Gebze'de yeni atık varilleri bulundu

Güncelleme Tarihi:

Gebzede yeni atık varilleri bulundu
Oluşturulma Tarihi: Nisan 20, 2006 09:59

İstanbul'un Tuzla İlçesi ile Kocaeli'nin Gebze İlçesi'ne bağlı Dilovası Beldesi'nin ardından Tavşancıl ve Güzeltepe'de beldelerinde atık varilleri bulundu.

Haberin Devamı

Gebze'ye bağlı Tavşancıl Beldesi'nde belediyenin geçen yıla kadar çöplük olarak kullandığı ve şu anda ‘Sarıkaya’ adlı geri dönüşüm firmasının, evsel atıklarla ilgili geri dönüşüm işi yaptığı alanda 50'ye yakın varilin bir kenarda istif edildiği görüldü. Firma çalışanları gazetecilerin sorularını cevapsız bırakırken, dökülen çöplerle yaklaşık 50 metre yüksekliğinde oluşan yığınların kenarlarında da varillerin olduğu gözlendi.

Çöplüğün üst kısmında yarısı dışarıda kalan dolu varilleri içerlerinde ne olduğu ile ilgili bir bilgi edinilemezken Tavşancıl Belediyesi’nde çalışan eski bir görevli, çöp alanına 400 dolayında varilin gömüldüğünü ileri sürdü. Üç dönem Tavşancıl Belediye Başkanlığı görevinde bulunduktan sonra Kocaeli'nden milletvekili seçilerek TBMM’ye giden Salih Gün döneminde bu varillerin çöp alanına gömüldüğü ileri sürüldü. Çevre İl Müdürlüğü ekiplerinin bu alanda incelemelerini bugün başlatacağı öğrenildi.

Haberin Devamı

YOL ÜZERİNE BIRAKILAN VARİLLERDE İSE ASBEST BULUNDU

Kocaeli'nin Gebze ilçesine bağlı Güzeltepe Beldesi Aksı Köyü girişinde yol üzerine bırakılan 5 varil bulundu. Kocaeli Büyükşehir Belediyesi Çevre Koruma Daire Başkanı Necmi Kahraman yaptığı açıklamada, varillerde aspest içeren kanserojen madde bulunduğu belirtti

Dün akşam saatlerinde Gebze ilçesine bağlı Güzeltepe Beldesi Aksı Köyü girişinde yol üzerine bırakılan 5 varil panik yarattı.

Vatandaşların ihbarı üzerine olay yerine gelen Çayırova Belediyesi zabıta ekipleri çevreyi kordon altına aldı. Daha sonra olay yerine gelen Kocaeli Büyükşehir Belediyesi Çevre Koruma Ekipleri yaptıkları ilk incelemelerde varillerde sızıntı olduğunu ve aspest içerikli kanserojen madde olduğunu tespit ettiler.

BÖLGEDE GÜVENLİK ŞERİDİ

Kocaeli Büyükşehir Belediyesi Çevre Koruma Daire Başkanı Necmi Kahraman olay yerine gelerek yapılan incelemeler hakkında bilgi aldı. Kahraman “Kamyonla yol üzerine bırakılan varillerin içerisinde ağırlıklı olarak plastik sektöründe kullanılan aspest içerikli kanserojen madde içeriyor” dedi.

Temasın ve tenefüsünün çok sakıncalı olduğunu belirten Kahraman, “Varillerde kanserojen maddenin tespit edilmesinin ardından bölgede güvenlik şeridi genişlettik. Ayrıca sızıntının Aksı deresine karışmaması için sızıntının önüne toprakla önlem aldık” dedi.

Haberin Devamı

Öte yandan Çayırova Belediyesi'ne bağlı Zabıta ekipleri de beldeye başka varil bırakılabileceği olasılığını gözönünde bulundurarak denetimlerini genişletti. Bulunan varillerin, İzaydaş ekipleri tarafından da incelendikten sonra İzaydaş Tesisleri'ne götürüleceği öğrenilirken varillerin bölge dışından getirilmiş olabileceği ihtimali üzerinde de duruluyor.

