Hatay’a gizli çözüm

Güncelleme Tarihi:

Hatay’a gizli çözüm
Oluşturulma Tarihi: Ocak 10, 2005 01:17

Erdoğan’ın geçen ayki Şam gezisinde imzalanan anlaşmaya eklenen maddede iki ülke birbirlerinin sınırlarını tanıdığını onayladı.

Böylece yıllardır tersini savunan Suriye, Hatay’ın Türkiye’ye ait olduğunu resmen kabul etmiş oldu.

İsrail gazetesi Haaretz’e göre Türkiye, geçen ay Şam ile imzaladığı serbest ticaret anlaşmasıyla Hatay sorununu çözdü. İki ülke bir ek maddeyle birbirinin sınırlarını tanıdı, dolayısıyla Şam, Hatay’ın Türkiye sınırları içinde yer aldığını kabul etti. Gazete, bu gelişmeyi Suriye ile İsrail arasındaki Golan Tepeleri sorununa gönderme yaparak yazdı. Ancak Ankara iki konu arasındaki bu benzetmeyi kabul etmiyor, Hatay’ı da sorun olarak görmüyor.

İSRAİL’de yayınlanan Haaretz gazetesi, Türkiye’nin, Suriye ile arasında 1938 yılından beri devam eden Hatay sorununu, geçen ay imzalanan serbest ticaret anlaşmasına eklenen bir madde ile çözdüğünü ve medyanın gözlerinden uzakta yapılan bu hamlenin büyük bir başarı olarak değerlendirildiğini yazdı. Habere göre Başbakan Tayyip Erdoğan’ın geçen ay Şam’a yaptığı ziyaret sırasında imzalanan bu anlaşmaya ek madde, ‘iki ülkenin birbirinin sınırlarını tanıdığını’ teyit ediyor, dolayısıyla Suriye, Türkiye’nin Hatay üzerindeki tam egemenliğini de tanımış oluyor.

Haaretz, iki ülkenin bir buçuk yıldan beri serbest ticaret anlaşması üzerinde çalıştığını, Suriye’den iki başbakan ve Devlet Başkanı Beşar Esad’ın Ankara’ya gittiğini ve son olarak da Başbakan Tayyip Erdoğan’ın Şam’a yaptığı iadei ziyaret sırasında anlaşmanın imzalandığını yazdı.

İsrail basını, İsrail ile Suriye arasında 1967 yılından beri devam eden Golan Tepeleri sorununa benzettiği için, Suriye ile Türkiye arasındaki Hatay sorunuyla yakından ilgileniyor. İsrail, Suriye’ye ait olan Golan Tepeleri’ni 1967 savaşında işgal etmişti, o tarihten bu yana da bölgeden çekilmedi.

GÜL’ÜN DİPLOMATİK CEVABI

Haaretz gazetesindeki haber-analize göre, Kudüs’ü ziyareti sırasında bir basın toplantısı düzenleyen Dışişleri Bakanı Abdullah Gül’e İsrailli bir televizyon habercisi tarafından şu soru yöneltildi: ‘Suriye’nin geçen ay Türkiye’nin Hatay üzerindeki tam egemenliğini tanıması, Golan Tepeleri’nin geleceği açısından bir örnek teşkil edebilir mi?’ Bunun üzerine Gül çok ince bir diplomatik cevap vererek şöyle dedi: ‘Bu iki konu arasında bir benzerlik yok. Türkiye ile Suriye arasında bir toprak anlaşmazlığı bulunmuyor. İkinci konuya gelince, Birleşmiş Milletler de o toprakların işgal altında olduğunu kabul ediyor.’

Sınır tanıma maddesi anlaşmalarda hep var

DIŞİŞLERİ Bakanlığı çevreleri, Türkiye ve Suriye’nin karşılıklı olarak sınırlarını tanıdıklarını beyan ettikleri bir maddenin ticaret anlaşmasının giriş bölümünde bulunduğunu doğruladılar, ancak bu yöndeki hükümlerin son dönemde imzalanan başka anlaşmalarda da bulunduğunu söylediler. Bir kaynak, ‘Özellikle ilişkilerde girilen yakınlaşma dönemiyle birlikte Suriye ile imzalanmış başka anlaşmalarda da bu yönde ifadeler yer almıştır. Zaten kaldı ki Türkiye için bir sınır sorunu mevcut değildir. Hatay 1939’den bu yana Türkiye Cumhuriyeti sınırları içindedir. Bu Birleşmiş Milletler’in de dünyanın da kabul ettiği bir olgudur’ diye konuştu.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!