Herkes bu soruyu soruyor... Kış ne zaman gelecek?

Güncelleme Tarihi:

Herkes bu soruyu soruyor... Kış ne zaman gelecek
Oluşturulma Tarihi: Ocak 07, 2018 18:08

İstanbul'da ve pek çok kentte dün de bahar havası dikkat çekti, herkes 'kar ne zaman yağacak' sorusunu sormaya başladı. Meteorolojinin son tahminlerine göre Perşembe gününden itibaren yurt genelinde yağmurlar geliyor. Yard. Doç. Dr. Abdullah Kahraman, "İstanbul'da Ocak ayı ortasında kısa süreli bir soğuma haricinde sıcaklıklar büyük ölçüde mevsim normallerinin üzerinde görünüyor. Şubat'ın başlamasıyla birlikte işler değişebilir ama genel olarak normalden ılık ve daha az yağışlı bir kış geçireceğiz" diyor.

Haberin Devamı

Meteorolojinin son tahminlerine göre 11 Perşembe gününden itibaren yurt genelinde hava sıcaklıkları düşmeye başlayacak ve yağışlar görülecek. 14 Ocak pazar günü pek çok kentte kar yağışı görülebilir.

Peki, bu yıl kış neden daha sıcak geçiyor?

Herkes bu soruyu soruyor... Kış ne zaman gelecek

Yardımcı Doç. Dr. Abdullah Kahraman ise bu konuyla ilgili "İstanbul'daki hava ve iklim durumunu konuşmak ilgimizi çekiyor ama bunu bölgede, hatta dünyada olan biteni anlamadan konuşamayız. Bunun en güzel örneklerinden biri de içinde yaşadığımız dönem. Geçen kış öncesinde pek çok anlamda iklim ekstremleri yaşandı, 2016 deyim yerindeyse rekorların yılı oldu. 137 yıllık modern gözlem devrindeki en yüksek küresel sıcaklık ortalaması, en yüksek deniz suyu sıcaklıkları ve en yüksek deniz seviyesi, kutuplardaki deniz buzunda uydu çağı boyunca görülmemiş bir erime, suyun döngüsünde ekstremler 2016'ya damga vurdu. Özellikle kuzey kutup bölgesindeki büyük ölçekli salınım bizi doğrudan etkiledi. Oralardaki rekor ısınma, ve Avrasya'ya kayan soğuk hava bizde geçen kış unutulmaz kar ve soğuk anıları bıraktı" diyor.

Haberin Devamı

SOĞUK HAVA NEREDE?

Kahraman şöyle devam etti:

2017 de yine küresel sıcaklıkların normallerin çok üzerinde seyrettiği bir yıl oldu ama El Nino etkisinin yitimiyle 2016'nın biraz gerisinde kaldı. Özellikle tropikal siklonların etkisi geçtiğimiz yılda zirve yaptı. Öte yandan büyük ölçekli sirkülasyon kutup bölgesindeki ekstrem durumu bir nebze toparladı, dolayısıyla kışa girdiğimiz aylarda 2016'daki kutupsal hava salınımını yaşamadık. Bu nedenle buralarda geçen kışa benzer bir seyir de beklemiyorduk, nitekim halen mevsim normallerinin üzerinde sıcaklıklar ve yer yer kuru bir dönem geçiriyoruz. Peki soğuk hava nerede? Kürenin öte yanında. Kuzey Amerika'da çok şiddetli soğuklar hakim.

