Frankfurt'taki Türkiye

Güncelleme Tarihi:

Frankfurttaki Türkiye
Oluşturulma Tarihi: Ekim 09, 2008 16:38

Türkiye'nin onur konuğu olarak katılacağı 2008 Frankfurt Kitap Fuarı 14 Ekim'de Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ve Nobel Ödüllü yazar Orhan Pamuk'un açılış konuşmaları ile başlıyor. 19 Ekim'de yapılacak konuk ülke devir- teslim töreninde Gülten Akın konuşma yaparak, konuk ülke statüsünü Çin Halk Cumhuriyeti'ne devredecek.

Haberin Devamı

Bütün Renkleriyle Türkiye' sloganıyla onur konuğu olarak katılacağı 2008 Frankfurt Kitap Fuarı için hazırladığı kapsamlı programı ile kültürel ve yazınsal renkliliğini dünyaya sunacak olan Türkiye, fuar kapsamında 250 yazarın yer alacağı 100 dolayında etkinlik gerçekleştiriyor. 2008 Frankfurt Kitap Fuarı Açılış Basın Toplantısı 14 Ekim salı günü saat 11.00'da gerçekleşecek. Fuar resmi olarak aynı gün saat 17.00'da Cumhurbaşkanı Gül ve Orhan Pamuk'un açılış konuşmaları ile başlayıp, 15 Ekim´de kapılarını kitapseverlere açacak. 2008 Frankfurt Kitap Fuarı Türkiye Ulusal Yürütme Komitesi’nin ilan ettiği iki resmi açılış konuşmacısının yanı sıra 19 Ekim günü saat 15.30'da yapılacak geleneksel konuk ülke devir- teslim töreninde değerli şair Gülten Akın da yapacağı konuşmayla ‘Konuk Ülke' statüsünü Çin'e devredecek. Türkiye'nin onur konuğu olarak katılımına yönelik en üst düzeyden destekten büyük memnuniyet duyduklarını belirten Ulusal Yürütme Komitesi Eşbaşkanı Ümit Yaşar Gözüm, “Fuara cumhurbaşkanı düzeyinde katılım, Türkiye’nin Frankfurt Kitap Fuarı’na verdiği önemi yansıtmaktadır. Orhan Pamuk ve Gülten Akın gibi Türk edebiyatının saygın isimlerini kazanabildiğimiz için çok mutluyuz” diye konuştu.

Haberin Devamı

Fuar süresince kapsamlı bir edebiyat programı ile edebiyatseverlerin karşısına çıkacak Türkiye'nin fuar alanında gerçekleştireceği çok sayıda okuma programı, panel, sempozyum ve serginin yanı sıra Frankfurt kentinde Türk kültürünü tanıtmak üzere sergiler ile tiyatro, müzik ve dans gösterileri gerçekleştirilecek.

Resmi açılışın ardından düzenlenen geleneksel açılış galası, bu yıl da Frankfurt Eski Opera (Alte Oper) binasında yapılıyor. Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası, 14 Ekim akşamı yapılacak galada Yunus Emre Oratoryosu´nu ilk kez Almanca olarak seslendirecek.

TÜRKİYE SİNEMASI FRANKFURT'TA

Bu yıl 15- 19 Ekim tarihlerinde gerçekleştirilecek 60'ıncı Frankfurt Kitap Fuarı'nda Türkiye'nin onur konuğu ülke olması nedeniyle çeşitli yan etkinlikler de düzenleniyor. Bu etkinlikler çerçevesinde Türkiye Sineması da 1970-2008 yılları arasında yapılmış 22 uzun metrajlı film ve 6 belgeselle temsil edilecek. ‘Tüm Renkleriyle Türkiye' adı verilen ve Kültür ve Turizm Bakanlığı, Telif Hakları ve Sinema Genel Müdürlüğü’nün katkılarıyla gerçekleştirilen program, Ankara Sinema Derneği tarafından koordine ediliyor. Türkiye’de son 38 yılda yapılmış, bazıları önemli festivallerde ödüller almış, bazıları ise büyük gişe başarısı elde etmiş filmlerden oluşan bu seçkiyle sinemamızın tanıtılması amaçlanıyor.

Frankfurt Kitap Fuarı sırasında, Sinema TV Forumu bölümünde açılacak Türkiye standında, son dönem filmlerin fragmanlarının yer aldığı DVD'ler, Kalan Müzik'in katkılarıyla hazırlanan Türk film müzikleri albümü, sinemamızla ile ilgili kitaplar, sinema endüstrimizi tanıtan rehber ile Fuar’da ve Frankfurt Film Müzesi’nde gösterimi yapılacak filmleri içeren bir katalog sergilenecek.

