Gezi Parkı iddianamesinde ‘Erdoğan’ sansürü

Güncelleme Tarihi:

Gezi Parkı iddianamesinde ‘Erdoğan’ sansürü
Oluşturulma Tarihi: Aralık 02, 2013 13:59

İSTANBUL Taksim’de başlayan Gezi Parkı eylemlerine Antalya’dan destek veren 170 kişi hakkında Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Kanunu’na muhalefet, memura direnme, kamu malına zarar verme suçlaması ile yapılan soruşturmaya ilişkin 157 sayfadan oluşan iddianame hazırlandı. Eylemler esnasında atılan slogan, açılan dövizlere yönelik tespitler de ise Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın isminin sansürlenmesi dikkat çekti.

Haberin Devamı

CHP’NİN İSMİ DE VAR

İddianamede özellikle Çallı semtinde yaşanan şiddet olayları ve AK Parti İl binasına yürümek isteyen gruba yönelik ifadeler yer alırken, eylemlerde yer aldığı iddia edilen siyasi parti, birlik ve gruplar arasında Tüm Gençlik Birliği (TGB), Cumhuriyet Halk Partisi (CHP), Ezilenlerin Sosyalist Partisi (ESP), İşçi Partisi (İP), Halkevleri, Dev-Lis ve Türkiye Komünist Partisi (TKP) gösterildi.

İL BİNASINA YÜRÜDÜLER

01.06.2013 Cumartesi günü saat 00.10 sıralarında yaklaşık 100 kişilik grubun Cumhuriyet Meydanı’nda toplanmaya başlamaları üzerine gerekli güvenlik önlemlerinin alındığı, saat 01.20 sıralarında sayıları bin kişiye ulaşan grup tarafından beyaz zemin üzerine siyah sprey boya ile “Diren Gezi Parkı” ibareli pankartın açıldığı, ardından AK Parti İl binasına yürüyüşe geçildiği ifadelerine yer verildi.

Haberin Devamı

DÖVİZLERE SANSÜR

Eylemler esnasında atılan slogan, açılan dövizlere yönelik tespitler de ise Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın isminin sansürlenmesi dikkat çekti. İddianamede, Şerefine …, Her yer Taksim her yer direniş, Polisini de al git, Bu krizde teğet geçme …, Yandaş medya bu halk satılmamıştır unutmayınız yazılı dövizler açıldığı, Katil devlet hesap verecek, Gezi Parkı halkındır halkın kalacak, Her yer taksim her yer direniş, Yaşasın devrimci direnişimiz, Hükümet yıkılsın AVM yapılsın, Antalya ayağa Taksim için sokağa, Katil polis hesap verecek, Antalya uyuma Taksim’e sahip çık, Taksim’e selam direnişe devam sloganlarının atıldığı belirtildi.

İDDİANAMEYİ İNCELİYORUZ

Hazırlanan iddianameye ilişkin Hürriyet muhabirine açıklama yapan Çağdaş Hukukçular Derneği (ÇHD) Genel Başkan Yardımcısı Münip Ermiş, “Antalya’da ilk kez bu kadar kalabalık bir dava görülecek. Biz iddianameyi detaylı bir biçimde inceliyoruz. 17-21 Mart tarihlerinde de davayı takip edeceğiz. İddianame içinde Başbakan Erdoğan’ın isminin geçtiği slogan ve döviz yazılarının sansürlenmesi usullere aykırıdır. Bunu Erdoğan’a saygı için mi yaptılar bilemiyoruz. Ama iddianamede yer alan ifadenin içinde küfür dahi olsa açıkça yazılmalıdır” diye konuştu.

Haberin Devamı

KUMANYA GİDERİ KAMU ZARARI GÖSTERİLMİŞ

157 sayfalık iddianame içinde ilginç detaylar olduğunu belirten Ermiş şöyle dedi: “Savcı, polise eylemler esnasında verilen kumanyayı, TOMA’lar ve diğer polis araçları için kullanılan yakıt masrafını kamu zararı olarak göstermiş. Polisin içtiği su ve meşrubatların miktarı 15 bin litre olarak belirlenip 70 bin lira gider gösterilmiş. Ayrıca 10 bin lira yakıt parası, 27 bin liralık araç kiralama bedeli yine kamu zararı olarak iddianamede yer alıyor. Kamu zararı diye bir şey olamaz, kamu malına zarar verme vardır. Siz polisin içtiği kolayı, suyu zarar olarak gösteremezsiniz. O zaman polisin ücretli tuvalete verdiği çiş parasını da mı kamu zararı olarak gösterecek sizin?”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!