Önümüzdeki süreç için konuşmadan önce, öncelikle bu vadede bir tahminin hava tahmini ya da iklim tahmini gibi olmadığını belirtmek isterim. Hava tahmininde mevcut koşullara ve de dinamik yasalara göre günler mertebesinde havanın nasıl evrileceğini öngörmeye çalışırız. Bu yaklaşımla çoğunlukla 5-10 gün sonrasında tahmin edilebilirlik hayli düşer, çünkü atmosfer kaotiktir, halihazırda tespit etmediğimiz ufak bir değişiklik, bir hafta sonra bambaşka bir hava yaşamamıza neden olabilir. İklim tahminindeyse başlangıç koşulları değil, çevresel zorlamalar önemlidir. Dolayısıyla şu an havanın nasıl olduğu ya da ileride belli bir anda nasıl olacağı mesele değildir ama uzun dönemdeki istatistiklerin önemi vardır. Bunda da atmosferdeki sera gazlarının miktarı, okyanus sirkülasyonları gibi daha uzun vadeli etkiler daha çok rol oynar. Mevsimsel tahmin ya da aylık tahminse bu ikisinin arasında bir yerlerdedir, ve her ne kadar bu ikisinin çıktılarıyla bir şeyler söylenebilecekse de, bunda tutarlılık güçtür. Bu yüzden Ocak'ın 30'unda İstanbul'a kar yağacak dememi kimse beklemesin. Yarın şurada yağmur yağacak demek, ya da 21. yüzyılın sonları şu bölgede şimdikinden şu kadar sıcak olacak demek, bir kaç ay sonraki durumun ne olacağını tahmin etmekten daha anlamlıdır.

Haberin Devamı

KISA SÜRELİ BİR SOĞUMA HARİCİNDE...

Bütün bu anlattıklarım ışığında, farklı yaklaşımlarla pek çok veriyi analiz ettiğimizde önümüzdeki dönem için görünen şu: İstanbul'da Ocak ayı ortasında kısa süreli bir soğuma haricinde sıcaklıklar büyük ölçüde mevsim normallerinin üzerinde görünüyor.

Yağışlar da Trakya hariç mevsim normallerinin altında seyrediyor.

ŞUBAT'TA NASIL OLACAK?

Şubat'ın başlamasıyla birlikte işler değişebilir ama genel olarak normalden ılık ve daha az yağışlı bir kış geçireceğiz. Bu hiç kar yağmayacak ya da hava hiç soğumayacak demek değil ama uzun vadede bunların miktarı ve/veya süresi daha az ya da daha zayıf olacak demek. Burada şunu da eklemek gerek; yağışla ilgili belirsizlik, kış sonu için yüksek.

Haberin Devamı

Yani şu anki verilere göre yağışta, sıcaklıklardan daha zayıf bir öngörülebilirlik sözkonusu. Bu durum özellikle kuraklık konusunu daha güçlü biçimde gündeme almamızı gerektirebilir. Tarım bundan ciddi şekilde etkilenebilir. Enerji sektörü için de durum kayda değer, çünkü özellikle 2017 süresince doğu ve güneydoğu bölgelerimizde yeterli yağışlar düşmedi. Dağlık bölgelerdeki kar rezervleri hidroelektrik santraller için önemli. Yine rüzgar ve güneş enerjisi gibi meteorolojik duruma bağlı enerji kaynakları etkilenecektir. Öte yandan, normalden sıcak bir kış daha az doğalgaz tüketmemizi sağlıyor, bu da özellikle dışa bağımlı kaynaklar açısından pozitif bir etki. 

Haberin Devamı

KAŞ'TA AĞAÇLAR ÇİÇEK AÇTI

 Aantalya'nın Kaş ilçesinde, ağaçlar, hava sıcaklığının 19- 20 derece olduğu ocak ayında çiçek açtı.

Hava sıcaklığının 19- 20 derecede seyrettiği Kaş'ta, özellikle Çukurbağ Yarımadası'nda kış mevsiminde ağaçlar çiçek açtı. Küçük bir dut ağacı, kış ortasında meyve verirken, baharda açan birçok bitki de ocak ayında çiçek verdi. İlçenin yüksek kesimlerinde de sarı diken güllerinin ve bitkilerin sapsarı çiçek açtığı görüldü. Öte yandan refüjlerdeki portakal ağaçları da beyaz renkte çiçek açtı.

Kaş'ta yaşayan Arif Karaca, "Türkiye'nin birçok yerinde ağır kış koşulları yaşanırken, kar kapıya dayanmışken, Kaş'ta bahardan kalma günler yaşıyoruz. Çiçekler, renk renk açmış. Her türlü çiçeği şu anda, Kaş'ta görme ve bulma şansınız var" diye konuştu. İlçe sakini Barış Yıldız ise "Kışın bu aylarında Kaş'tayız. Güneş, deniz, çiçeklerle bir aradayız. Türkiye'nin her yerinde farklı manzaralar varken, biz, Kaş'ta yazın tadını çıkarıyoruz" dedi. 

