Gümüşhane'de kar yağışı

Güncelleme Tarihi:

Gümüşhanede kar yağışı
Oluşturulma Tarihi: Eylül 28, 2009 10:23

Gümüşhane'de kar yağışı etkili oldu. Kar kalınlığı yer yer 10 santimetreye ulaştı. Bazı elekrtik hatlarında da arızalar meydana geldi.

Haberin Devamı

İŞTE 5 GÜNLÜK HAVA TAHMİNİ

KAR YAĞIŞINDAN GÖRÜNTÜLER

DOĞU KARADENİZ'DEN KAR GÖRÜNTÜLERİ - VİDEO

TRABZON'DAN KAR FOTOĞRAFLARI

Gümüşhane’de dün gece başlayan kar yağışı devam ediyor. Zigana ve Ovit geçitlerinde kar kalınlığı 30 santimetreye ulaştı. Bölgenin sahil kesimi dün geceyi gök gürültülü sağanak yağışlarla geçirdi. Ancak hava sıcaklığındaki düşüş, yüksek kesimde kar yağışını da beraberinde getirdi.

Gümüşhane’yi Trabzon’a bağlayan Zigana ve Rize’yi Erzurum’a bağlayan Ovit dağı geçitlerinde kar kalınlığı 30 santimetreye ulaştı. Ovit geçidinde dün gece tipi nedeniyle kesilen ulaşım bu sabah kontrollü olarak açıldı. Halen her iki geçitte de zincirsiz araçların geçişine izin verilmiyor.

Kar yağışının halen devam ettiği Gümüşhane’de kar kalınlığı da 10 santimetreye yaklaştı. Hava sıcaklığı da gece sıfırın altında 2 dereceye kadar indi.

Meteoroloji Genel Müdürlüğü, Doğu Karadeniz için kuvvetli yağış uyarısında bulundu. Bu arada iç ve doğu bölgelerinde hava sıcaklıkları 2 ila 4 derece azalacak.

Haberin Devamı

Meteoroloji Genel Müdürlüğü’nce yapılan son değerlendirmelere göre; Türkiye’nin kuzeydoğu kesimlerinde aralıklarla görülecek yağışların; Doğu Karadeniz kıyıları (Rize, Trabzon, Giresun, Hopa) ile Ordu ve Artvin çevrelerinde kuvvetli olması bekleniyor.

Hava sıcaklığı ise iç ve doğu bölgelerde 2 ila 4 derece azalacak. Hava sıcaklıkları kuzey, iç ve doğu kesimlerde mevsim normallerinin altında, diğer kesimlerde mevsim normalleri civarında seyredecek.

Rüzgar ise genel olarak kuzey ve kuzeydoğu, zamanla Akdeniz kıyı kesiminde güney ve güneybatı yönlerden hafif, ara sıra orta kuvvette, Marmara, Kuzey Ege kıyıları ile yağış alan yerlerde yağış anında kuvvetli olarak esecek.

TRABZON'DA25 KÖYÜN YOLU ULAŞIMA KAPANDI
       
Trabzon'da kar yağışının etkili olduğu  yüksek kesimlerdeki 25 köyün yolu ulaşıma kapandı. İl Özel İdaresi Yol Şube Müdürlüğü yetkililerinden alınan bilgiye göre, gece saatlerinde başlayan ve aralıklarla süren kar yağışı özellikle  yayla yollarını olumsuz etkiledi.

Kar yağışından dolayı Hayrat ve Şalpazarı ilçeleri başta olmak üzere  yüksek kesimlerdeki ilçelerde toplam 25 köyün yolu ulaşıma kapandı.

Yetkililer, kapanan köy yollarının yaklaşık 475 kilometre olduğunu, bu  yolların açılması için İl Özel İdaresine bağlı 22 ekibin çalışmalara başladığını  belirtti.
       
YAYLADA MAHSUR KALDILAR
         
Öte yandan, Maçka ilçesine bağlı Üçgedik Yaylası'nda ailesiyle birlikte  evlerinde mahsur kalan Hüseyin Hakkı, AA muhabirine yaptığı açıklamada, yaylada  yaklaşık 20 evde 50 kişinin dışarıya çıkamadığını söyledi.

Gece saatlerinde başlayan kar yağışının fırtınayla birlikte etkili  olduğunu ifade eden Hakkı, “Gerekli mercilere bilgileri verdik. Burada iki tane  felçli hastamız var. Tek çekincemiz onlar. Kısa sürede yolumuzun açılacağına  inanıyoruz” dedi.

KUVVETLİ YAĞIŞ UYARISI

Haberin Devamı

Meteoroloji Genel Müdürlüğü, Türkiye’nin kuzeydoğu kesimlerinde aralıklarla görülecek yağışların; Doğu Karadeniz kıyıları (Rize, Trabzon, Giresun, Hopa) ile Ordu ve Artvin çevrelerinde kuvvetli olacağı uyarısında bulundu. Yaşanabilecek olumsuzluklara karşı (sel, su baskını, taşkın, yıldırım, ulaşımda aksamalar vb.) tedbirli olunması istendi.

GİRESUN'DA EVLERİNDE MAHSUR KALDILAR
         
Giresun'un Görele ilçesine bağlı Sis Dağı  Yaylası'nın bazı obalarında yoğun kar yağışı nedeniyle 40 vatandaş hayvanlarıyla  birlikte evlerinde mahsur kaldı.

