Haberde Hürriyet yılı

Güncelleme Tarihi:

Haberde Hürriyet yılı
Oluşturulma Tarihi: Aralık 29, 1997 00:00

Haberin Devamı

Bilgi, haber ve iletişim, çağımızın en önemli güç kaynağı. Bir gazetenin büyüklüğü de bu üç kavramın eşgüdümünü en mükemmel biçimde başarmasıyla ölçülüyor. Hürriyet, diğer yıllarda olduğu gibi, bu yıl da Türk medyasına habercilik alanında damgasını vurdu. Bütün yıl boyunca Hürriyet'in kamuoyuna duyurduğu haberler konuşuldu, tartışıldı; kamuoyunun gündemi bu haberlerden oluştu. İşte bunlardan bazı örnekler.

Scholl'un babası

Sahte anne baba sansasyonlarıyla değil, gerçek bir yaşamöyküsüne dayanan 20 yıllık buluşmayı Hürriye gerçekleştirdi. Hem de yalnızca Türkiye'de değil, Alman basınında da manşete geçirdi. Alman basını, buluşmanın 1 kare fotoğrafı için Hürriyet'in telefonlarını kilitledi. Bu haber, Avrupa'nın en yüksek tirajlı gazeteleri ve en yaygın TV kuruluşlarınca birinci haber olarak yayınlandı ve Hürriyet'in büyük başarısı olarak gösterildi. (26.11. 1997)

Diana'nın son fotoğrafı

Prenses Diana ile sevgilisi Dodi El Fayed'nin öldükleri kazadan biraz önce çekilen son fotoğrafları, tüm dünyada ilk önce Hürriyet'te çıktı.

Siyaset belgesi

Hürriyet, 74 yıldan bu yana gizli tutulmuş bir devlet belgesini ilk kez kamuoyuna duyurarak bu yılın gerçek anlamda habercilik bombasını patlattı. (4.11.1997)

Baykal, Moon'un konuğu

CHP lideri Deniz Baykal'ın Rahip Sun Myung Moon'un başında bulunduğu ‘‘Unification Church’’ün (Birleştirme Kilisesi) konuğu olarak Washington'a gittiğini, Türkiye'ye 29 Kasım l997 günü Hürriyet duyurdu. Türk kamuoyu, hatta CHP yöneticileri bile günlerce Hürriyet'in haberini tartıştı. (29 Kasım l997)

Demirel'in mektubu

Cumhurbaşkanı Demirel, Başbakan Erbakan'a laiklikten sapan uygulamalar konusundaki kaygılarını bir mektupla iletince bunu ilk yayınlayan Hürriyet oldu. Bazı gazeteler bu haberi taşra baskımızdan alıp kullandılar. (27.2.1997)

Erbakan'ın başkomutanlığı

Erbakan'ın Kaddafi'nin başkomutanı olduğu Uluslararası İslami Halk Komutanlığı'na üye olduğunu gösteren belge Hürriyet'te çıktı. (15.5.1997)

Bıyıksız Efe

Türkiye, Kurtuluş Savaşı kahramanı Yörük Ali Efe'nin Aydın'da dikilen, ama daha sonra bıyıksız olduğu için sökülen heykelinin varlığını Hürriyet'ten öğrendi.

Özel timciler Çatlı ile

Abdullah Çatlı'yı tanımadıklarını iddia eden özel tim görevlileri Ziya Bandırmalıoğlu ve Ayhan Aççay ile Emniyet Genel Müdürlüğü Özel Harekat Daire Başkanvekili İbrahim Şahin'in, Çatlı ile birlikte göbek atarken çekilmiş fotoğrafları da Hürriyet'te yayınlandı.

Türk Watergate'i

Bülent Orakoğlu'nun Deniz Kuvvetleri Komutanlığı'na köstebek sokarak Batı Çalışma Grubu'nun belgelerini sızdırdığını Hürriyet ortaya koydu.(2.7.1997)

Time Dergisi

ABD'nin ünlü haber dergisi Time'ın Atatürk'le ilgili anketinin varlığından Türkiye ve dünyadaki Türkler, Hürriyet sayesinde haberdar oldular. Böylece Ata'ya milyonlarca oy yağdı. (21. 8.1997)

İşte Eroin belgesi

Susurluk skandalının kilit isimlerden biri, uyuşturucu kaçakçısı Yaşar Öz'dü. Emniyet örgütü, Yaşar Öz'e pasaport ve silah tahsis ederek bazı operasyonlarda kullanmıştı. Devletin kullandığı bu kişinin ABD'de eroin kaçakçılığı suçundan arandığı, New York Savcılığının resmi iddianemesiyle birlikte Hürriyet'te gün ışığına çıktı. (5 Ocak 1997)

Askerin 20 şartı

Milli Güvenlik Kurulu'nun 28 Şubatda aldığı kararların içeriği, en geniş kapsamlı olarak 2 Mart Pazar tarihli Hürriyet'te Türk kamuoyuna duyuruldu.

Hazin buluşma

Selbiye Yıldırım, bugün RP'li Ankara İl Genel Meclis üyesi olan Vahittin Yüksel tarafından 20 yıl önce zorla İtalyan aileye satılan oğluna, Hürriyet sayesinde kavuştu. Bu hazin buluşmanın fotoğrafları, Hürriyet'te yayımlandı. (19. 10. 1997)

Fırtına Dosyası

Masada unutulan casusluk raporunu Hürriyet Ankara Temsilcisi Sedat Ergin ortaya çıkardı. Ergin'e Sedat Simavi Gazetecilik Ödülü'nü kazandıran bu yazı dizisinin ilk bölümünde MGK'nın haziran toplantısında emniyete ait bir istihbarat raporunun masada unutulması konu ediliyordu. Yazı dizisi, Refah-Yol'un çöküş sürecindeki pek çok önemli olayın perdesini ilk kez kamuoyuna araladı ve büyük ses getirdi. (22. 8. 1997)

Sensin

Hürriyet'in 1997 yılında en çok söz ettiren manşetlerinden biri, parlamenterlere ‘‘P...’’ diye hakaret eden RP Rize Milletvekili Şevki Yılmaz'a, Türk kamuoyunda duyulan tepkiyi yansıtıyordu: Sensin. (31. 5. 1997)

Kombassan'a 15 trilyonluk darbe

Askerlerin MGK'da gündeme getirdikleri irticanın mali kaynakları konusundaki raporları, 1997'nin en çok konuşulan konularından biriydi. Bu raporlarla birlikte gündeme gelen kuruluş, Kombassan Holding'di. Türk kamuoyu İslamcı sermayeye yönelik operasyonların başladığını ilk kez Ankara Bürosu'ndan Erdal Sağlam'ın kaleminden öğrendi. (8. 6. 1997)

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!