Haberin Devamı

Fuar sırasında Nuri Bilge Ceylan'ın ‘Üç Maymun', Abdullah Oğuz'un ‘Mutluluk', Ömer Kavur'un ‘Gizli Yüz', Özcan Alper'in ‘Sonbahar', Seyfi Teoman'ın ‘Tatil Kitabı', Ömer Vargı'nın ‘Kabadayı', Fatih Akın'ın ‘İstanbul Hatırası: Köprüyü Geçmek' ve Mahsun Kırmızıgül'ün ‘Beyaz Melek' adlı filmleri gösterilecek.

Kitap Fuarı'nda ayrıca 19 Ekim günü ‘Anadolu'nun Renkleri: Düğün', ‘Doğum', ‘Ölüm' (Peyami Çelikcan), ‘Buçuk' (Hüseyin Arus), ‘İnsanın Ağaçla Dansı' ‘Kündekari' (Tuhfe Tezel), ‘Bozkırın Gücü - Kangal' (Coşkun Aral), ‘Kula'da Üç Gün' (Süha Arın) ve ‘Troya' (Rıza Baloğlu) adlı belgeseller izleyiciyle buluşacak.
Türkiye'de 29 Ekim’de 175 kopyayla gösterime girecek olan ve merakla beklenen Can Dündar imzalı ‘Mustafa' filminin yurt dışındaki ilk gösterimi de 16 Ekim günü saat 19.00'da Frankfurt Kitap Fuarı'nda yapılacak. Gösterime yönetmen Can Dündar da katılacak.

Haberin Devamı

Kitap Fuarı'ndaki film gösterimlerinin yanı sıra, 12 Ekim- 26 Kasım tarihleri arasında Frankfurt Film Müzesi’nde de Türkiye filmleri toplu gösterimi yapılacak. Etkinlik, Türkiye’yi bu yıl Oscar'da temsil edecek ‘Üç Maymun'un 12 Ekim günü saat 20.00'de, filmin oyuncuları Hatice Aslan, Ahmet Rıfat Şungar ve Ercan Kesal’ın katılımıyla gerçekleştirilecek gösterimiyle ve bir resepsiyonla başlayacak.

Şener Şen, Uğur Yücel, Olgun Şimşek, Ömer Vargı, Mine Vargı, Aslı Tandoğan, Özcan Alper ve Serkan Acar gösterimlere katılmak üzere Frankfurt’a gelecekler.

Umut (Yılmaz Güney), Sürü (Zeki Ökten), Züğürt Ağa (Nesli Çölgeçen), Anayurt Oteli (Ömer Kavur), Muhsin Bey (Yavuz Turgul), Tabutta Rövaşata (Derviş Zaim), Masumiyet (Zeki Demirkubuz), Mayıs Sıkıntısı (Nuri Bilge Ceylan), Vizontele (Yılmaz Erdoğan, Ömer Faruk Sorak), Yazı Tura (Uğur Yücel), Beş Vakit (Reha Erdem), Beynelmilel (Sırrı Süreyya Önder, Muharrem Gülmez) ve Gitmek (Hüseyin Karabey) Müze programında gösterilecek diğer filmler.

Türkiye filmleri seçkisi Aralık ayında da Hamburg Sinematek’inde izleyicilerin karşısına çıkacak.
İstanbul Ticaret Odası (İTO) da 15-19 Ekim tarihleri arasında düzenlenecek dünyanın en büyük kitap fuarında başta edebiyat olmak üzere Türkiye’nin kültür ve sanat hayatını farklı yönleriyle tüm dünyadan ziyaretçilere sunacak.
İTO, Türk Edebiyatı'nın gelişmesinde etkin rol oynayan yazar, şair, çevirmen, yayıncı, eleştirmen, akademisyen, yayınevi sahipleri gibi kültür dünyasının önemli isimlerinin bir araya geleceği etkinlikte renkli organizasyonlar gerçekleştirecek. Fuardaki standında kendi yayınlarını tanıtacak olan İTO, aynı zamanda Türk firmalarının yabancı yayıncılarla bir araya gelmelerini de sağlayacak.

