Gemiyi denizdeki karadelik yuttu

Güncelleme Tarihi:

Gemiyi denizdeki karadelik yuttu
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 17, 1999 00:00

Haberin Devamı

SS Waratah, yüzyılın başında İngiliz gemilerinin en görkemlilerinden biriydi. Ama günümüzden 90 yıl önce, Güney Afrika açıklarında seyir halindeyken içindeki tüm yolcu ve mürettebatla birlikte birdenbire kayboldu. Bu esrarengiz kayboluşun sırrı, geçtiğimiz günlerde çözüldü. Waratah'ın okyanus dibindeki yeri belirlendi ve batış nedeni ortaya çıkarıldı.

Avustralya'dan İngiltere'ye gitmek üzere yola çıkan ‘‘SS Waratah’’ Gemisi'nin sırlarla dolu akibeti, yıllarca konuşuldu. Gemi, esrarengiz bir biçimde ortadan kaybolmuştu. SS Waratah'ın esrarı, İngiliz işadamı Adrian White'ın desteklediği bir projeyle 90 yıl sonra çözüldü. Yapılan araştırmalar, geminin Güney Afrika kıyılarında oluşan bir deniz deliğine düştüğünü kanıtladı.

Blue Anchor Serisi'nin amiral gemisi olan gösterişli ‘‘SS Waratah’’ Gemisi, İngiliz gemileri arasında parmakla gösteriliyordu. Teknik ve estetik olarak döneminin en kusursuz gemilerinden biriydi. 26 Temmuz 1909'da Avustralya'dan yola çıkan Waratah, Güney Afrika'da Durban'a uğrayacak, daha sonra Cape Town üzerinden İngiltere'ye gidecekti. 211 yolcusu ve mürettebatıyla Durban'dan demir alan SS Waratah'dan kısa süre sonra hiçbir haber alınamadı. Geminin battığını gösteren küçücük bir kanıt da bulunamadı. Waratah'ın ve içindekilerin başına neler geldiği, tam 90 yıl boyunca hem denizcileri, hem de bilim adamlarını meşgul etti.

Ama bugün Waratah'ın ardındaki esrar perdesi tamamiyle aydınlanmış durumda. Çünkü hem geminin batığı bulundu, hem de bilim adamları batışı konusunda kesin bilgilere ulaştılar.

BATIK BULUNDU

Bilim adamları, bölgenin yüzlerce yıldır denizciler açısından son derece tehlikeli olduğuna dikkat çekiyorlar. Hem fırtınalar, hem akıntılar iki okyanusun kavuşma yerini altüst ediyor. Afrika ve Madagaskar kıyılarındaki batıkların çokluğu, bunun bir kanıtı. Bilim adamlarına göre SS Waratah, Durban'dan ayrıldıktan sonra güçlü batı akıntıladrına ve İğneler Akıntısı'na karşı koymak için manevra yaparken battı. bilimsel kanıtlara göre iki akıntının çarpışması sonucu, denizin içindeki oluşan delik biçimindeki boşluğa düştü. Waratah'ın batığını Bashee ve Ksora ırmakları arasında kıyıdan 10 km uzaklıkta, 112 metre derinde bulundu.



Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!