Gelişmekte olan piyasalar 2010'da da gözde olacak

Güncelleme Tarihi:

Gelişmekte olan piyasalar 2010da da gözde olacak
Oluşturulma Tarihi: Ocak 07, 2010 09:01

Gelişmekte olan ülkelerin 2010'da da yatırımcılara ciddi kazançlar sağlamaya devam etmesi ancak getirisinin 2009 kadar yüksek olmaması bekleniyor.

Haberin Devamı

Wall Street Journal’da (WSJ) yayımlanan bir haber analizde, yatırımcılar için içinde Türkiye, Brezilya ve Çin gibi ülkelerin yer aldığı gelişmekte olan piyasaların 2010’da nasıl bir seyir izleyeceği incelendi.

 

Haber analizde, yatırımcıların hisselerini uluslararası piyasalarda çeşitlendirmekten korktukları için gelişmekte olan piyasalardan çekilip, Avrupa ve diğer gelişmiş piyasalara yönelebilecekleri de belirtildi.

 

Ancak büyümekte olan yabancı ekonomilerden faydalanmak isteyen bireysel yatırımcılar, portföylerini çeşitlendirmek isteyebilir.

 

Yatırımcılar, deniz aşırı ülkelerdeki fonlarından 2008 yılında piyasalarda yaşanan sıkıntılardan dolayı çok fazla kazanmasa da 2009’da zararlarını telafi edebildi. Geçen yıl elde edilen kazançların en büyük etkeni ise, kur dalgalanmaları oldu.

 

Haberin Devamı

Kredi derecelendirme kurumu Standard and Poor’s’un Hisse Araştırmaları biriminden, uluslararası hisseler uzmanı Alec Young, 2010’un daha önceki yıllara göre daha normal bir yıl olacağını belirtti ve uluslararası borsaların yüzde 10 ile 15 arasında değişen bir oranda değerleneceğini dile getirdi.

 

YABANCI YATIRIMCILAR ORDUSU

Bugünlerde ABD’li yatırımcılar, ülkedeki hisselerin fiyatlarının çok yüksek olmasından dolayı, yabancı hisselere daha fazla yöneliyor.

 

Geçtiğimiz yıl Nisan ayının başından yıl sonuna kadar devam eden süreçte, ABD’de hisse senetlerinin fiyatlarında artış yatırımcıların piyasadan toplamda 8.9 milyar çekmesine neden oldu. Dolayısıyla yatırımın büyük bir kısmı yabancı hisselere gitti. Hisse yatırımlarını takip eden ABD merkezli EPFR Global şirketi, kısaca BRIC olarak bilinen Brezilya, Rusya, Hindistan ve Çin toplamda 2009 yılında 41.9 milyar dolarlık yatırım çekti.

 

Haberin Devamı

Haber analizde, yabancı fonlara yatırım yapanlar için önemli üç gelişmenin yaşanacağı belirtildi.

 

İlk gelişme olarak, geçen yılın gözdesi olan gelişmekte olan piyasalar, bu yıl biraz geri çekileceği gösterildi.

 

İkinci olarak, dolardaki rallinin bir süre daha devam edeceği belirtildi ve yıl sonuna doğru yoğun teşvik programları ve kurtarma paketlerinin maliyetlerinin etkisiyle doların değer kaybedeceği ve bu durumun da ABD’li yatırımcıların yurtdışındaki hisselerinde daha fazla para kazanacağına işaret edildi.

 

Son olarak, emtiaların yatırım aracı olarak öne çıkmaya devam edeceği belirtildi.

 

ABD merkezli yatırım danışmanlığı şirketi Invesco Ltd.’in baş yatırım danışmanı Clas Olsson, Avrupalı çok uluslu şirketlerin büyük bir kısmının gelişmekte olan piyasalardaki yatırımlarından büyük kazançlar elde ettiğini belirtti.

 

Haberin Devamı

Çokuluslu şirketler, hisselerinin bir kısmını gelişmekte olan piyasalarda tutarak, hisselerin maruz kalacağı risk olasılıklarını dengeliyor ve zarar olasılıklarını azalttığına dikkat çekildi.

 

DOLARIN ETKİSİ BÜYÜK OLACAK

Haber analizde, doların kaderinin ve ABD Merkez Bankası’nın (Fed) faiz oranı kararlarının, ABD’li yatırımcıların bu yıl denizaşırı ülkelerde, özellikle de gelişmekten olan piyasalardaki  kazançlarını etkileyeceği belirtildi.

 

Doların değerinin düşük olması 2009’da yabancı hisselerin işine geldi. Doların düşmesi varlık fiyatlarının yabancı para kurlarında daha değerli hale gelmesini sağladı.  

 

İLGİ AVRUPA HİSSELERİNE KAYABİLİR

Haberin Devamı

Haber analize göre, yatırımcılar 2010’da gelişmekte olan piyasalara olan ilgilerini Avrupalı hisselere kaydırabileceklerine de dikkat çekildi. Yatırımcıların Avrupa ve euroyu daha güvenilir buldukları belirtildi.

 

Bununla birlikte, küresel ekonomik durgunluktan sonra ilk toparlanan gelişmiş ülkelerden biri olan kaynak zengini Avustralya’nın da yatırımcıların ilgisini çektiği vurgulandı.

 

 

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!