Havacı Astsubay'a 'Kıbrıs'a gittin' tutuklaması

Güncelleme Tarihi:

Havacı Astsubaya Kıbrısa gittin tutuklaması
Oluşturulma Tarihi: Mart 15, 2016 09:32

Hava Kuvvetleri Komutanlığı emrinde astsubay olarak görev yapan Serkan Taylan Karaç, askerlik görevinin yanı sıra üniversiteye de kaydını yaptı. Karaç, Kıbrıs’taki bir okulda hukuk okuyordu. Karaç, okul kaydı ve sınavlar için zaman zaman Kıbrıs’a gitti. Karaç’ın bu gidişlerinden amirlerinin de haberi vardı. Ancak Kıbrıs’a gidiş gelişleri ‘yurt dışı firar’ suçu oluşturduğu gerekçesi ile Karaç askeri mahkemece dün tutuklandı.

Haberin Devamı

YERİMİ DEĞİŞTİRİN TALEBİ
27 yaşındaki Hava İkmal Astsubay Üsçavuş Serkan Taylan Karaç, 2012’de Ankara Akıncı 4’üncü Ana Jet Üs Malzeme Yönetim Komutanlığı emrinde göreve başladı. İddiaya göre Karaç, görev yaptığı yerde, Yarbay T.T.’nin olumsuz tutum ve davranışlarına maruz kaldı. İddiaya göre T.T., Karaç’ın izne çıkmasına izin vermedi, kimi zaman da izindeyken birliğe dönmesi için emir verdi. Karaç, da yaşadıklarının kendisinde yarattığı psikolojik sorunlar nedeni ile görev yerinin değiştirilmesini istedi. Bunun için Üs Komutanı ile görüştü. T.T., Karaç’ın Üs Komutanı ile görüşmesi nedeni ile de savunmasını aldı.

DÜN ASKERİ SAVCI SORGULADI
Hakkında ‘iftira ve yurt dışı firar suçu’ndan soruşturma açılan Karaç; dün, önce askeri savcılığa, daha sonra askeri mahkemeye çıkarıldı.

Haberin Devamı

Hava Kuvvetleri Komutanlığı Askeri Savcılığı, Karaç’ın ifadesini aldıktan sonra, tutuklanması istemi ile mahkemeye sevk etti. Karaç, Hava Kuvvetleri Komutanlığı Askeri Mahkemesi’ne avukatı M. Erkan Akkuş ile birlikte çıktı.

OKUL İÇİN KIBRIS'A GİTTİM
Karaç, burada yaptığı savunmada, Kıbrıs’a eğitimi için gittiğini, her gidişinden de ilgili amirlerinin bilgisi olduğunu söyledi. Karaç, tutuklanması halinde, kalp sorunu yaşayan babasının ciddi sorunlar yaşayabileceğini de anlattı. Karaç, ‘Eğer tutuklama kararı çıkacaksa da bundan ailemin haberi olmasın’ dedi.
Karaç’ın avukatı Akkuş da, müvekkilinin, yasada olan şikayet hakkını kullandığını, bunun hakkında soruşturma açılamayacağını vurguladı.

ASKERİ DİSİPLİN BOZULDU
Askeri Mahkeme heyeti, Karaç’ın yaptığının askeri disiplini bozduğuna işaret etti. Heyet, Karaç hakkında adli kontrol şartı getirilmesinin yeterli olmayacağını belirtti. Karaç’ın mesaiye devamlılıkta sorun yaşadığını belirten heyet, tutuklama kararı verdi; verilen kararın da ölçülü olduğunu savundu. Askeri cezaevine konulan Karaç’ın, 7 gün içinde Genelkurmay Başkanlığı Askeri Mahkemesi’ne itiraz başvurusu yapma hakkı bulunuyor.

TUTUKLAMA İSTİSNAİ OLMALI
Karaç'ın avukatı M. Erkan Akkuş, tutuklama kararına itiraz edeceklerini söyledi. Av. Akkuş "Müvekkilim sıralı amirlerinin bilgisi ve onayı ile izinli olarak, hukuk fakültesi okumak için Kıbrıs'a gitmiş. Anayasal eğitim hakkının, yurt dışına firar olarak değerlendirilmesi, bizce kamu vicdanını yaraladı. Ceza yargılamasın tutuklama istisnai olarak kullanılan, çok sıkı şekli şartlara bağlanmış bir müessesedir. Adil yargılanma hakkına bir astsubay için lüks olmamalı. Müvekkil önümüzdeki hafta sınavlara girmesi gerekiyor. Bu durumda ortaya çıkacak mağduriyet nasıl giderilecek."
dgokce@hurriyet.com.tr



 

 

BAKMADAN GEÇME!