cumhurbaşkanı seçilmişti.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!