Fransa Suriye'ye müdahale çağrısı yaptı

Güncelleme Tarihi:

Fransa Suriyeye müdahale çağrısı yaptı
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 22, 2013 20:27

Suriye’de dün 1400 kişinin hayatını kaybetmesine neden olduğu öne sürülen kimyasal silah kullanımı iddialarıyla ilgili Fransa Dışişleri Bakanlığı’ndan açıklama yapıldı.

Haberin Devamı

Fransa Dışişleri Bakanı Laurent Fabius, Suriye'de dün yaşanan dramın ardından, Suriye Ulusal Koalisyonu Başkanı Ahmed El Cerba'nın 'kimyasal silah kullanıldığı' konusunda ısrar ettiğini dile getirerek, "BM derhal bunu incelemeli. Esad rejiminin saklayacağı bir şey yoksa heyetin incelemesine izin vermeli. Eğer bu bilgi doğru çıkarsa rejime karşı güç kullanılmalı. Ve eğer bu kararı BM alamazsa, başka türlü alınır" dedi.

Hürriyet Paris temsilcisi Arzu Çakır Morin'in aktardığına göre Fransız haber kanalı BFM TV'ye konuşan Fabius, kimyasal silah iddialarına yanıt olarak, "Size elimdeki bilgileri vereceğim. Dün gece Cerba ile uzun süre konuştum. Kendisi kimyasal silah kullanıldığı bilgisini kesin ve açık bir dille doğruluyor. Cerba'nın bana anlattıklarına göre, uçaklarla, füzelerle ve kitlesel kimyasal silahlarla çok ağır bir saldırı yapıldı. Muhalefet için bu artık resmi bir bilgi" dedi. Fabius, "Biz derhal BM'yi göreve çağırdık. Çünkü BM'nin bir heyeti halen Suriye'de. Eğer Suriye rejiminin saklayacak bir şeyi yoksa derhal bölgedeki BM heyetinin inceleme yapmasına olanak sağlamalıdır. BM Genel Sekreteri Banki Moon'a bu soruşturmayı hızla gerçekleştireceği konusunda güveniyoruz" dedi.

Haberin Devamı

Fransa Suriyeye müdahale çağrısı yaptı

Ölenlerin üzerlerine buz kalıpları konarak saklanan cansız bedenleri, daha sonra bölgede kazılan toplu mezarlara gömüldü.

MÜDAHALE TEHDİDİ
Fabius, "Heyet tarafından kimyasal silah kullanıldığı doğrulanırsa, bu daha önce eşi görülmemiş bir vahşet demektir. Mutlaka güç kullanılarak karşılık verilmeli” dedi. BFM TV'nin "asker mi gönderilmesini kastediyorsunuz? " sorusuna ise Fabius, "Elbette bu bölgeye asker göndermek değil. Ama askeri bir reaksiyon vermek gerekir. Eğer bunu BM Konseyi yapamazsa, karar başka türlü alınır" yanıtını verdi.

Uluslararası toplumun "Kırmızı çizgi" dediği kimyasal silah kullanılmasına ilişkin gelişmelerin, muhaliflerin aylardır istediği 'ağır silah yardımının' yolunu açabileceği belirtiliyor.

İSRAİL: KİMYASAL SİLAH KULLANILDI
İsrail'in istihbarat ve stratejik ilişkilerden sorumlu bakanı, Suriye'de kimyasal silah kullanıldığını söyledi. Bakan Yuval Steinitz, bu sonuca ellerindeki istihbaratı değerlendirerek vardıklarını belirtti ancak başka detay vermedi.

Haberin Devamı

İsrail Radyosu'na konuşan Steinitz, Suriye'de ilk kez kimyasal silah kullanılmadığını belirtirken, Esad rejimini "son derece gaddar" olarak tanımladı.

İRAN: DOĞRUYSA ZINDIKLARIN İŞİDİR
İran’ın Ankara Büyükelçiliği ise Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu ile İranlı mevkidaşı Muhammed Cevad Zarif ile Bakan telefon görüşmesine ilişkin yazılı açıklama yaptı.