Haberin Devamı

PRESTİJ YAYINLARINI SERGİLEYECEK

Prestij yayınlarını da fuarda yayın dünyasının beğenisine sunacak olan İTO, hem fuarın hem de Türk yayıncılığın tanıtımı için aylar öncesinden çalışmalara başladı. Türkçe, Almanca ve İngilizce olarak toplam 8 bin 500 adet bastırılan ’Türkiye’de Yayın Hayatı’ isimli kitap, fuar süresince katılımcılara dağıtılacak. İTO aynı zamanda bastırdığı el broşürleri ve afişlerle de etkinlikleri fuar süresince kitapseverlere duyuracak.

İTO, fuar süresince Türkiye’nin geleceğine vurgu yaparak, Türkiye’nin ticari, kültürel, sosyal ve tarihi birikiminin geleceğe yapacağı katkıları anlatacak paneller düzenleyecek. 15, 16 ve 17 Ekim tarihlerindeki ‘Küresel İşbirlikleri İçin Yeni Seçenekler, Beklentiler', ‘Çok Kültürlü İş Hayatının Olmazsa Olmazı: Hoşgörü’, ‘Sosyal Kalkınmada Sorumluluk Almak’ konulu paneller Agora İTO Standı'nda gerçekleştirilecek.

Haberin Devamı

İTO'nun düzenlediği ilk panel, 15 Ekim'de saat 14.00’da gerçekleştirilecek. ‘Küresel İşbirlikleri İçin Yeni Seçenekler, Beklentiler’ konulu panelde, önümüzdeki dönemde küresel düzeyde gerçekleştirilecek yeni işbirliği alanları, coğrafyası ve aktörleri, yeni işbirliklerini etkileyecek ve tetikleyecek unsurlar tartışılacak. 16 Ekim'de saat 14.00'daki ‘Çok Kültürlü İş Hayatının Olmazsa Olmazı: Hoşgörü’ panelinde ise ‘Küresel iş ilişkilerinde hoşgörü ve çok kültürlülük’, ‘Çok uluslu şirketlerde farklı kültürler yan yana nasıl çalışıyor?’, ‘Farklı iş yapma alışkanlıkları, farklı beden dilleri, nasıl birleştirici olabilir?’, ‘Yerel değerlerin evrensel iş değerlerine katkıları’ konulu başlıklar ele alınacak. 17 Ekim'deki ‘Sosyal Kalkınmada Sorumluluk Almak’ konulu panel de saat 10.00'da yapılacak. Panelde, iş dünyasının toplumsal yatırımlarının önemi, toplumun iyileşmeye ihtiyaç duyulan alanlarında şirketlerin sosyal sorumluluk yaklaşımıyla harekete geçmesinin gerekliliği konusu ve iş dünyasının sosyal sorumluluk projelerinden çeşitli örnekler masaya yatırılacak.

BİRLİKTE YAŞAMAK KONSERİ

İTO, 17 Ekim'de ‘Yakarış Müzik Topluluğu'nun ‘Birlikte Yaşamak: Mistik Seslerden, Sihirli Sözlere’ adlı gala konseri de organize edecek. Marriott Hotel’deki sanatçı Taşkın Savaş’ın yöneteceği konserde Türkiye’nin kültürel mirasındaki tüm musiki örnekleri bir araya getirilerek izleyicilerin beğenisine sunulacak. Üç dinin ilahilerinden örnekler sunulacak olan konserde, Müslüman, Rum Ortodoks, Ermeni ve Musevi cemaatlerinin ezgilerine yer verilecek. İzleyenlerin farklı bir gece yaşayacağı konser saat 19.30'da gerçekleştirilecek.

DÜNYANIN EN BÜYÜK EBRU GÖSTERİSİ

18 Ekim'de de Türk ebru sanatının dünyaca ünlü ustası Hikmet Barutçugil, dünyanın en büyük ebru gösterisini saat 12.00’da Agora İTO Standı’nda gerçekleştirecek. Türk kültürünün eski ve anlamlı sanatını tanımak, ebrunun sihirli ve eşsiz dünyasına yolculuk etmek isteyen katılımcılar gösteriyi izlemek için biraraya gelecek.

ARA GÜLER’İN ’İSTANBUL’DA ALIN TERİ’ FOTOĞRAF SERGİSİ

Fuar ziyaretçileri ünlü fotoğraf sanatçısı Ara Güler’in ‘İstanbul’da Alın Teri’ isimli sergisinde ise 5 gün boyunca İstanbul'u ve Türk insanını farklı bir gözden tanıma imkanı bulacak. Tüm dünyanın fotoğrafın yaşayan efsanesi olarak kabul ettiği Ara Güler’in sergisinde sadece aşk ve sevgi ile Türk halkının hiçbir zaman elden bırakmadığı paylaşım ve kardeşlik gözler önüne serilecek.

