Gördüğüm en dik kafalı insan

Güncelleme Tarihi:

Gördüğüm en dik kafalı insan
Oluşturulma Tarihi: Şubat 28, 1999 00:00

Haberin Devamı

Anna Sofia Scicolone adlı 15 yaşındaki genç kızı, Napoli'nin bir kenar mahallesinde keşfeden ve sinema dünyasına armağan ederek şöhrete kavuşmasını sağlayan Carlo Ponti'dir.

İtalyan yapımcı, çok fakir bir ailenin güzel kızını bulduktan sonra ona kendi öz evladı gibi davranmış, önce İtalyanca sonra rol yapmasını öğretmiş, zarafet derslerini kendisi verdikten sonra, Sophia Loren takma adını da layık görmüş.

Carlo Ponti zamanı gelince de Sophia Loren ile aşk yaşamış, eşini, iki çocuğunu bırakarak seçimini yapmış.

47 yılır süren bu ilişki 1966 yılında evliliğe dönüşmüş ve iki oğulları olmuş.

Sophia Loren geçen yıl Venedik Film Festivali'nde özel ‘‘Altın Aslan’’ meslek ödülüne layık görüldü. Ne var ki ödülünü almak için Venedik'e gelmeden üç hafta önce Los Angeles-New York seferini yapan uçakta kalbinden rahatsızlandı ve hastaneye kaldırıldı.

Uçması yasaklanınca da Venedik'e yapımcı eşi Carlo Ponti ve iki oğlu Carlo Junior ile Edoardo geldi. Ailece sahneye çıkıp Sophia Loren'in ödülünü birlikte aldılar. Üçü de heyecanlıydı. Carlo Ponti sevgili eşinin teşekkür mesajını okurken heyecanlandı, bir ara gözyaşlarını tutamadı...

Sophia Loren yoktu, ama tüm ailesi Venedik'te onun yerine ilgi odağı oldu. Carlo Ponti'ye eşi Sophia Loren'i anlattırdık...

Eşiniz Sophia Loren'in sağlığı daha iyi galiba. Ama sizleri korkuttu herhalde.

- O kadar önemli bir şey değil. Benim de başıma gelmişti. Uçakta seyahat ederken birden kalp hızlı atmaya başlıyor. Ardından evham. Amerikalıları biliyorsunuz. Doktorları da daha dikkatli. Nedenini araştırdılar. Böylece haftalar geçti, ama şimdi iyi Sophia.

Ama artık uçmak istemiyor.

- Uçtu. New York'tan Cenevre'ye uçtu. Ama bir ara hiç uçmak istemedi. Herhalde bir birikim. Bu meslekte devamlı uçmak zorundasınız.

Ama yine bir uçuş fobisi yerleşti herhalde.

- Sophia'nın kardiyolog doktoru herhalde kendisine aşık. Yani tabii hastası ünlü. Kendisine saygı duyuyor. Platonik bir şey olmalı. Çok üzerine titriyor ve uçmamasını istiyor. Olay bundan ibaret.

Bir de Sophia Loren'in sık sık uçtuğu New York-Cenevre İsviçre uçağı düştü, bu onda psikolojik bir etki yarattı galiba.

- Bir tanesi düştü diye her o seferi yapan uçak düşmeyecek herhalde. Sophia hastalık hastası oldu. Her şeyin üzerinde duruyor.

Sophia Venedik Film Festivali'nde ödüle layık görüldü ve almaya gidemedi. Yerine siz aldınız Altın Aslan'ı.

- Yazık oldu. Ailece oradaydık. Sophia'nın mesajını okurken heyecanlandım. Bir festival ki, yıllarca onu safdışı bırakmıştı. Belki böylesi daha iyi oldu. Ama ödüle her şeye rağmen sevindi.

Siz artık yapımcılığı bıraktınız.

- Artık İtalya'da oturmuyorum. Çocuklarımız Amerika'da. Biz ise İsviçre'deyiz. Yaşım da ilerledi. Fazla heyecanlanamıyorum. Bu iş hep heyecan dolu.

Sophia Loren oyunculuğa devam edecek mi?

- Doktoru yeşil ışık yakarsa tabii. Antonioni ile bir proje var. Bakalım bunun üzerine çalışıyor.

Sizce Sophia Loren günümüzün son ‘‘star’’ı mı?

- Star demek yanlış olur. O bir şahsiyet. Onun gibileri piyasada kalmadı. Eskilerden bile yok ki yenilerden olsun. Bütün dünyada tanınıyor. O bir Diva. İlahe. Nereye gitse, büyük ilgi görüyor.

Halktan yaratılan bir tarafı var.

- Bununla gurur duyar. Napoli'nin fakir mahallesinden çıkıp bugün Beyaz Saray'a girebiliyor. Halka mal olmuş bir kadındır. Ama zamanla kişiliğini kazanmış ve kabul ettirmiştir.

Siz Sophia Loren'in ününden hiç rahatsız olup kıskandınız mı?

- Hayır, o benim elime 16 yaşındayken geldi. Benimle birlikteyken büyüdü.

Kaç yıldan beri birliktesiniz?

- Kırkbeş yıldan fazla.

Şimdi kaç yaşındasınız?

- 11 Aralık'ta 84 oldum.

Sophia ile ilişkiniz nasıl?

- Birbirimizin suç ortağı gibiyiz. Paralel bir yaşantımız var. O çok ünlü ise ben de az çok tanınıyorum.

Ayrıyken bile birbirinizle sık sık görüşüyor musunuz?

- Telefon faturaları kanıtımızdır.

Sophia'da hálá Napoliten bir tarz kaldı sanırım.

- Sophia nerede oturursa otursun, kalbi Napoli'dedir. Kardeşi ile hálá Napolitanca konuşur ve ben anlamam. Akrabaları ile de öyle. Evde Napoliten yemek pişirir.

Sophia Loren'in kocası olmak nasıl bir duygu?

- Aslında bunu taşımak zor. Yaş farkı da var. Bazen o bana çocuğum gibi gelir. Bazen de kendisini kendimden yüksekte görürüm. Ona yetişmeye çalışırım. Saygı her şeyin üzerinde. Dünyanın en güzel kadınına sahipsin. Ve bunu yıllarca taşıyorsun. İşte bu zor.

Sophia Loren'in anneliği nasıl?

- İki nefis oğlumuz var. Carlo tam bir Amerikalı, Edoardo ise Avrupalı. Her ikisi de kötü İtalyanca konuşuyorlar, çünkü ikisi de hiç İtalya'da okumadı. Ama baba mesleğini seçtiler. Bu güzel oldu. Şimdi ortak gibi meslektaşız. Sophia, onları dadılarla değil, Napoli usulü büyüttü, emzirdi.

Hiç Türkiye'ye gelmeyi düşünüyor musunuz? Birçok festivalimiz var.

- Aslında ünlü yönetmen Michelangelo Antonioni'nin Türkiye'de bir film çekme projesi var. Benim yapımcılığını üstlenmemi istiyor. Birlikte Roma Büyükelçiniz ile görüştük. Çekimleri Nemrut ve Kapadokya'da yapmayı düşünüyoruz. Başrolünü büyük bir olasılıkla eşim Sophia Loren oynayacak. Bu bakımdan Türkiye'de mutlaka geleceğiz.

Son bir soru, iki kelime ile Sophia Loren'i nasıl anlatırsınız?

- Hayatta gördüğüm en dik kafalı kadın... Aklına koyduğunu mutlak yapar. Ya da yaptırır. O kadar.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!