Doğam Haber Ajansı'nın bildirdiğine göre açıklamada, iki bakanın Suriye’de kimyasal silah kullanımı konusunu ele alıp görüş alışverişinde bulunduğu belirtilirken şöyle denildi:

"Şam kırsalında kimyasal silah kullanımı iddialarının ardından, 21 Ağustos 2013 günü İran İslam Cumhuriyeti Dışişleri Bakanı Muhammed Cevad Zarif ile Türkiye Cumhuriyeti Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu arasında telefon görüşmesi gerçekleşti. İki bakan Suriye’de kimyasal silah kullanımı meselesini ele alıp bu konuda görüş alışverişinde bulundu. Söz konusu telefon görüşmesinde İran İslam Cumhuriyeti’nin kitle imha silahların kullanımını reddeden kesin tavrına değinen Zarif, her türlü kimyasal silah kullanımını şiddetle kınadıklarını belirterek ’Eğer kimyasal silah kullanımı ile ilgili haberler güvenilir kaynaklarca doğrulanırsa, bu kesinlikle hiçbir cinayeti işlemekten geri durmadıklarını gösteren terorist ve zındık grupların işidir’ dedi. İran İslam Cumhuriyeti Dışişleri Bakanı Muhammed Cevad Zarif, Suriye hükümetine yöneltilen kimyasal silah kullanımı suçlamalarıyla ilgili bazı batı medya organlarınca ileri sürülen iddialara da değinerek, ’Birleşmiş Milletler denetçileri Suriye’de bulunurken ve zaten teroristleri geri püskürten Suriye Hükümeti neden böyle bir işe girişsin?! Bu vahşi katliam terorist gruplarca yapılmıştır çünkü onları Suriye’deki krizin şiddetlenmesini ve bunun uluslararası bir krize dönüşmesini kendilerine çıkar olarak görüyorlar’ dedi. Bakan Zarif, söz konusu olayın Suriye hükümetince kınandığını hatırlatarak, İran İslam Cumhuriyeti’nin konunun çok yönlü araştırılması için Suriye hükümeti ile yakın temasta olduğunu belirtti."

Haberin Devamı

HAYATTA OLDUĞUNA İNANAMADI


"ABD SURİYE'YE MÜDAHALE ETMEZ ÇÜNKÜ MUHALİFLER İŞE YARAMAZ"
ABD Genelkurmay Başkanı Martin Dempsey'in New Yorklu Demokrat Kongre Üyesi Eliot Engel'e gönderdiği ve dün ortaya çıkan bir mektup Obama yönetiminin Suriye'ye yönelik sınırlı bir askeri müdahaleye bile karşı olduğunu zira Washington'ın muhaliflerin iktidara geldikleri takdirde Amerikalıların çıkarlarını desteklemeyeceklerine inandıklarını gösterdi. Dempsey mektubunda Amerikan askerlerini karaya çıkarmadan denizden gerçekleştirilecek bir füze saldırısının söz konusu olmadığını vurgularken, ABD ordusunun Esad'ın hava kuvvetlerini yerle bir edip dengeyi muhalifler yönünde değiştirebileceğini belirtti. Bununla birlikte Dempsey böyle bir yaklaşımın ABD'yi Arap dünyasında yeni bir savaşın içine gömeceğini ve Suriye'ye barış getirmeyeceğini söyledi.

Haberin Devamı

BİRLEŞMİŞ MİLLETLER ACİL TOPLANDI
BM Güvenlik Konseyi, Suriye'de kimyasal silah saldırısı nedeniyle üyelerin "büyük kaygı" duyduğunu bildirdi. "Acil" çağrı üzerine toplanan BM Güvenlik Konseyi, yaklaşık 2 saat süreyle kimyasal silah iddiaları üzerine atılacak adımları görüştü.

Hazırlanan basın açıklaması taslağının bazı ülkelerin itirazı üzerine kabul edilmediği öğrenilen toplantının ardından gazetecilere açıklama yapan BMGK Dönem Başkanı Arjantin'in BM Daimi Temsilcisi Cristina Perceval, Güvenlik Konseyi'nin üyelerin talebi üzerine danışma formatında acil olarak bir araya geldiğini söyledi.



BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun'un yardımcısı Jan Eliasson'un üyelere bilgi verdiğini kaydeden Perceval, "Konsey üyelerinin kimyasal silah kullanıldığı iddialarına ilişkin büyük kaygı duyduğunu söyleyebilirim. Suriye'de neler olduğunun netleştirilmesi ve durumun yakından takip edilmesi gerekiyor" dedi.

Haberin Devamı

DAVUTOĞLU: KİMYASAL SİLAH SALDIRISI OLDUĞU ORTADA

Genel Sekreter Ban Ki-mun'un, olayın aydınlatılması için detaylı inceleme yapılacağı garantisi verilmesinden de memnuniyet duyulduğunu anlatan Perceval, "BMGK, kurbanlara acil insani yardım ulaştırılması ihtiyacının altının çizdi. Son olarak BMGK kurbanların ailelerine taziyelerini sunar" değerlendirmesinde bulundu.

SURİYE'DEN SARSICI GÖRÜNTÜLER

35 ÜLKEDEN ÇAĞRI

Türkiye'nin de aralarında olduğu yaklaşık 35 ülke, BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun'a mektup göndererek, Suriye'de bulunan BM misyonunun yeni iddiaları da bir an önce araştırmasını sağlamasını istedi.

35 ülke Suriye'de kimyasal silah kullanıldığına yönelik iddiaların araştırılması için BM Genel Sekreteri Ban'a başvurdu. Türkiye, ABD, İngiltere, Fransa ve Danimarka'nın da aralarında bulunduğu ülkeler mektupta, Şam'da kimyasal silah kullanıldığına ilişkin güvenilir raporlar geldiğini belirtti.

Mektupta, BM Genel Sekreteri'nden konunun acil bir şekilde incelenmesinin sağlanması talep edilerek, sonucun üye ülkelere bildirilmesi istendi.

ULUSLARARASI AF ÖRGÜTÜNDEN AÇIKLAMA

Uluslararası Af Örgütü, Suriye'de BM ekibinin "kimyasal silahlar" iddiasını soruşturmak için tam erişime sahip olması gerektiğini bildirdi.

Suriye'nin başkenti Şam'da kimyasal silahların, çoğu çocuk birçok sivili öldürdüğünü açıkça gösteren bir dizi videonun yayınlanmasının ardından, Uluslararası Af Örgütü Orta Doğu ve Kuzey Afrika Direktör Yardımcısı Hassiba Hadj Sahraoui, yaptığı yazılı açıklamada, iddia edilen saldırıların olduğu bölgelere erişimlerine izin verilmeyecekse örnek toplayamayacaklar ya da soruşturma yapamayacaklarsa BM uzman ekibinin ülkede olmasının anlamı bulunmadığını bildirdi.

"Hiçbir sorumluluk üstlenmeyen Suriye yetkililerinin derhal BM ekibinin Doğu Guta ve diğer bölgelere ziyaretini olanaklı kılması gerektiğini" belirten Sahraoui, "Eğer son suçlamalar doğrulanırsa bu saldırılar savaş suçlarına varıyor demektir. Suriye'de karşılaştığımız bu sonu gelmeyen hak ihlalleri dizisi ile başa çıkmanın tek yolu BM Güvenlik Konseyi'nin durumu Uluslararası Ceza Mahkemesi'ne sevk etmesinden geçiyor ki Uluslararası Af Örgütü 2011'den beri bunu talep ediyor. Siviller ve savaşanlar arasında ayrım gözetmeyen kimyasal silahların kullanımı, üretimi, sevkiyatı ya da stoklanması uluslararası hukukun ihlali anlamına gelmektedir" ifadesini kullandı.

Uluslararası Af Örgütü, güvenilirliğini doğrulamak ve gösterilen belirtilerin kimyasal silah kullanımı sonucu oluşan etkilerle benzeşip benzeşmediğinin tespit edilmesi için videoları tıbbi ve diğer alanlardaki uzmanlara da gönderdiğini bildirdi. Bununla beraber örgüt, Suriye'deki kuruluşlar ve bireylerle bölgedeki insanların şu anki tıbbi durumuna dair bilgi almak ve toplamaya çalışmak için temasa geçti.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!