Havaalanındaki pakette korkutan senaryo

Güncelleme Tarihi:

Havaalanındaki pakette korkutan senaryo
Oluşturulma Tarihi: Şubat 10, 2005 16:57

Esenboğa Havaalanı’nda şüpheli bir paketten sızan gaz nedeniyle 8 kişinin hastaneye kaldırılması, ABD’de 2004 yılının sonunda gerçekleştirilen ve dünya çapında Çiçek hastalığı salgınının başlangıç noktasının Türkiye olduğu "Atlantik Fırtınası" tatbikatının senaryosunu akıllara getirdi.

Haberin Devamı

ABD’nin eski Dışişleri Bakanı Madeline Albright’ın da katıldığı tatbikat, 2004 yılının son günlerinde, ABD’de bulunan John Hopkins ve Pittsburgh üniversiteleri tarafından gerçekleştirilmişti.

Ortaya atılan senaryoya göre, ABD’nin başkentinde toplanan çeşitli ülkelerin başkan ve başbakanları, Türkiye, Almanya İsveç ve Holanda’da ortaya çıkan 51 çiçek hastalığı vakasını haber alıyordu. Hastalık, havaalanlarından yayılmaya başlarken, stoklarda, artık insanlık için tehlike olmadığından dolayı, çiçek hastalığı aşısının bulunmayışı nedeniyle özellikle Türkiye gibi ülkeler zor durumda kalıyordu. NATO’nun da senaryoya dahil olmasıyla, küresel bir krizle baş etmenin yolları aranıyordu.

Ankara’da meydana gelen olay sonrasında, sızan gazın özelliğine ilişkin olarak net bir açıklama yapılmaması soru işaretlerini artırırken, olayın "Atlantik Fırtınası" tatbikatının başlangıç aşamasına benzerliği dikkati çekti.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!