Gönüllere aydınlık olsun

Güncelleme Tarihi:

Gönüllere aydınlık olsun
Oluşturulma Tarihi: Aralık 15, 2016 22:31

Hz. Mevlânâ’nın 743’üncü Vuslat Yıldönümü Anmaları’nın bu yılki teması ‘Birlik Vakti’. Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Akyürek, anma törenlerinin savaşların ve ayrımcılıkların sona ermesine vesile olmasını diledi.

Haberin Devamı

KONYA’da Hz. Mevlânâ’nın 743’üncü Vuslat Yıldönümü Uluslararası Anma Törenleri, 7 Aralık günü Kandil Uyandırma Merasimi, Sevgi ve Birlik Yürüyüşü ile başladı. Yarın ise Şeb-i Arus töreni ile anma etkinlikleri sona erecek. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Başbakan Binali Yıldırım’ın da katılacağı törenlerde ‘birlik’ mesajı verilecek. Törenin ev sahibi Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Akyürek, “743 yıldır gönül insanlarını bir araya getiren törenlerin bu yıl da sevgi ikliminde yaşanmasını, gönüllere aydınlık vermesini temenni ediyor; tüm dünyada acıların, savaşların ve ayrımcılıkların sona ermesine vesile olmasını diliyorum” dedi.

Akyürek, şöyle devam etti: “Öğretisinde insanlık için sevgi temennisi bulunan Hazreti Mevlânâ, ‘Bir canım, ama yüz bin bedenim var. Seni inciten beni de incitir’ sözleriyle hoşgörü çağrısını Konya topraklarından yüzyıllar öncesinde tüm dünyaya iletmiştir. Mevlâna, bugün için ihtiyacımız olan bu önemli değerleri bize armağan ederken; bu şehrin geleceğini de sevgi üzerine kurmuş, güzelliklerin bilgi ve sevgiyle ortaya çıkacağını anlatmıştır. Hazreti Mevlânâ’nın evrensel çağrılarını yeniden okuyup anlamakta herkes için büyük fayda vardır. Günümüzde yaşanan bireysel ve toplumsal sorunların çarelerinin O’nun asırlar öncesinde sunduğu reçetelerde saklı olduğunu unutmamak gerekiyor.”

Haberin Devamı

25 DİLDE YAYINLADIK

Akyürek, Hz. Mevlâna’nın hizmetkârı olmakla onur duyan Büyükşehir Belediyesi olarak 25 dünya dilinde yayınladıkları Mesnevi-i Şerif’in, gittiği her yerde büyük ve güzel hakikatin; yani ‘İmanın şartı olarak birbirimizi sevmenin, yani efendimizi sevmenin’ fermanı gibi elden ele, kalpten kalbe dolaştığını, can alıp, can verdiğini vurguladı.

İnsanların yetişmesi konusunda Hz. Mevlânâ’nın temsil ettiği mananın öğrencilere, gençlere, tüm insanlara ve insanlığa öğretilmesi için de değişik çalışmalara imza attıklarını vurgulayan Akyürek, şöyle konuştu: “Medeniyet Okuluyla, Mesnevi tercümeleriyle, Mevlânâ çizgi filmleri, belgeseller, Mesnevi’den çocuk hikâyeleri ve değişik çalışmalarla bu manaya hizmet etmeye çalışıyoruz.

Haberin Devamı

Hz. Mevlânâ, İslam’ın barış, sevgi, kardeşlik dini olduğunu ifade eden, onu temsil eden bir anlayışı sahiptir. O nedenle Hz. Mevlânâ’yı anma programlarının bu açıdan da sadece katılımcılar için değil, tüm insanlık için birer mesaj olduğunu düşünüyorum.”

BU YIL TEMA ‘BİRLİK VAKTİ’

KONYA’da, Mevlânâ’nın ölüm yıldönümü nedeniyle her yıl 7- 17 Aralık tarihleri arasında düzenlenen ‘Mevlânâ’yı Anma Törenleri’, ‘Sevgi ve Birlik Yürüyüşü’ ile başladı. Mevlânâ’nın 743’üncü Vuslat Yıldönümü Uluslararası Anma Törenleri’nin ilk etkinliği ‘Sevgi ve Birlik Yürüyüşü’ Mevlânâ ve Şems-i Tebrizi’in buluştuğu yeri ve anı simgeleyen ‘Kandil Uyandırma’ programı oldu. Kaldırımda konuşlandırılmış olan kandil, okunan duaların ardından Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş ve protokol üyeleri tarafından yakıldı. Kurtulmuş kandili yakarken, önümüzdeki yıl bu alana bir anıt eser yapılması temennisinde bulundu. Mevlânâ Müzesi meydanına kadar süren yürüyüşte, çevredekiler mehter takımına ilgi gösterdi. Alkışlarla yürüyüşü destekleyen halktan bazı kişiler, korteji cep telefonlarıyla görüntülerken, bazıları da mehter takımıyla hatıra fotoğrafı çektirdi. Mehter takımı Mevlânâ Müzesi önünde kısa bir konser verdi. Mevlânâ Kültür Merkezi’nde, bu yıl ‘Birlik Vakti’ temasıyla düzenlenen törende sanatçı Ahmet Özhan, tarafından Türk tasavvuf müziği konseri verildi.

Haberin Devamı

İŞADAMI ARSLAN’DAN ŞEHİTLERE MEVLİD

SON dönemlerde haince saldırılar sonucunda şehit olanlar için İşadamı Ahmet Arslan Mevlid okutacak. 17 Aralık Cumartesi günü saat 12.00’da İstanbul Fatih Camii’nde okutulacak Mevlid’ten sonra yemek verilecek. Arslan, gönderdiği davet mektubunda, Türkiye’yi saran bu terör belasından kurtulmanın tek yolunun birleşmek, farklılıklarımızı kabullenerek sevmek ve tek beden gibi hareket edebilmek olduğunu belirterek, şunları söyledi: “Hem bu birlikteliğimizi yaratabilmek ve memleketimizin huzur ortamına kavuşmasını Allah’dan niyaz etmek hem de hain saldırılarda hayatını kaybeden yüzlerce şehidimizin ruhları için birlikte dua etmek üzere Beşiktaş’taki haince saldırının yedinci gününe denk gelen Mevlid ve takriben vereceğimiz yemeğe teşriflerinizi rica ederim.”

BAKMADAN GEÇME!