Cumhurbaşkanı Erdoğan bugün seçim imzasını atıyor: Gözler kararda

Güncelleme Tarihi:

Oluşturulma Tarihi: Mart 10, 2023 07:00

Cumhurbaşkanı Erdoğan, birazdan Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde açıklama yapacak ve seçim kararını duyuracak. CNN TÜRK muhabiri Arda Erdoğan seçim takvimine ilişkin detayları aktardı.

Haberin Devamı

Cumhurbaşkanı Erdoğan, 2023 seçimi için 14 Mayıs'ı işaret etmişti. Erdoğan'ın bugün alacağı kararla seçim tarihi resmi olarak netleşmiş olacak. Erdoğan, birazdan Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde açıklama yapacak.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Resmi olarak 10 Mart’ta yetkimizi kullanacağız ve ondan sonra 60 gün süre var. O süreyi de Yüksek Seçim Kurulu değerlendirecek” demişti.

Cumhurbaşkanı Erdoğan bugün seçim imzasını atıyor: Gözler kararda

Erdoğan’ın kararının ardından Yüksek Seçim Kurulu (YSK) bugün ya da yarın toplanacak ve seçimlerin 14 Mayıs’ta yapılması kararını alacak. YSK ayrıca, önümüzdeki hafta yeniden toplanarak seçim takvimini açıklayacak.

HEM CUMHURBAŞKANI HEM DE MİLLETVEKİLİ SEÇİLECEK

Haberin Devamı

14 Mayıs'ta sandığa giden seçmen hem cumhurbaşkanı hem de milletvekili seçecek.

YSK'nın açıklayacağı seçim takvimi bu iki süreci kapsayacak. Olası takvime göre, YSK, 21 Mart’tan itibaren cumhurbaşkanı adaylık başvurularını alacak.

Cumhurbaşkanı Erdoğan bugün seçim imzasını atıyor: Gözler kararda

SEÇİM TAKVİMİ NASIL OLACAK?

CNN TÜRK muhabiri Arda Erdoğan canlı yayında seçim takvimine ilişkin detayları aktardı...

Saatler 14:00'ı gösterdiğinde Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın seçimlerin yenilenmesine dair kararnameyi imzalamasını bekliyoruz. O imzanın hemen ardından da Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın bir açıklama yapması da beklentiler dahilinde. Gözler Beştepe'ye çevrilmiş olacak.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın kararnameyi imzalaması ile bizi bugün başkentte nasıl bir süreç bekliyor. Ağırlıklı beklenti o kararın bugün Resmi Gazete'nin mükerrer sayısında yayımlanması. O karar mükerrer sayıda yayımlandıktan sonra YSK, üyelerini toplantıya çağıracak. Toplantının da yine 14:00'dan sonra, akşam saatlerinde yapılması bekleniyor. YSK, bugün iki kritik karar alacak. O kararların ilki Cumhurbaşkanlığı ve milletvekili seçimlerinin 14 Mayıs'ta yapılması olacak. Mevzuat gereği bu karar alındıktan sonra bir 60 gün takip edilecek. O 60 günü takip edilen sonraki ilk Pazar günü seçim yapılacak. Dolayısıyla kararın bugün alınmasının ardından 60 gün 9 MAyıs'ta doluyor ve ilk Pazar günü de 14 Mayıs'a denk geliyor. 'Seçimler 14 Mayıs'ta gerçekleşecek' şeklinde YSK'dan kararın alınmasını bekliyoruz. O karar alındıktan sonra da takvim işlemeye başlayacak.

Haberin Devamı

YSK'nın alacağı ikinci karar ise 16 Mart saat 17:00'ye kadar kamu görevlilerinin milletvekilli ve Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde aday olabilmesi için istifa etmeleri yönünde bir karar bekleniyor. Aday olmak isteyen kamu görevlilerine 7 günlük bir süre tanınacak.

Cumhurbaşkanı Erdoğan bugün seçim imzasını atıyor: Gözler kararda

Aday adayları 7 günlük süre içinde istifa edecekler ve aday adaylık süreci başlayacak.

SİYASİ PARTİLER İÇİN SÜREÇ NASIL İŞLİYOR?

Siyasi partiler de aday adaylığı başvurularını almaya başlayabilecekler. Takvim ise Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın alacağı seçim yenileme kararı, yani Cumartesi günü siyasi partilerin genel merkezlerinde aday adaylığı başvurusu alınmaya başlanacak. Ayrıca il başkanlıklarında da başvurular alınmaya başlanacak. Bugün Erdoğan'ın alacağı 'seçimlerin yenilenmesi' kararı birden fazla süreci başlatmış olacak. Hem siyasi partiler aday adaylığını almaya başlayacak hem de YSK seçimin gününü belirleyecek.

BAKMADAN GEÇME!