Fransa’da ‘yalancı’ bakan şoku

Güncelleme Tarihi:

Fransa’da ‘yalancı’ bakan şoku
Oluşturulma Tarihi: Nisan 04, 2013 00:00

Fransa’da geçen ay istifa eden bütçe bakanı Jerome Cahuzac’ın, dört aydır ısrarla inkâr ettiği “İsviçre’de gizli hesapları” olduğu iddiasını önceki gün itiraf etmesi bomba etkisi yarattı.

Haberin Devamı

SADECE Elysee Sarayı’nda değil, Başbakanlık, Meclis ve Sosyalist Parti içinde de tam bir bomba etkisi yaratan skandal, aslında 4 ay önce patlak vermişti. Haber sitesi Mediapart, Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande’ın, ekonomik krizden çıkmak için en çok güvendiği isim olan, vergi kaçırma ile mücadeleden sorumlu bakan Jerome Cahuzac’ın (60) İsviçre bankalarında hesabı olduğunu ortaya çıkardı. Site bakanın kendi sesinden İsviçre’de hesabı olduğunu söylediği telefon kaydını yayınladı. Bakan Cahuzac, bu iddiaları reddetti. Mediapart, bütün yalanlamalara rağmen haberinde ısrar etti. İddialar üzerine savcılık bakan hakkında vergi dolandırıcılığı ve para aklama iddialarıyla ilgili ön soruşturma açtı. Bunun üzerine Bakan yine iddiaların doğru olmadığında ısrar etti, ancak 19 Mart’ta istifa ettiğini açıkladı. Sonrasında hiciv gazetesi Canard Enchaine (Zincirlenmiş Ördek) yeni belgeler yayınladı. Cahuzac, sonunda pes edip hakimlere 2001 yılında İsviçre’de USB bankasında açtığı hesabına 600 bin euro yatırdığını, bu hesabın daha sonra Singapur’a transfer edildiğini itiraf etti. 4 ay sonra gelen itiraf ülkede adeta şok etkisi yarattı. Ülkedeki bütün gazeteler dün ‘Yalancı’, ‘Onursuz’, ‘Büyük yalan’ gibi başlıklarla çıktı.

Haberin Devamı

Hollande sakladı mı yoksa saf mı

Anketlerde hızla popülaritesi düşen Hollande, itirafla “Bakanı tarafından kandırılan basiretsiz cumhurbaşkanı’ durumuna düştü. Muhalefet, Hollande ve Başbakan’ın, hem yolsuzluk hem de Fransa’ya yalan söylemesi ile çifte skandal yaratan Cahuzac’ı savunduğunu öne sürüyor. Ana muhalefet UMP ve aşırı sağ parti Ulusal Cephe, “Eğer Hollande ,Cahuzac’ı bilerek korudu ise bu çok vahim bir suç. Ama eğer saf olduğu için bu durumu görmediyse bu daha da vahim bir durum. Ülkeyi yönetme yeteneği yoktur” dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!