Grinin 50 bin tonu

Güncelleme Tarihi:

Grinin 50 bin tonu
Oluşturulma Tarihi: Kasım 25, 2012 00:00

Sonbahar geçti, kış kapıya dayandı. Dökülen turuncu ve sarı yaprakların romantizmine veda ederken bizi kapalı ve gri havalar bekliyor.Meteoroloji Mühendisi Özgül Menderes rehberliğinde bulut atlasına buyrun.

Haberin Devamı

¬ İstanbul’da yazın en sıcak dönemde güneşlenme süresi ortalama 10-11 saatken, Ocak’ta bu süre iki-iki buçuk saate düşüyor.
¬ İstanbul’da son 40 yılın verilerine bakınca Temmuz-Ağustos aylarında ortalama yalnızca 3-4 gün boyunca
yağmur yağıyor. Aralık-Ocak aylarındaki ortalama yağışlı gün sayısıysa 16.
¬ Son haftalarda iç kesimlerdeki yüksek basınç sebebiyle oluşan sis güneş
ışığını engellediği için sıcaklıklar
10 derecenin üzerine çıkamıyor.
¬ Yağışa sebep olan bulutlar; meşhur kümülüs bulutları. Sirrüs bulutları daha yükseklerde dolanır ve yağmur
yağacağını haber verir.
¬ Bulutlu hava illa soğuk demek değil. Geçen yaz İstanbul’daki kapalı havalarda hava sıcaklığı lodos sebebiyle
30 dereceye ulaştı.
¬ Avrupa Orta Vadeli Hava Tahminleri Merkezi’nin (ECMWF) mevsimlik tahminlerine göre, Türkiye genelinde kış mevsimi sıcaklıkları mevsim normalleri civarında, Ege ve Akdeniz kıyılarında
ise mevsim normallerinin 0 ile
0,5 derece üzerinde olacak.
¬ 2011’de Türkiye’ye düşen ortalama yağış miktarı 655 mm’ydi.
¬ En fazla yağış 2 bin 714 mm’yle
Rize’de, en düşükse 23 mm’yle Ceylanpınar’da gerçekleşti.
¬ Bölgesel olarak en fazla yağış artışı yüzde 9.4’le Doğu Anadolu Bölgesi’nde, en fazla düşüş yüzde 10.9’la Marmara Bölgesi’nde yaşandı.
¬ Aylık toplam yağışlar Nisan, Mayıs, Haziran, Eylül ve Ekim aylarında yıllık ortalamaların üzerinde, Ocak, Şubat, Mart, Temmuz, Ağustos, Kasım ve Aralık aylarında ise normallerinin altında gerçekleşti.

Haberin Devamı

2011’de meteorolojik karakterli, zararlı ekstrem olayların;

¬ yüzde 36’sına dolu
¬ yüzde 28’ine seller
¬ yüzde 20’sine fırtınalar sebep oldu.

“Gri, nötr bir renktir. Türkçe’ye, Fransızca ‘duman’ anlamındaki ‘gris’den girdi. Gri, psikolojide genelde sıkıcı ve donuk şeylerle bağdaştırılır. Ayrıca belirsizliği temsil eder”

10 bulut tipi var

Sirrüs, sirrokümülüs, sirrostratüs, altokümülüs, altostratüs, nimbostratüs, stratokümülüs, stratüs, kümülüs ve kümülonimbüs, başlıca bulut tiplerini oluşturur. Altostratüs, orta gri veya mavimsidir. Gökyüzünü kısmen veya tamamen kaplar. İnce kısımlarından Güneş belli belirsiz görünür. Yağmur veya kar yağışına neden olur. Kümülüs cumulus, alçak parçalı, yoğun ve keskin hatlıdır. Dikey olarak oluşur ve kubbe ya da kule şeklinde parçalardan meydana gelir. Güneş değen kısımları parlak, beyazdır. Tabanı görece koyu renkli ve düzdür. Büyük olanlarında sağanak yağış ve kar görülebilir. Kısa süreli sağanak yağışların ardından güneş açabilir. Kümülonimbüs cumulonimbus, alçak, orta ve yüksek dikey olarak dağ veya kule şeklinde uzayan, ağır ve yoğun bir buluttur. Yıldırım, dolu ve şiddetli yağış görülebilir.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!