Hayalet evlerin gazı, elektriği ve suyu kesilecek

Güncelleme Tarihi:

Hayalet evlerin gazı, elektriği ve suyu kesilecek
Oluşturulma Tarihi: Kasım 16, 2011 17:26

ADAPAZARI’nda 17 Ağustos Depremi’nde hasar gören orta hasarlılar ve eski deprem yönetmeliğine göre yapılmış binalarla ilgili olarak Adapazarı’nda yapılan toplantıda, orta hasarlı evlerde oturanların bu daireleri boşaltmalarının sağlanması için elektrik, su ve doğalgazlarının kesilmesi kararı alındı. Adapazarı’nda bu durumda olan, daha çok üneversite öğrencilerinin oturduğu bin 301 konut bulunduğu belirtildi.

Haberin Devamı

Sakarya Üniversitesi Sakarya Ekonomik ve Sosyal Araştırmalar Merkezi tarafından, ’Türkiye’de Deprem Olgusu Gerçekler ve Yanılgılar’ başlıklı panel gerçekleştirildi. Panele konuşmacı olarak katılan Sakarya Büyükşehir Belediye Başkanı Zeki Toçoğlu, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın hasarlı binaların yıkılacağını söylemesinin önemine dikkat çekti.

'ÖNCE BOŞALTACAK, SONRA YIKACAĞIZ’

Başbakan’ın bu açıklamadan sonra söz konusu binaların gündeme gelmesinin kendilerini sevindirdiğini belirten Toçoğlu şöyle devam etti:

"1999 depreminden sonra getirilen kat sınırlaması tedbir almak açısından önemli mesafedir. Bu konuda taviz vermeden uygulama yapıyoruz. Deprem konusunda şu anda hükümetimizin bir kanun çalışması var. Bu kanun çalışması, hasarlı olmayan fakat tehlike arz eden binalarla ilgili. O kanunu beklemek zorundayız. Fakat bizim için önemli olan şu an orta hasarlı binalar. Orta hasarlı binaların aslında Afet Kanunu’na göre 1 yıl içerisinde yıkılması gerekiyordu. Fakat hükümetler ertelemeler verdi. 2010 yılının başında bu ertelemeler de sonlandırıldı. Şimdi bu binalar artık ağır hasarlı durumuna gelmiştir. O yüzden bu binalarla ilgili acil tedbirler almalıyız. Bu binaları acil olarak boşaltmalıyız. Biz bu konuda devamlı uyarılar yapıyoruz. Bu binaların ilk olarak elektriğini, suyunu ve doğalgazını keseceğiz. Böylelikle boşaltılmasını sağlayacağız. Ardından da bu binaları yıkacağız."

'CANIMIZ SÖZ KONUSU’

Sakarya Büyükşehir Belediye Başkanı Zeki Toçoğlu bu evlerde oturanlara, ’Bu evlerden bir an önce çıkın’ çağrısı da yaparak "Bütün herkese sesleniyorum. Orta hasarlı denilen bu binalarda oturmasınlar. Öğrencilerimiz de bu binalarda oturuyor. Mutlaka buralardan çıksınlar. Yenikent Bölgesi’nde oturabilirler. Yenikentle kampus arasındaki ulaşım sorununu ortadan kaldıracağız. Ufak sıkıntılar var diye Yenikent’i tercih etmemek doğru değil. Burada canımız söz konusu" dedi.

Sakarya Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Muzaffer Elmas da, 17Ağustos depreminden sonra ortaya çıkan hasarlı konutlar sorununun 2004 yılına kadar çözülmesi gerekirken, bugüne kadar sorunun devam ettiğini belirterek, "Bugün hala bu konuyu tartışmamamız, gerekirdi" dedi.

'BİN 301 HASARLI KONUT VAR’

Toplantıya Prof. Dr. Muzaffer Elmas, Prof. Dr. Levent Gülen, Doç. Dr. Naci Çağlar, Yrd. Doç. Dr. Aşkın Özocak, Yrd. Zeki Özan ve Yrd. Doç. Dr. Hasan Aslan katıldı. Paneli Sakarya Valisi Mustafa Büyük te izledi.

Adapazarı’nda bin 301 orta hasarlı konut ile 17 Ağustos depremi öncesindeki deprem yönetmeliğine göre yapılmış ise risk teskil eden 20 bin konut bulunuyor.

ÖĞRENCİLER TAŞINIYOR

Haberin Devamı

Bu arada Sakarya Üniversitesi Rektörü Prof.Dr. Muzaffer Elmas daha önce yaptığı açıklamada, Adapazarı’nda 33 bin öğrencinin bulunduğunu belirterek şunları söylemişti:

Haberin Devamı

"Bu ögrencilerin yaklaşık 10 bini evlerde kalıyorlar. Bazıları çok katlı ve eski deprem yönetmeliğine göre yapılmış. Van depremi sonrasında eski deprem yönetmeliğine göre yapılmış eski binaların güvensizliği gündeme gelince, ögrenciler bu binalardan deprem sonrası yapılan binalara taşınmaya başladılar. Zaten üniversite olarak da öğrencilerimize kayıt yaptırırken de böyle uyarılarda bulunuyorduk, Ancak konunun ciddiyeti Van’daki ikinci depremde anlaşıılınca çok katlı binalardan kaçışlar başladı."

YENİKENT’E GİDİN ÇAĞRISI

Sakarya Büyükşehir Belediye başkanı Zeki Toçoğlu, üniversite öğrencilerini 17 Ağustos depreminden sonra kalıcı konutların yapıldığı yeni yerleşim bölgesindeki evlere taşınmalarını istemiş üniversite eğitimi almak için gelen öğrencilerinin, can güvenliğini tehdit eden binalarda yaşamalarına göz yummayacaklarını dile getirerek "Bu binalar güvenli değil. Öğrencilerimiz daha güvenlikli olan Yenikent bölgesindeki evleri tercih edebilirler. Bunun için kısa bir süre içinde Yenikent bölgesinden direk kampüse ulaşımı sağlayacak hatlar oluşturuyoruz" demişti.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!