'Görüşmeler başarısız olursa terör patlaması olur'

Güncelleme Tarihi:

Görüşmeler başarısız olursa terör patlaması olur
Oluşturulma Tarihi: Ekim 06, 2010 00:00

Mısır Devlet Başkanı Ortadoğu barış görüşmelerinin başarısız olmasının dünya genelinde bir 'şiddet ve terör' dalgasına neden olacağını söyledi. Bu arada moratoryumun ve görüşmelerin devam edip etmeyeceğinin belirlenmesi adına İsrail tarafında bugün kritik gelişmeler bekleniyor.

Haberin Devamı

Mısır Devlet Başkanı Hüsnü Mübarek İsrail’le Filistinliler arasındaki barış görüşmelerinin başarısız olmasının dünya genelinde bir 'şiddet ve terör' dalgasına yol açacağı uyarısını yaptı.

 

Yom Kippur Savaşı’nın 37’nci yıldönümü dolayısıyla Mısır silahlı kuvvetlerinin dergisine verdiği röportajda, Mübarek İsrail Başbakanı Benjamin Netanyahu dahil birçok lidere, “Eğer barış süreci çökerse, Ortadoğu’da ve dünyanın her yerinde şiddet ve terör patlaması olacağını söyledim” dedi.

 

İSRAİL'DE KRİTİK KABİNE TOPLANTISI

Başbakan Netanyahu bugün üst düzey bakanlarını bir araya toplayarak Batı Şeria’daki yerleşim inşaatları üzerindeki moratoryumun 60 gün daha uzatılması seçeneğini değerlendirecek.

 

Haberin Devamı

İsrail başlangıçta 26 Eylül tarihinde sona erecek 10 aylık bir moratoryum öngörmüştü. Filistin tarafı İsrail inşaatları yeniden durdurmadıkça müzakerelere devam etmenin mümkün olmadığında ısrarcı. Obama yönetimi ise İsrail’in bu talebi reddetme kararını yeniden gözden geçirmesini istedi.

 

Moratoryumun 60 gün daha uzatılması karşılığında İsrail, Filistinlilerle görüşmeler konusunda ABD’den bir dizi garanti alacak.

 

NETANYAHU İKNA TURLARINDA

Netanyahu, Pazartesi günü yaptığı açıklamada, bugünkü toplantıyı yapabilmek için Kudüs bölgesine yapacağı ziyareti iptal ettiğini belirtti. Eğer Başbakan “Yediler Kabinesi”ni moratoryumu uzatmaya ikna edebilirse konu bugün akşam saatlerinde diplomasi-güvenlik kabinesinde oylamaya sunulacak. Netanyahu bakanları ABD yönetiminin İsrail’e sunduğu garantileri kabul etmeye iknaya çalışacak.

 

Savunma Bakanı Ehud Barak ve İstihbarat ve Atom Enerjisi Bakanı Dan Meridor’un Netanyahu’ya destek vermesi, Dışişleri Bakanı Avigdor Lieberman’ın ise en güçlü muhalefeti ortaya koyması bekleniyor. Netanyahu şu an umutlarını Benny Begin, Moşe Ya’alon ve Eli Yişai’ye bağlamış durumda.

 

Haberin Devamı

Başbakan, Cuma günü Arap Birliği komitesinin konuyla ilgili Libya’da toplanmasından önce bir karara varmak istiyor.

 

ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton bu hafta başında Netanyahu’yla bir görüşme yaparak inşaat düğümünü çözmeye çalıştı. Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Philip Crowley görüşmeyi “çok yapıcı” olarak nitelendirdi ancak detayları açıklamadı.

 

EL ŞARK EL AVSAT'IN İDDİASI

Öte yandan Londra’da Arapça yayımlanan El Şark El Avsat gazetesinde dün yayımlanan bir habere göre İsrailli yetkililer Netanyahu’nun yeni bir uzatma talep edilmemesi karşılığında moratoryumu uzatmayı kabul ettiğini söyledi. Haberde ayrıca, İsrail Başbakanı’nın Washington’ın 26 Eylül’den sonra Batı Şeria’daki inşaatlara devam edilmesine izin vermesinde ısrar ettiği de ifade edildi.

 

Haberin Devamı

Netanyahu, Pazartesi sabahı Likud Partili bakanlara yaptığı konuşmada muhtemelen El Şark El Avsat’taki haberden hareketle “açıklama yapmak için” henüz çok erken olduğunu söyledi. “Çoğu hatalı birçok haber çıkıyor. Her şeyi inkar edemeyiz, ya da düzeltemeyiz” dedi.

 

"Egypt president warns of 'global terror' if Mideast peace talks fail" başlıklı makaleden derlenmiştir. 

 

Dünya gündeminin nabzı Planet'te atıyor 

 

Planet'i Facebook'ta takip etmek için:
http://www.facebook.com/#!/HurriyetPlanet


Planet'i Twitter'da takip etmek için:
http://twitter.com/HurriyetPlanet

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!