Harvard’a davul zurnalı tanıtım

Güncelleme Tarihi:

Harvard’a davul zurnalı tanıtım
Oluşturulma Tarihi: Nisan 09, 2011 00:00

Dünyadan birçok ülkenin müzik enstrümanının Harvard Konservatuvarı’nda sergilendiğini, ancak hiçbir Türk çalgısının olmadığını gören liseliler, kolları sıvadı. Türkiye’nin dört bir tarafından Osmanlı’dan kalma el yapımı çalgıları topladı, Harvard koridorlarında çaldı sonra da Harvard’a bağışlayacak

Kültür 2000 Lisesi’nin 24 öğrencisi bugün Harvard Üniversitesi’nin dünya çalgılarını sergilediği konservatuvarında. Müzikal ve Kültürel Mirasımız Projesi kapsamında yapılan bu ziyarette yanlarında 22 geleneksel Türk müzik çalgısı da var. Bu çalgıları Harvard Üniversitesi Dünya Çalgıları Koleksiyonu’na bağışlamak için götürdüler. Çünkü dünyadan birçok ülkenin müzik enstrümanının sergilendiği konservatuvarda hiçbir Türk çalgısı bulunmuyor.
Türk çalgılarını başka kültürlere tanıtmak amacıyla yapılan bu çalışma uzun soluklu oldu. Öğrenciler, projeye başlar başlamaz Türkiye’nin dört bir yanına haber gönderdi. Detaylı bir araştırma sonucunda çalgıların kökeni, yapısal özellikleri, akort düzenleri, kullanış şekillerini öğrendiler.

HARVARD’DA KARADENİZ TÜRKÜSÜ

Öğrenciler Aşık Veysel, Ege türküleri ve TRT’den alınmış Türküler Antolojisi CD’lerini de yanlarında götürdü. Harvard Üniversitesi’nde akademisyenlerden, öğrencilere kadar yüzlerce izleyicinin olduğu bir ortamda 10 dakikalık Türkiye tanıtım filmini sunacaklar. Ardından bir Karadeniz türküsü olan ‘Divane Aşık’ ve ‘Uzun İnce Bir Yoldayım’ türkülerini seslendirecekler. Yanlarında kendilerini izleyenlere ikram etmek üzere Türk lokumu da var.

BAĞIŞLANAN ÇALGILAR

Bağlama, cura, tar, kabak kemane, kemençe, ud, kanun, tanbur, kopuz, cümbüş, zurna, mey, ney, tulum, sipsi, kaval, davul, darbuka, nagara, tef, kaşık, parmak zili

Üniversiteyle işbirliği yaptık
FUL AKINGÜÇ ÖVER (KÜLTÜR 2000 KOLEJİ KURUCUSU)


Dünyanın kalbinin attığı bir yerde Türk çalgılarını götürmek için hem öğrencilerimiz hem de velilerimiz çok heyecanlandı. Coşkuyla el yapımı çalgılarını aramaya koyulduk. Evrensel boyutta bir eksiği kapatma projesi heyecan vericiydi. Uzun süre yaşayacak müzik aletlerini bulmak için İstanbul Kültür Üniversitesi’nin de büyük desteğini aldık. Kendi kültürüne değer vermeyen, başka kültüre asla önem vermiyor. Öğrencilerimize bunu kazandırdığımız için mutluyuz.

ÖĞRENCİLER MUTLU

Naz Gazan (11’nci sınıf)
Divane Aşık ve Uzun İnce yoldayım türkülerini çalıştım. Çok araştırma yaptım. Harvard gibi bir yerde sahneye çıkmak çok heyecan verici.

Kadir Can Sağır (9’uncu sınıf)
Ben cura çalıştım. Şarkılarımızı, türkülerimizi tanıtmak; Türkiye’nin çalgılarını bizzat biz öğrencilerin sunması çok güzel.

El yapımı olmaları bizim için çok önemli
PROF. RICHARD KENT WOLF (HARVARD ETNOMÜZİKOLOJİ KÜRSÜSÜ BAŞKANI)

Konservatuvarımıza bağışlanan çalgılar ve Türk öğrencilerin bu projesi beni fazlasıyla mutlu etti. Dünyadan birçok ülkenin çalgısı sergimizde yer alıyor. Çalgılar uzun yıllar boyunca sergileneceği için bu koşullara uygun ve yüksek kalitede olması isteğinde bulunduk. Bizim için çalgıların el yapımı olması da önemliydi. Her çalgıyı hangi ustanın yaptığının mutlaka üzerinde yazması gerekiyordu. Türk öğrenciler de bizim bu hassasiyetlerimize olumlu yanıt verdi. Uzun araştırmalar yapmışlar. Her çalgının kimin tarafından ne zaman yapıldığına yönelik plakalar hazırlamışlar.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!