Görele Kaymakamı Aykut Pekmez,  ilçeye  25 kilometre uzaklıktaki Sis Dağı Yaylası'nda bulunan vatandaşların, yörede dün  akşam etkili olan kar yağışına hazırlıksız yakalandığını söyledi.

Mahsur kalan vatandaşların bir köy muhtarına cep telefonuyla haber  vermesi ve muhtarın da kendilerini bilgilendirmesi üzerine bölgeye İl Özel  İdaresi Müdürlüğüne bağlı karla mücadele ekiplerinin gönderildiğini ifade eden  Pekmez, şöyle devam etti:

“İlçenin Beyazıt ve Çatakkırı köylerinin bin 800 ile 2 bin rakımında  bulunanlı Gülef Yurdu, Ağalar Tamı, Dokuz Oluk, Çerge ve Kurt İni obalarında kar  yağışı nedeniyle 40 vatandaşımız evlerinde hayvanlarıyla birlikte mahsur  kalmıştır. Mahsur kalan köylülerimizin durumu bize intikal ettikten sonra İl Özel  İdaresi Müdürlüğü'ne ait karla mücadele ekipleri sabahın erken saatlerinde yol  açma çalışmalarına başlamıştır” dedi.

Bölgedeki kar kalınlığının 20-25 santimetre olduğunu ifade eden Kaymakam  Pekmez, “Vatandaşlarımızın sağlık durumları iyi. Ekiplerimiz çalışmalarını  sürdürüyor. Akşam saatlerine kadar söz konusu obaların ana arter yolunu açmayı  planlıyoruz” diye konuştu.
   

Haberin Devamı

BÖLGELERE GÖRE HAVA DURUMU

Bölgelere göre hava durumu ise şöyle olacak:

Marmara: Parçalı ve az bulutlu geçecek. Rüzgar; kuzey ve kuzeydoğu (Poyraz) yönlerden kuvvetli olarak esecek.

Ege: Az bulutlu ve açık geçecek. Rüzgar; Kuzey Ege kıyılarında kuzey yönlerden kuvvetli olarak esecek.

Akdeniz: Az bulutlu ve açık, Doğu Akdeniz'in iç kesimleri parçalı bulutlu geçecek.

İç Anadolu: Az bulutlu ve açık, bölgenin kuzeydoğusu parçalı çok bulutlu, Sivas çevreleri sağanak yağışlı geçecek.

Batı Karadeniz: Parçalı bulutlu, Sinop çevreleri aralıklı sağanak yağışlı geçecek.

Orta ve Doğu Karadeniz: Parçalı ve çok bulutlu, Doğu Karadeniz, Orta Karadeniz kıyıları ile Amasya, Tokat çevreleri yağmur ve sağanak yağışlı geçecek. Yağışların; Rize, Trabzon, Giresun, Ordu, Artvin ve Hopa çevrelerinde kuvvetli olması bekleniyor.

Haberin Devamı

Doğu Anadolu: Parçalı ve çok bulutlu, kuzeyi ile Van çevreleri aralıklı yağışlı geçecek. Yağışlar genellikle yağmur ve sağanak, sabah ilk saatlerde Kars ve Erzurum çevrelerinde karla karışık yağmur ve kar şeklinde olacak

Güneydoğu Anadolu: Az bulutlu ve açık geçecek.

RİZE'DE KAR YAĞIŞI

Rize'de etkili olan soğuk hava sonucu yağan kar  nedeniyle Rize-Erzurum kara yolunun Ovit Dağı mevkisinde ulaşım kontrollü olarak  sağlanıyor.

Rize-Erzurum kara yolunun  İkizdere-İspir arasında bulunan 2 bin 600 rakımlı Ovit Dağı'nda, bir süredir  etkili olan soğuk hava nedeniyle birkaç günden bu yana kar yağışı etkili oluyor.  Kar kalınlığının bazı yerlerde 10-15 santimetreye ulaştığı, ancak Karayolları  ekiplerinin yaptığı çalışma sonucunda yolun ulaşıma açık olduğu belirtildi.

Yetkililer, Ovit Dağı yolunda yer yer buzlanma oluştuğu, bu nedenle  yoldan geçişin kontrollü olarak sağlandığını, yoldan geçecek sürücülerin  araçlarına zincir takmaları gerektiğini kaydettiler.
       
KAPALI YOLLAR
         
Öte yandan, il genelinde yüksek kesimlerde kar yağışı nedeniyle Güneysu  ilçesine bağlı Handüzü, İkizdere ilçesine bağlı Çağrankaya, Çamlıhemşin ilçesine  bağlı Kito yaylaları ile bazı dağ köylerinin yollarının araç ulaşımına kapandığı  öğrenildi.
 
Rize İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Sultan Yılmaz, kapanan yayla  yollarının ulaşıma açılması için çalışma başlatıldığını belirterek, “Kar  yağışından dolayı herhangi bir olumsuzluk söz konusu değil. Ancak bu yaylalarda  halen kalan vatandaşlarımız bulunuyor. Bu nedenle bu yolları en kısa sürede  ulaşıma açmaya çalışıyoruz” dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!