Felsefe 10, kompozisyon 6

Güncelleme Tarihi:

Felsefe 10, kompozisyon 6
Oluşturulma Tarihi: Nisan 26, 2000 00:00

Haberin Devamı

HÜKÜMET ortaklarının Cumhurbaşkanı adaylığı için üzerinde anlaştığı Anayasa Mahkemesi Başkanı Ahmet Necdet Sezer, Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel gibi Afyon Lisesi mezunu. Yüz altı yıllık geçmişe sahip olan ve birçok ünlüyü yetiştiren tarihi lise söz konusu yeni adayla birlikte ikinci Cumhurbaşkanını çıkarma heyecanını yaşarken, Okul Müdürü Mehmet Gürel Yardım dün sabah okul bahçesinde öğrencileri toplayıp, ‘‘Sizler de kendinizi iyi yetiştirin, onlar gibi olun’’ diye öğüt verdi. Okul kayıtlarında, yeni cumhurbaşkanı adayından tam 17 yıl önce mezun olan Demirel'in diploma derecesi 'pekiyi', Sezer'in ise 'iyi'. Askerlik, Felsefe, Kimya ve Beden Eğitimi derslerinden 10 alan Sezer'in en düşük notu ise 6. Türkçe- Kompozisyon ve Müzik dersleri.

OKULDA HEYECAN

Ahmet Necdet Sezer'in Çankaya Köşkü'nün yeni ev sahibi olma ihtimali, bugüne kadar birçok ünlünün mezun olduğu Afyon Lisesi'nde sevinçle karşılandı. Dün sabah ders girişi öncesi öğrencilere bir konuşma yapan Afyon Lisesi Müdürü Mehmet Gürel Yardım, okullarının ikinci Cumhurbaşkanı'nı da çıkarmak üzere olduğunu belirtti. Bu durumun örnek alınması gerektiğini söyleyen Yardım, öğrencilerden kendilerini iyi yetiştirmelerini istedi. Yardım, ‘‘Ahmet Necdet Sezer'in TBMM'de ittifakla seçileceğine inanıyorum. Anayasa Mahkemesi Başkanı olarak gösterdiği üstün performansı, tarafsız kişiliği Cumhurbaşkanlığı makamında da göstereceğinden eminiz. Kendisine güveniyoruz’’ dedi.

ÜNLÜLERİN LİSESİ

Türkiye'nin en eski eğitim kurumlarından olan Afyon Lisesi, mezun ettiği çok sayıdaki ünlüyle tanınıyor. Afyon Lisesi 2'nci Abdülhamit döneminde ‘‘Karahisar-ı Sahip İdadisi’’ adıyla 1894 yılında kuruldu. Cumhuriyet'in ilanıyla birlikte lise düzeyinde eğitim vermeye başladı. Okul Müdürü Mehmet Gürel Yardım, okulun sırrını bölge okulu ve yatılı olmasına bağlıyor.

Afyon Lisesi, geçmişte başta Isparta, Denizli ve Kütahya olmak üzere 6 şehre bölge okulu olarak eğitim verdi. Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel, Genelkurmay eski Başkanı İsmail Hakkı Karadayı, eski bakanlar Halil İbrahim Özsoy, İsmet Attila, Arif Demirel, Mete Tan ve Ali Topuz, Anayasa Mahkemesi Başkanı Ahmet Necdet Sezer, Anayasaya Mahkemesi Üyesi Lütfü Tuncel, TBMM eski Başkan Vekili Rasim Hancıoğlu, Millet Partisi Genel Başkanı Aykut Edibali'nin yanı sıra yönetmen Yücel Çakmaklı, gazeteci-yazar Selahattin Duman, cinsel hastalıklar uzmanı Dr. Haydar Dümen, sanatçı Emel Müftüoğlu ve spiker Tansu Polatkan da Afyon Lisesi'nden mezun oldu. Demirel'in katkılarıyla 1994 yılında temeli atılan ek bina tarihi özelliklere sadık kalınarak 1997 yılında tamamlanıp yine Demirel tarafından açıldı.

Cumhurbaşkanlığı adaylığı için ismi gündeme getirilen Sezer'in arkadaşları Cahit Serteser, İbrahim Küçükkurt ve Mehmet Sami Hancıoğlu, Doğan Haber Ajansı'na konuştular.

