Her yerde ulaşılmak iyi bir şey mi

Güncelleme Tarihi:

Her yerde ulaşılmak iyi bir şey mi
Oluşturulma Tarihi: Aralık 03, 2007 10:59

Bugünlerde kafayı sürekli online olmaya takmış biri olarak bu durumun yan etkilerini de hesaba katmadan geçmemek lazım diye düşünüyorum.

Haberin Devamı

Geçtiğimiz haftalarda katıldığım bir basın toplantısında Microsoft iletişimle ilgili yeni çözümlerini tanıttı. Firmanın 'Birleşik İletişim Çözümleri' adını verdiği yeni teknoloji ile örneğin e-posta adresinize gelen bir mesaj, aynı anda cep telefonunuza da uyarı mesajı olarak gelecek. Ya da cebinize gönderilen bir mesaj ev telefonunuza da aynı anda iletilecek. E-posta gönderdiğiniz kişi yerinde yoksa (bunu belirtebiliyorsunuz) sesli mesaj bırakabileceksiniz. Mesajlarınızı sizin sesli komutlarınızı anlayan bir telesekretere 'sil', 'ertele' ya da 'sonra ilgilen' direktifler vererek düzenleyebileceksiniz. Kulağa hoş geliyor. Tabi tüm bunlar için aynı altyapı kullanan teknoloji ve cihazlara ihtiyacınız olduğunu da belirteyim.

Benim gibi 30'lu yaşların ortasına gelenler cep telefonsuz dönemi hatırlayacaklardır. Biriyle randevulaşmak ya da bir yere gittiğinizde sevdiklerinize haber vermek gerçekten büyük bir işti. Öğrencilik yıllarımda 'anne sağ salim İstanbul'a geldim' haberini vermek için ankesörlü telefon kulubeleri önünde az vakit geçirmedim.

Haberin Devamı

Elbette devir değişti ve köprünün altından epey su aktı. Artık 10 yaşında çocukların bile cep telefonu var. Gençlerin en sık kullandığı kelimeler SMS,  MSN ve Gmail gibi teknolojik terimler. Günümüzde iletişim dünyanının en kolay kavramlarından biri haline geldi. Siz istemeseniz bile cep telefonunuza gelen mesajlardan, yolda giderken gördüğünüz dev ekranlardan sürekli iletişim bombardımanına maruz kalıyorsunuz.

Cep telefonu ile beraber hayatımızda mahremiyet sınırları biraz daha daraldı. Artık iş ile ilgili bir sıkıntı olduğunda sabahın köründe ya da gecenin bir vakti yabancı bir ülkede bile erişiliyor olmanız işten bile değil. Elbette bu güzel bir şey ama insanın özel bir dünyası da olmalı değil mi?

Belki de bazılarınız 'kapatır telefonu yatarım' da diyebilir. Ama bu her zaman o kadar kolay olmuyor. Bazı kritik işlerde ve özellikle uluslararası çalışan firmalarda belli yasaklar bulunuyor. Size şirket telefonu tahsis ediliyor ve kapatmanız da yasak.

Haberin Devamı

Bence bu kadar erişilebilir olmak ya da ev telefonunda iş ile ilgili mesajları görmek her zaman eğlenceli olmayabilir. Ülkemizde iş ile ilgili sınırların özel hayata geçtiği, mesai kavramının pek olmadığı düşünüldüğünde günde 12 saat çalışıp eve gelince de iş mesajlarını okumak pek mantıklı değil. Yine de yerinde ve tadında kullanılırsa faydalı olabilecek bir teknoloji (tabi kullanabilirsek).

Mahremiyet ile ilgili asıl eğlencenin yeni nesil cep telefonu şebeke hizmeti 3G ile geleceğini düşünüyorum. Malum bu teknolojinin (reklamlarda da öne çıkarılan) en önemli özelliği video konferans yapabilmesi. Böylece başka yerlerde iken 'toplantıdayım' ya da daha evden çıkmamışken 'yoldayım geliyorum' yalanları çöpe atılacak. Arka plan için özel prodüksiyon yapıp dekor hazırlamadığınız sürece birilerini bu yalanlara inandırmak biraz zor olacak.

Haberin Devamı

Tüm bunlara ek olarak farklı erişebilirlik seçeneklerinin bulunması özellikle iş geliştirmesi açısından faydalı olabiliyor. Özellikle birkaç kişiyle beraber yaptığınız bir işte bunun önemi daha da fazla ortaya çıkıyor.

Sonuçta iletişim günümüzde önemli bir kavram. İş ve günlük yaşam için iletişim halinde olmak gerekli bir etken. Ancak bunu yaparken abartmaya da gerek yok sanırım.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!