Hat sergisine ‘üst düzey’ ilgi

Güncelleme Tarihi:

Hat sergisine ‘üst düzey’ ilgi
Oluşturulma Tarihi: Kasım 03, 2011 00:00

HZ. MUHAMMED’in kutsal vasıflarını anlatan manzum veya nesir türündeki metinlerin, hat sanatının inceliği ile işlenmesinden oluşan ‘Hat Sanatının Şaheserleri Hilye-i Şerîfeler’ sergisi, Yıldız Sarayı Mabeyn Köşkü’nde dün açıldı. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ve eşi Hayrünnisa Gül ile Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay’ın da katıldığı açılışa iş ve sanat dünyasından da pek çok isim de ilgi gösterdi.

Haberin Devamı


Yıldız Holding’in desteği, Antik A.Ş.’nin organizasyonu ile düzenlenen  ve 1 Aralık tarihine kadar devam edecek olan sergide, Topkapı Sarayı Müzesi, Sadberk Hanım Müzesi’nden eserlerin yanı sıra Yıldız Holding Koleksiyonu gibi özel koleksiyonlardan biraraya getirilen 101 adet Hilye-i Şerîfe yer alıyor.
Hilye sanatının en nadide örneklerini meraklılarıyla buluşturan sergide, hilyenin klasik grafik tasarımının yaratıcısı Hafız Osman, Kazasker Mustafa İzzet Efendi, Mahmud Celaleddin ve eşi Esma İbret, Yahya Hilmi, Fatma Mevhibe Hanım, Hasan Rıza, Mehmed Aziz Rifai, Kamil Akdik, Hamid Aytaç gibi hat sanatının kıymetli isimlerinin değerli eserleri yer alıyor. Klasik üstat olarak adlandırılan bu isimlerin yanı sıra, sergide Hasan Çelebi ve Hüseyin Gündüz gibi çağdaş hat sanatçılarının kıymetli hilyeleri de görülebilir.

Peygamberi anlatıyor

Haberin Devamı

Türkçede ‘süs, ziynet, güzel sıfatlar, güzel yüz’ gibi anlamları bulunan hilye, ‘Hilye-i Şerif’, ‘Hilye-i Şerîfe’, ‘Hilye-i Saadet’ ve ‘Hilye-i Nebevi’ gibi isimlerle de anılıyor. Hilye, İslam edebiyatı ve hüsn-i hat sanatında Hz.Muhammed’in fiziksel özelliklerini, karakterini, tavır ve hareketlerini anlatan eserlere verilen genel isim. Hilyeler, aslen Hz.Muhammed’i görenlerin, onu göremeyenlere anlatımlarıdır.

Caz gezgini son durağında

BAS gitarcı Alp Ersönmez, Akbank Caz Festivali kapsamında düzenlenen Kampüste Caz turnesinin sekizinci ve son konserini bu akşam Bursa Uludağ Üniversitesi’nde verecek. Ersönmez, bu yıl yayımlanan Yazısız albümündeki dörtlüsüyle çıktığı tura 17 Ekim’de İstanbul Galatasaray Üniversitesi’ndeki konseriyle başlamıştı. Prof. Dr. Mete Cengiz Kültür Merkezi’ndeki konser saat 20.00’de başlıyor.

Ebru Ceylan’dan fotoğraf sergisi

FOTOĞRAF sanatçısı Ebru Ceylan’ın ‘Dünya İçimde Karanlık Oyunlar Oynuyor Anne!’ adlı fotoğraf sergisi Milli Reasürans Sanat Galerisi’nde dün açıldı. “Bu sergi, bir çocuğun, büyük bir bilinmezlik olarak dünya karşısında tedirgin iç dünyasından yola çıkıp, çocuk dünyasına dair ontolojik bir bakış denemesidir” diyen Ebru Ceylan, sergiden elde edilecek gelirle ÇEV bursuyla eğitim gören ve fotoğraf sanatçısı olmak isteyen bir öğrencinin eğitimine katkıda bulunacak. Sergi 10 Aralık tarihine kadar görülebilir.

Sabancı Ödülleri verildi

Haberin Devamı

SABANCI Vakfı tarafından 18’incisi düzenlenen ‘Sakıp Sabancı Sanat Ödülleri’, dün Sabancı Üniversitesi Sakıp Sabancı Müzesi, The Seed salonunda yapılan törenle sahiplerini buldu. Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi’nin Resim, Heykel ve Geleneksel Türk Sanatları bölümlerinden ilk üç dereceyle mezun olan dokuz öğrenciye toplam 240 Cumhuriyet Altını değerinde ödül verildi. 2011 yılı Sakıp Sabancı Sanat Ödülleri, sırasıyla Resim Bölümü’nden Gökçe Erhan, Refik Doğuhan Özgün ve Begüm Mütevellioğlu’na; Heykel Bölümü’nden Barış İlkhan, Caner Karakaş ve Uğur Savaş’a; Geleneksel Türk Sanatları Bölümü’nden ise Tuğba Başak,
Songül Avşar ve Hilal Zeynep Çakın’a verildi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!