Sezer'in sınıf arkadaşı olan AFJET (Afyon Jeotermal Enerji Merkezi) Müdürü Cahit Serteser, Ahmet Necdet Sezer'in okul yıllarında kendi halinde bir öğrenci olduğunu söyledi. Serteser, şöyle konuştu:

‘‘1958 yılında bizlerle birlikte Afyon Lisesi'nden mezun oldu. Düzenli, disiplinli, çalışkan bir arkadaşımızdır. Kendisi Afyon Lisesi'ndeki tahsil hayatı boyunca sakin görünüşlü, temiz giyimli, derslerini çok iyi takip eden bir kişiydi. O yıllarda Afyon Lisesi parlak günlerini yaşamaktaydı. Sınıflarımız 30 kişiyi geçmiyor ve öğretmen kadrolarımız doluydu. Hiçbir dersimiz boş geçmezdi ve öğrenciler de canla başla derslerini takip ederdi. Lise bitirme sınavlarında çok başarılı olmuş ve çok istediği Hukuk Fakültesi'ne de büyük bir kolaylıkla girmişti. Türkiye Cumhuriyeti Devleti'ni dışarıda temsil edebilecek bir niteliğe ve şahsiyete sahip olan arkadaşımızdır. Sınıf arkadaşı olarak kendisine başarılar diliyorum.’’

HAKSIZLIĞA DAYANAMAZDI

Çocukluğu Ahmet Necdet Sezer ile birlikte geçen Afyon eski Belediye Başkanı Mehmet Sami Hancıoğlu ise Sezer'in ‘‘haksızlığa tahammülü olmayan ve küçük yaşlarda bile her türlü haksızlığa, adaletsizliğe karşı çıkan bir kişiliğe sahip’’ olduğunu söyledi. Haklı olduğu konularda öğretmenleriyle bile tartışmaktan çekinmeyen Sezer'in tahsil hayatında ‘‘başarılı, çok karakterli ve şahsiyetli’’ bir insan olduğunu vurgulayan Hancıoğlu, ‘‘Türkiye Cumhuriyeti'nin böyle bir Cumhurbaşkanı'na kavuşması ülke bakımından son derece yararlıdır. Çok yetenekli, iyi bir hukukçudur. Almış olduğu tüm görevleri iyi bir şekilde yerine getirmiştir. Bu duruma gelmesindeki en büyük faktör de budur. Son derece düzgün bir aile hayatı vardır. Ailesine ve çocuklarına son derece bağlıdır. Bugüne kadar hiçbir yanlışlığını ve eksikliğini görmedim’’ dedi.

Sezer'in boş vakitlerini yürüyüş yaparak geçirdiğini ve okumayı çok sevdiğini de söyleyen Hancıoğlu, hiçbir meseleyi geçiştirmeyen ve devamlı adaleti arayan bir yapıya sahip olduğunu dile getirdi. Ahmet Necdet Sezer'in son günlerde çok yorulduğunu, bu nedenle kendisini dinlenmesi için Afyon'a davet ettiğini anlattı. Bir fırsatını bulup gelememiş. Uğraştığım meseleleri halletmeden huzurlu olamam demiş.

KİMSENİN ADAMI OLMADI

Ahmet Necdet Sezer'in bir başka çocukluk arkadaşı gazeteci İbrahim Küçükkurt ise Sezer'in 37 yıllık meslek hayatında kimsenin adamı olmadığını, bütün görevlere kendi bileğinin hakkıyla geldiğini söyledi. Sezer'in 1941 yılında Afyon'da ilkokul öğretmeninin oğlu olarak dünyaya geldiğini belirten Küçükkurt, arkadaşını şöyle anlattı:

‘‘İlçe hakimliğinden 37 yıllık meslek hayatında basamakları emin adımlarla çıktı, Anayasa Mahkemesi Başkanlığı'na kadar geldi. Hukukun üstünlüğüne hakim bir kişi olarak, Anayasa Mahkemesi'nin geçen yıl yapılan kuruluş yıldönümü konuşmasıyla Türkiye'nin kalbinde yer etmiştir. Hiçbir şaibe altında kalmamıştır. İnşallah diğer partiler de ittifak oluşturur ve ilk oylamada Cumhurbaşkanı seçerler. Afyon Lisesi mezunu bir Cumhurbaşkanı'nın yerine yine bir Afyon Lisesi mezunu kişinin Cumhurbaşkanı olması Afyon'un gururu olacaktır.’’

ÖĞRENCİLER DE UMUTLU

Afyon Lisesi öğrencileri de Ahmet Necdet Sezer'in Cumhurbaşkanı adayı gösterilmesinden duydukları sevinci dile getirdiler. Cumhurbaşkanı Demirel ile Sezer'i kendilerine örnek aldıklarını belirten okul öğrencilerinden Yasemin Aşkar, Afyon Lisesi öğrencisi olmanın gururunu yaşadıklarını söyledi. 3'üncü sınıf öğrencisi Fadime Kızılırmak ise Demirel'den sonra Sezer'in de aynı göreve getirileceğine inandığını belirterek, ‘‘Ben de Türkiye tarihinin ilk kadın Cumhurbaşkanı olmak istiyorum. Bu konuda Demirel ve Sezer'in izinden yürüyeceğim’’ diye konuştu.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!