‘Garnizonda Kürtçe türkü okundu’ iddiası

Güncelleme Tarihi:

‘Garnizonda Kürtçe türkü okundu’ iddiası
Oluşturulma Tarihi: Nisan 05, 2002 02:04

Bitlis İl Jandarma Alay Komutanlığı gazinosunda TOBB heyeti için düzenlenen yemekte ‘Zeyno’ adlı Kürtçe türkünün okunduğu iddia edildi.

Vali, Jandarma Alay Komutanı ve Emniyet Müdürünün de yeraldığı yemekte oda başkanlarının türküye eşlik edip halay çektiği de ileri sürüldü.

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu'nun Bitlis ziyareti sırasında askeri garnizonda verilen yemekte, Kürtçe türkü söylendiği iddia edildi. Bazı basın-yayın kuruluşlarında yeralan haberler üzerine Bitlis Valisi Uğur Boran ile heyettekiler iddiaları yalanladı.

Kürtçe yayın ve eğitim tartışmaları siyasetçi, asker ve aydınlar arasında sürerken, TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu'nun Bitlis gezisinin ardından ilginç bir iddia ortaya atıldı. 15 oda ve borsayı kapsayan Doğu Anadolu gezisinin dünkü Bitlis durağında Hisarcıkoğlu ile 40 oda ve borsa başkanından oluşan heyet, Alay Komutanlığı Askeri Gazinosu'nda onurlarına verilen yemeğe katıldı. Davetlilerin yanısıra yemekte Bitlis Valisi Uğur Boran, İl Jandarma Alay Komutanı Kıdemli Albay Aydın Kurudal ve Emniyet Müdürü Ekrem Sevindik de hazır bulundu.

KÜRTÇE TÜRKÜ EŞLİĞİNDE HALAY

ANKA Ajansı'nın yemekle ilgili haberine göre, ilk kez askeri bir kışlada askeri ve resmi erkánın önünde Kürtçe türkü söylendi. Tatvan Orduevi'nden gelen iki erin 'Zeyno' isimli türküyü Kürtçe seslendirdiği, TOBB heyetindeki bazı işadamları halay çekerken, protokoldekilerin de alkışlarla tempo tuttuğu iddia edildi. Basın mensuplarının soru yağmuruna tuttuğu heyettekiler iddiaları yalanlarken, yemeğe katılan bazı görgü tanıkları ise Kürtçe türkü iddialarını doğruladı. Askeri gazinodaki gecede, türkü söyleyen erler ise repertuarlarında Kürtçe türkü bulunmadığını bildirdiler.

VALİ YALANLADI

Bitlis Valisi Uğur Boran, İl Jandarma Komutanlığı Gazinosu'nda Rifat Hisarcıklıoğlu ile beraberindeki heyete verilen yemekte Kürtçe türkü söylendiği iddialarının asılsız olduğunu açıkladı. Kışlada verilen yemeğe kendisinin de katıldığını belirten Vali Boran, 2-3 erin askeri orkestra eşliğinde konser verdiğini, ancak Kürtçe türkü okumadıklarını ısrarla yineledi.

Yemek programını başından sonuna kadar takip ettiğini de anlatan Vali Boran, ‘‘Askeri gazinoda Kürtçe türkü veya şarkı okumanın mantığını kimse kabul edemez. Kaldı ki, böyle bir olay da yaşanmadı. Askerler sadece bir kaç Azeri türküyü seslendirdi. Yemekte kesinlikle Kürtçe türkü okunmadı. Dışardan gelen gazetecilerin böyle bir şeye niye ihtiyaç duyduklarını anlayamıyorum’’ diye konuştu.

Bu arada yemekte Kürtçe türküyü dinlediklerini iddia eden Bitlisliler ise askeri garnizonda ilk kez böyle bir olaya şahit olduklarını söylediler.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!