Haberin Devamı

KAR KALINLIĞI CEPTEN ÖĞRENİLECEK

Meteoroloji Genel Müdürlüğünce Android ve IOS işletim sistemli telefonlar ile tabletlerde kullanılmak üzere hazırlanan uygulama sayesinde özellikle kışın sert geçtiği Doğu Anadolu Bölgesi'nde vatandaşlar, anlık hava durumunun yanı sıra kar kalınlığı ile ilgili bilgiye de ulaşabilecek. Meteoroloji 14. Bölge Müdürü Elkatmış:

"Akıllı cihazlar için geliştirdiğimiz hava durumu uygulaması sayesinde bulunduğunuz her yerden, istediğiniz noktanın anlık hava durumu ve tahminlerine erişebilecek, planlarınızı rahatlıkla ve hızlıca yapabileceksiniz"
VAN (AA) - Meteoroloji Genel Müdürlüğünce hazırlanan "Meteoroloji Hava Durumu Uygulaması" sayesinde, kışın sert geçtiği Doğu Anadolu Bölgesi'nde vatandaşlar anlık hava durumunun yanı sıra kar yağışı ve kalınlığı hakkında da bilgi sahibi olacak.

Meteoroloji 14. Bölge Müdürü Mehmet Elkatmış, yaptığı açıklamada, günün teknolojisini kullanarak hızlı bir şekilde sektörlere ve kullanıcılara hizmet sağladıklarını anlattı. Verdikleri hizmetlerin milli uygulama ile cep telefonlarına kadar iletildiğini aktaran Elkatmış, şöyle konuştu:

"Akıllı cihazlar için geliştirdiğimiz hava durumu uygulaması sayesinde bulunduğunuz her yerden, istediğiniz noktanın anlık hava durumu ve tahminlerine erişebilecek, planlarınızı rahatlıkla ve hızlıca yapabileceksiniz. Mobil uygulamayla anlık ve uzun vadeli hava durumu bilgilerine, uydu ve radar görüntülerine, meteorolojik uyarılara, deniz suyu sıcaklıkları ve kar kalınlıkları bilgilerine kolaylıkla ulaşıp meteorolojinin sesi radyosunun canlı yayınını dinleyebilirsiniz."

"Bin 840 istasyondan veriler aktarılıyor"
Bölgenin sorumluluk alanında 49 istasyon olduğunu ve bu istasyonlarda toplanan verilerin anlık uygulamaya aktarıldığını bildiren Elkatmış, ayrıca Van, Muş ve Yüksekova'daki havalimanlarında da istasyon bulunduğunu söyledi.
Van Gölü'nde üç noktada deniz suyu sıcaklığı, rüzgar ve dalga boyunu ölçen otomatik gözlem istasyonu olduğunu dile getiren Elkatmış, şunları kaydetti:

"Bölgemizde yıldırım tespit takip sistemi dediğimiz yıldırım ölçeri 3 noktada kullanıyoruz. Türkiye'nin belli bölgelerinde bin 840 meteoroloji istasyonu var. Bizim bölgemizin kırsal ve dağlık olması nedeniyle bu uygulamamız önemli bir avantaj sağlamakta. Bizim bölgemize, şartlarımıza uyarlanmış bir mobil uygulama. 2 bin 885 rakımdaki Bahçesaray Karapet geçidinde dahi biz otomatik istasyonumuzu kurmuşuz. Oradaki bilgilere vatandaşlar ulaşabilir. 'Orada kar yağışı başladı. Ne kadar kar yağdı? Ne kadar kar kalınlığı var?' Buna cep telefonunda artık ulaşabilir. Bölgemizin coğrafi durumu göz önünde bulundurduğumuzda mobil uygulama bir şans ve avantajdır."  

 

 

SON 24 SAATTE YAŞANANLAR

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!