5 ZEHİRLİ VARİL DE DENİZLİ KÖYÜ'NDE

Dilovası, Tavşancıl ve Güzeltepe'de bulunan varillerin ardından son olarak 5 varil de Denizli Köyü'nde yol kenarında bulundu. İhbar üzerine harekete geçen Gebze İlçe Jandarma Ekipleri, Denizli Köyü'nde bulunan Denizli Göleti'nin 500 metre ilerisindeki ormanlık alan içinden geçen yolun kenarında 5 adet varil buldu.

Haberin Devamı

Çevresinde ikametgahın bulunmadığı ve ormanlık alan içerisinde bulunan varillerde, ön inceleme yapıldı. İnceleme sonucunda varillerin dolu olduğu tespit edildi. Jandarma ekipleri, çevreyi kordon altına alırken öte yandan İZAYDAŞ ekiplerine haber verdi.

İZAYDAŞ ekiplerinin yoğunluktan dolayı bölgeye gelemeyeceklerini belirterek atıkları sabah saatlerinde alabileceklerini kaydettiler. Öte yandan Gebze'nin Çayırova Beldesi, Akseköyü girişindeki yol üzerinde bulunan ve zehirli olduğu tespit edilen varillerin kaldırılması için İZAYDAŞ ekiplerinin çalışması devam ediyor.

YOL KENARINDA 8 VARİL

Kocaeli'nin Gebze ilçesinde, yol kenarına bırakılmış 8 adet tehlikeli atık varili bulunduğu bildirildi.İzmit Atık ve Artıkları Yakma Değerlendirme AŞ (İZAYDAŞ) Genel Müdürü Bilal Şengün, yaptığı açıklamada, Şekerpınar-Çayırova arasında yol kenarına bırakılmış 8 adet tehlikeli atık varili bulunduğunu söyledi. Vatandaşların ihbarı üzerine bölgede yapılan aramada bulunan varillerin içersinde polyester ve asbest karışımı maddeler olduğunu ifade eden Şengün, varillerin İZAYDAŞ'a getirildiğini belirtti.

Haberin Devamı

Dilovası'ndaki çöp alanında da incelemede bulunduklarını, ancak bu bölgenin varil bulunan diğer bölgelerden biraz farklı olduğunu ifade eden Şengün, şunları kaydetti:

“Dilovası'nda gündeme gelen yer, hurdacılar tarafından sürekli karıştırılıyor. Buraya atık varili bırakılmış olsa da bu varillerin büyük bölümünün hurdacılar tarafından boşaltılıp, alındığını tahmin ediyoruz. Burada çok fazla varil olduğunu sanmamakla birlikte, kapsamlı bir çalışma yapacağız.”

İHBARLARDAKİ ARTIŞ

İstanbul'un Tuzla ilçesine bağlı Orhanlı beldesinde bulunan varillere ilişkin haberlerin, kamuoyundaki duyarlılığı olağanüstü artırdığına da işaret eden Şengün, şunları söyledi:

Haberin Devamı

“Son bir haftadır, hiç olmadığı kadar tehlikeli atık ihbarı gelmeye başladı. Öyle ki Edirne'den bile bizi arayıp ihbarda bulunanlar oluyor. Vatandaş, her gördüğü atık için ihbarda bulunuyor. Bu da zaman ve işgücü kaybına neden oluyor. Tehlikeli olduğuna inandığı, bildiği atıklar için ihbarda bulunmaları çok daha yararlı olur.”

İZAYDAŞ'ta atıklarla ilgili incelemelerde, ancak atığın tehlikeli ya da kirletici olduğunun belirlenebildiğini ifade eden Şengün, içerdiği zehir ya da tehlike boyutunun ancak, TÜBİTAK gibi kurumlardaki laboratuvar analizleriyle ortaya çıkarılabildiğini sözlerine ekledi.


 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!