Hemingway ölmedi

Güncelleme Tarihi:

Hemingway ölmedi
Oluşturulma Tarihi: Ocak 26, 2004 12:20

“Maruf romancı E.Hemingway ölmedi. Muharrir ve eşi son günlerde 2 uçak kazasını sâlimen atlattılar.” Ayrıca bugünün diğer önemli haberleri: Seçim Kanunu değişiyor - İstanbul’da -2 derecede yüzme müsabakası - Dış ticaret açığımız 362 milyon liraya ulaştı - Belki de Türkiye’nin ilk “ses bantlı” davası : İlham Gencer ile kainvalidesi arasında hakaret davası - PTT’nin santral kapasitesi 100 bine ulaşıyor ve 26 Ocak 1954 tarihli Hürriyet’ten diğer alıntılar...

Hürriyet, 26 Ocak 1954, Salı

Haberin Devamı

Siyasî istismarı önlemek üzere, anamuhalefet partisi CHP’nin talebi üzerine, iktidar partisi Seçim Kanunu’nda değişiklik yapmaya karar vermiş. Seçim mazbataları, artık Meclis değil, kurulacak olan Yüksek Seçim Mahkemeleri tarafından verilecek. (YSK’nın atası demek ki!)

(Yani, demek ki 50 senede bir şey değişmemiş. CHP yine muhalefette, yine Seçim Kanunu tartışılıyor...)

*

Hürriyet birinci sayfadan bir tekzip yayımlamış. Diyarbakır Mebusu Mustafa Ekinci, Hürriyet’in “Normal zamanda günahsız yere öldürülen 103 vatandaşla” ilgili “İdam edilenler” başlıklı yazısına itiraz ediyor ve tekzipini şöyle bitiriyor:

“Şimdilik zatıalilerine ayırdıcı mesnetlerden tevekki hareketlerinizde itidal ve basiret tavsiye etmekle iktifa ediyorum.”

*

Birinci sayfadan insanın içini ürperten resimli bir haber: - 2 derecede yapılan yüzmeler.

Yüzme İhtisas Kulübü’nde geleneksel Kış Yüzme Müsabakası yapılmış. 50 metrede birinciliği Haldun İşmen kazanmış. Hava sıcaklığı -2, deniz sıcaklığı ise 5 derece imiş...

*

Bir şehir haberi: İstanbul Belediyesi, İsviçreli Migros firmasıyla “hayatı ucuzlatacak tanzim satış işleri yapmak üzere” 600 bin lira sermayeli bir şirket kurmaya hazırlanıyor.

*

Haberin Devamı

Bir ekonomi haberi: Yapılan hesaplara göre, geçen senenin kasım ayı nihayetine kadar ithalat ve ihracatımız arasındaki (10 aylık) fark 362 milyon liradır. Bu açığı meydana getiren ithalât eşyasının büyük kısmını makineler, demir çelik, nakil vasıtaları benzin ve mensucat teşkil etmektedir. On ay zarfında memleketimizden 969 milyon liralık ihracak, bir milyar 331 milyon liralık ithalât yapılmıştır.

(Not: O tarihte 1 doların 3 TL ettiğini biliyoruz. Bu hesaba göre, 1953 senesinde Türkiye’nin ihracatı 323 milyon dolar, ithalatı ise 443,7 milyon dolarmış. Bugün bu rakamlar, yaklaşık 45 milyar ve 70 milyar dolar mertebesindedir.)

*

Bir sosyete davası: Caz sanatkârı İlham Gencer’in kainvalidesi, kainvalidesinin de İlham Gencer aleyhine açtıkları karşılıktı hakaret dâvasına dün Beyoğlu Sulh Ceza Mahkemesinde devam edilmiştir. Dünkü celsede tele alındığı iddia edilen sesin dinlenmesi talep edilmiş ve bir kısmı münakaşa anında parçalanmış olan telin dinlenip dinlenemeyeceğinin tesbiti için duruşma başka bir güne bırakılmıştır.

(Belki de Türkiye’nin ilk “ses bantlı” davası budur...)

*

Bir teknoloji yatırımı haberi: Ulaştırma Vekili Yümnü Üresin açıklamış, PTT 1953 yılında otomatik santrallere 10500, manyetolu santrallere de 6980 ilâve yapmış, santral kapasitesi 96334 hatta çıkarılmıştır.

(Not: Bugün, sadece Turkcell’in abone sayısı 18 milyon civarındadır!)

*

Bir edebî müjde: Maruf romancı E.Hemingway ölmedi

Muharrir ve eşi son günlerde 2 uçak kazasını sâlimen atlattılar.

Dün Afrika’daki bir uçak kazasında öldükleri bildirilen tanınmış Amerikalı romancı Ernest Hemingway ile karısının hayatta oldukları anlaşılmıştır. Verilen malûmata göre Hemingway ile eşi son günlerde bir değil iki uçak kazası geçirmişler, fakat her ikisinden de sâlimen kurtulmuşlardır. Bugünkü İngiliz gazeteleri Amerikalı romancı ile karısına dair havadisleri büyük puntolarla yayınlamışlar, bu hâdise 4 Dışişleri Vekili konferansının açılışına adir haberleri bile gölgede bırakmıştır.

(Not: E.Hemingway bu kadar badire atlattıktan sonra, 1961’de intihar etmiştir, biliyorsunuz!)

*

Haberin Devamı

Bir Hollywood haberi: Attila filmi çevriliyor (Filmde Attila rolünü Hollywood artistlerinden Anthony Queen oynamaktadır.)

*

Bir halimize şükredelim haberi: Ankarada -26 derece soğuk, Bitliste 4 metre kar var

*

Benim neslimin midesini hoplattıdracak bir ilan:

Fransa’nın Specia Fabrikasının BALIK YAĞI - Bol miktarda eczanemizde mevcuttur. İTİMAT ECZANESİ - Hasırcılar Caddesi No. 46 İstanbul - Kurukahveci Mehmet Efendi sokağı Tel. 25132

*

O tarihte vatandaşa pasaport yahut ehliyet alırken “cebren ve hileyle” değil, gazete ilanıyla satılırmış:

Dikkat dikkat! Yeni sene şansınızı denemekte acele ediniz. Polis Emeklileri ve Mensupları Sosyal Yardım Derneğinin eşya piyangosu tehirsiz 4 Şubat 1954 tarihinde çekilecek...

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!