Gözler Yılmaz'da

Güncelleme Tarihi:

Gözler Yılmazda
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 12, 2000 00:00

Haberin Devamı

Çiller'in ‘‘Anayol’’ önerisi, partisi DYP'den büyük destek görürken, ANAP'lılar öneriye mesafeli durdu. Şimdi herkes, ABD'den dün dönen Genel Başkan Mesut Yılmaz'ın bu öneriye cevabını bekliyor.

DYP Lideri Tansu Çiller'in, partisi ile ANAP arasında Anayol çatısı kurulması yolundaki formülü merkez sağı hareketlendirirken, tüm gözler dün ABD'den dönen ANAP Lideri Mesut Yılmaz'a çevrildi.

Öneriye olumsuz yaklaşmayan, ancak mesafeli duran ANAP'lılar, ‘‘Bu tür konular resmi teklif halinde, resmi kurullar aracılığıyla, resmi kurullara yapılmalı’’ görüşünde buluştular. DYP'liler genel başkanlarının önerisine tam destek verdi. Yetkili kurulların görüşünü ve ANAP Lideri Mesut Yılmaz'ın açıklamasını görmeden görüş belirtmek istemeyen ANAP'lılar, her iki partinin tabanda birleşmesi gerektiğine işaret ettiler.

ANAP'LILAR MESAFELİ

Bazı ANAP'lıların değerlendirmeleri şöyle:

Mustafa Taşar (ANAP Genel Başkan Yardımcısı): Mesut Bey'le konuşmadan görüş belirtmenin doğru olmayacağını düşünüyorum, konuşunca bakarız.

Ersin Taranoğlu (ANAP Genel Başkan Yardımcısı): Böylesi bir konuda siyasetçi olarak ferdi görüş belirtmememek gerek, kurumsal görüş gerekir. Böyle öneriler de resmi kanallardan, resmi kurullara yapılmalı.

Eyüp Aşık (Trabzon Milletvekili): Doğru bir öneri, ama içinin doldurulması lazım. Yeterince dolu ve ciddi değil. Bence Sayın Çiller, samimi ama, önerisi zayıf.

Ahat Andican (ANAP Genel Başkan Yardımcısı): Tansu Hanım kendine göre bir öneri getirmiş. Kendine göre bir dizayn oluşturma gayretinde görünüyor. Türk siyasi tarihi, tepedeki birleşmelerin, tabanda çok benimsenmediğini gösteriyor. Tepede biz birleşiyoruz, demekle olmuyor. Ama ortak çalışma konusu üzerinde tartışılabilir.

Bülent Akarcalı (ANAP Genel Başkan Yardımcısı): Bu gibi konular tek taraflı olmaz. Basın aracılığıyla hiç olmaz. Böyle bir yaklaşımda iyi niyeti tartışmayız. Ama, bu şekilde kamuoyuna yansıması, her halde, yaz sıcaklarından dolayı gündem yetersizliğinden. ANAP şu anda iktidarı ortaklarından biri olduğundan ortaklarını rahatsız edecek hiçbir oluşum içinde olamaz.

Bahattin Aslan (Avrupa Ögütü Genel Başkan Yardımcısı): Hiç fena bir öneri değil. Merkez sağın geleceği budur. Yalnız, Sayın Çiller'in, bu teklifi kamuoyuna açıklamadan önce, partimizi resmen muhatap alması daha yerinde bir davranış olurdu.

Lütfullah Kayalar (Yozgat Milletvekili): Bu konuda görüş belirtemem.

DYP'DEN TAM DESTEK

Saffet Arıkan Bedük (Grup Başkanvekili): Merkez sağdaki güç kaybının nedeni DYP değildir. Ama maalesef ‘Çamur üstünde oturmam’ diyen bir anlayış ANAYOL ile ortaya konulan düşünceyi ortadan kaldırmıştır. Siyasi hırs, aklın üzerine çıkarsa meydana gelecek zararları önceden bilmek zordur.

Salim Ensarioğlu (Genel Başkan Yardımcısı): Bana göre, birinci Anayol doğruydu ama yanlış yapıldı ve bu oluşum bozuldu. Şimdi beş ili gezdim, divan toplantılarında halkın Anayol'u istediğini gördüm. Halk, DYP ile ANAP'ın barışmasını istiyor.

Ufuk Söylemez (Genel Başkan Yardımcısı): DYP ile ANAP merkez sağda kaçınılmaz olan uzlaşma ve diyaloğu tesis edebilirlerse, bu demokrasinin yararına olur. Kendini merkez sağda göstermek isteyen MHP, aslında toplumcu ve töreci ve bir partidir. Bu nedenle liberal ekonomide liberal ilkeleri savunan merkez sağla arasında politik olarak aşılması çok güç bir çizgi vardır. Onun için Anayol'un yerine, merkez sağda hiç bir getirilemez.

Ayvaz Gökdemir (Erzurum Milletvekili): Merkez sağda birlik Türkiye için kaçınılmaz bir zarurettir. Erinde gecinde bu olacak ve olması da gerekir. Bunu ANAP-DYP mi yapar, başka türlü mü olur, şimdiden birşey diyemem. Ama ortaya konulan formül bürokratik bir fanteziden ibarettir.

Meral Akşener (DYP Kocaeli Milletvekili): Anayol Türkiye açısından faydalı. Seçimlerden sonra DYP bu formülü ve sayın Yılmaz'a teklif olarak iletilmişti. Liderlerin birbirlerine olan güvensizliği yüzünden gerçekleşmemişti. Umuyorum şimdi hayata geçer.

Kemal Çelik (DYP Antalya Milletvekili): Anayol'un bozulmasına karşıydım, çok şey kaybettirdi. Bu çok zor bir olaydır, çok iyi düşünülmeli. Çok sağlam temeller üzerine oturtulmadığı sürece, bunların sonu gelmez. Ama Türkiye'nin yararına bir olay.

Miami

tatili

bitti

ABD'de bulunan ANAP Genel Başkanı Mesut Yılmaz dün THY'ye ait bir uçakla Türkiye'ye döndü. Yılmaz ile birlikte ABD'de bulunan kardeşi Turgut Yılmaz, ANAP milletvekilleri Şadan Tuzcu ve Cahit Kavak da aynı uçakla İstanbul'a geldiler. Atatürk Havalimanı VIP Salonu'nda THY Yönetim Kurulu Başkanı Cem Kozlu ve Genel Müdür Yusuf Bolayırlı ile bir süre sohbet eden Yılmaz, daha sonra özel uçakla Ankara'ya hareket etti.

Nafiz ALBAYRAK İSTANBUL

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!