Ünlü neyzen, besteci ve müzik bilimci Kudsi Ergüner, ‘Goethe’nin Divanı'ndan Gazeller' adı altında 15 Ekim'de Frankfurt'ta gerçekleştireceği konserde Doğu’nun yankılarını Alman edebiyatının en büyük şairi sayılan Goethe’nin dizeleriyle bütünleştiriyor.

Frankfurt Kitap Fuarı'na Türkiye'nin onur konuğu olarak katılımı kapsamında düzenlenen ‘Kudsi Ergüner-Goethe'nin Divanı'ndan Gazeller' konseri 15 Ekim 2008'de Frankfurt Eski Opera (Alte Oper) binasında gerçekleştiriliyor. Almanya saati ile 20.00'da başlayacak konserde “Doğu'nun seçkin müezzinleri, Kudsi Ergüner’in enstürimental eşliğinde Almanya'da şairlerin piri olarak kabul edilen Johann Wolfgang von Goethe'’nin ünlü divanından parçaları yorumlayacaklar.

Goethe'nin Doğu şiirinden belirgin izler taşıyan divanı kadar, müezzinlerin dini olmayan metinleri seslendirmeleri konseri özel ve ilginç kılan nedenler arasında. ‘Doğu-Batı Divanı' adını taşıyan eseriyle diyaloga dönük bir katkı ortaya koyan Goethe’nin bir diğerine sabır göstermenin ötesinde onu kabul etme anlamına gelen tolerans ve karşılıklı anlayış talebini, Kudsi Ergüner yeniden müzik ile hayat verdiği projede gündeme getiriyor.

Yaşamını Paris'te sürdüren 1952 doğumlu Ergüner, Batı ve Doğu'nun farklı müzik tarzlarını bütünleştirerek Türk Müzik geleneğinin yeniden canlanmasında önemli katkılarda bulundu. Bu alanda yayınlar da hazırlayan Ergüner, neyzenlik geleneğini babadan oğla devralan neslin son ve yaşayan en büyük temsilcisi kabul ediliyor.
‘Goethe Divanı'ndan Gazeller' konserinde Türkçe olarak İstanbullu müezzinlerce seslendirilecek şiirler, Suzanne Spreng tarafından Almanca olarak okunacak.

YUNUS EMRE OROTARYOSU

Frankfurt Fuarı'nın resmi açılış töreni ardından gerçekleştirilecek geleneksel onur konuğu etkinliğinde, Frankfurt Alte Oper (Eski Opera) Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası’nca seslendirilecek “Yunus Emre Oratoryosu“nu ağırlayacak.


Frankfurt Kitap Fuarı Onur Konuğu Türkiye, 14 Ekim'de Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ve Nobel ödüllü yazar Orhan Pamuk'un katılımıyla resmi açılışı gerçekleştirilecek. Frankfurt Kitap Fuarı programına aynı gün saat 21.00'de Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası'nca Almanca olarak sunulacak ‘Yunus Emre Orotaryosu' başlayacak.

Dünyaca ünlü besteci ve müzik bilimci Ahmet Adnan Saygun’un 1947 yılında Yunus Emre'nin 13 şiirini esas alarak bestelediği Yunus Emre Orotaryosu, Batı klasik müziğini Türkiye´ye has tonlar ile bütünlüyor. Rengim Gökmen yönetimindeki Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası ve Frankfurt Müzik Akademisi Korosu tarafından ilk kez Almanca olarak sunulacak Orotaryo, yazıldığı tarihte bestecisine uluslararası ün kazandırmıştı. 1991 yılında 84 yaşında kaybettiğimiz ünlü besteci Ahmet Adnan Saygun, müzik otoritelerince Türk müziğinin gelişiminde önemli kilometre taşlarından biri olarak kabul ediliyor. Atatürk´ün ulusal devrimlerini müzikal alanda gerçekleştirerek, işitsel alanda çağdaş medeniyetler seviyesine ulaşma saiki ile hareket eden ünlü müzik bilimci, Türk müziğinin kökenlerine dair araştırmalar yaptı. 1936´da Bela Bartok ile halk müziği melodilerini derlemek üzere Anadolu´yu gezen Saygun, Türk müziğinde önemli kazanımlara imza attı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!