Gül’den Ruhani’ye: İşbirliğimiz zaruret

Güncelleme Tarihi:

Gül’den Ruhani’ye: İşbirliğimiz zaruret
Oluşturulma Tarihi: Eylül 26, 2013 11:17

İranlı mevkidaşı Hasan Ruhani ile ilk kez yüz yüze görüşen Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Suriye’deki insanlık dramının bir an önce çözüme kavuşturulması için İran ile Türkiye’nin yapıcı bir işbirliği içinde olmalarının zaruret olduğunu belirtti.

Haberin Devamı

İki lider New York’ta devam Birleşmiş Milletler 68.inci Genel Kurul toplantıları sırasında bir araya gelerek yaklaşık 40 dakika görüştü.

İran’ın yeni lideri Ruhani’ye, iki ülkenin yakın ve yapıcı bir yaklaşım içinde işbirliği yapmasının gerekli olduğunu belirten Cumhurbaşkanı Gül, Suriye’de devam eden çatışmanın ve mevcut ortamın, bu ülkeyi tükettiğine, on binlerce insanın öldüğüne ve şehirlerin yıkıldığını ifade etti. Gül, bölgenin iki önemli aktörü olarak Suriye’deki insanlık dramının bir an önce sona erdirilmesi için de Türkiye ile İran’ın bölgedeki sorunları sahiplenmeleri gerektiğinin önemini kaydetti.

Görüşmede başta Suriye olmak üzere bölgesel sorunların çözümüne yönelik işbirliği, Türkiye-İran ilişkileri ve ikili üst düzey ziyaretlerin karşılıklı olarak gerçekleştirilmesi konuları ele alındı. Görüşmeye, Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu ile Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz da katıldı.

Haberin Devamı

RUHANİ: ATMAMIZ GEREKEN İLK ADIM…
Ruhani ise görüşmede, İran ve Türkiye arasındaki iyi ilişkilere değinerek, “Kültürel ve tarihi uzun bir geçmişe ve birçok ortak menfaatlere sahip İran ve Türkiye, bu kültürel ve tarihi geçmişten ilişkilerin gelişmesi yönünde faydalanmalıdır” dedi.

“Türkiye’nin İran İslam Cumhuriyeti’nin dostu, kardeşi ve komşusu olduğunu” söyleyen Ruhani, Tahran-Ankara arasındaki ticari ve ekonomik işbirliğine değinerek, “Ticari ve ekonomik ilişkilerimizi 2015 yılına kadar geliştirmeyi öngören rakamlar belirledik. Birlikte göstereceğimiz çaba ile bir an önce bu rakama ulaşmalıyız” diye konuştu.

“İki ülkenin birlikte atacağı ilk adım, Suriye’deki durumun daha kötüye gitmemesi ve bu ülkenin sorunlarının bir an önce çözüme kavuşturulması için çaba göstermesidir” diyen İran lideri, terörizmi bölgenin tamamı için tehlikeli olarak nitelendirdi.

Ruhani, “Bu konuda hepimiz, terörist grupların Suriye’den çıkması için telaş ve çaba göstermeliyiz. Bu grupların birbirine yakınlaşmasına izin vermemeliyiz “ ifadesini kullandı. Suriye krizinin çözümü için bölge ülkelerinin işbirliğinin bütün halkların yararına olduğunun altını çizen Ruhani, “Bölgede birçok ortak menfaatlerimiz ve hedeflerimiz var. Bunlardan ilişkileri geliştirmek yönünde faydalanmalıyız” dedi. Ruhani, “Bölgede Suriye meselesinde hiç kimsenin çıkarları bu ülkenin komşularında olduğu kadar birbirine yakın değildir. Suriye krizi konusunda ortak çözüm yolu bulmalıyız” diye konuştu.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!