Felçli küçük Şirvan'a yeni umut

Güncelleme Tarihi:

Felçli küçük Şirvana yeni umut
Oluşturulma Tarihi: Kasım 25, 2008 17:41

DENİZLİ'de 8 ay önce trafik magandasının otomobiliyle çarpması sonucu felç kalan ve solunum cihazına bağlı olarak yaşamını sürdüren 9 yaşındaki Şirvan Bilge'nin tekrar ayağa kalkması için kök hücre nakli dışında başka bir ameliyat gündeme geldi.

Hollanda'dan bir hastane, Şirvan'ın leğen kemiğinden alınacak hücrenin omuriliğe naklinin mümkün olabileceğini belirtti. Doktorlar ise bu konuda başarıyla uygulanmış bir örnek bulunmadığını bildirdi.

Anne Funda Bilge'nin, boşandığı eşi Cengiz Duran'dan tüp bebek yöntemiyle yeni bir çocuk sahibi olması ve bebeğin kordon bağından alınacak kök hücrenin Şirvan'ın ayağa kalkması için kullanılması ihtimali, yasal zorunluluklar ve baba Cengiz Duran'ın düzeninin bozulacağını gerekçe göstererek ortaya çıkmak istememesi nedeniyle sekteye uğradı. 6 yıldır ayrı yaşadığı, 2.5 yıl önce boşandığı eşi Cengiz Duran'ı ikna etmek için Kanal D'de yayınlanan ‘Sabah Sabah Seda Sayan’ programına katılan anne Funda Bilge, kızının iyileşip ayağa kalkması için her türlü fedakarlığa hazır olduğunu söyledi.

Eşi Cengiz Duran'ın nikahsız olarak bir başka kadınla birlikte yaşadığını, yuvasının bu yüzden dağıldığını ve bir çocukları olduğunu belirten Funda Bilge, “Eşim düzeninin bozulmasını istemiyor. Bu yüzden ortaya çıkmaya pek sıcak bakmıyor. Kızım için tüp bebek yöntemiyle sperm vermeye hazır olduğunu söyledi. Yasal olarak evli olmadığımız için bu mümkün değilmiş. Ben gerekirse kızım için eşimle sadece çocuk yapmak için nikah kıymaya hazırım. Yeter ki çocuğum kurtulsun” dedi. Ancak Seda Sayan'ın tüm ısrarlarına rağmen baba Cengiz Duran, canlı yayına telefonla bağlanmadı.

Programın bitmesinin ardından anne Funda Bilge'ye ikinci haber geldi. Ankara Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde Şirvan'dan alınan numunelerin tetkik için Almanya, İsrail ve Hollanda'ya gönderildiğini söyleyen anne Funda Bilge, “Bugün Hollanda'dan aradılar. Şirvan için yeni bir umut doğdu. Numuneleri gönderdiğimiz hastaneden sonuçlarla ilgili bilgi verdiler. Şirvan'ın leğen kemiğinden alınacak hücre omuriliğe nakledilebilecekmiş. Böyle bir umut olduğunu söylediler. Bunun için Şirvan'ın Hollanda'ya gitmesi gerekiyormuş. Yarın arayıp detaylı bilgi verecekler. Bu umut gerçekleşirse tüp bebek yönteminden vazgeçeceğim” diye konuştu.

Tıp uzmanları ise bu yöntemin henüz deneme aşamasında olduğunu, uygulanmış başarılı bir örneğinin olmadığını belirtti. Denizli Devlet Hastanesi Beyin Cerrahisi Uzmanı Dr. Mustafa Durmuş, “Bu konuda araştırmalar sürüyor. Henüz deneme aşamasında. Başarılı bir uygulama yok. İbni Sina Hastanesi öğretim üyelerinden Doç. Dr. Ayhan Akdar bu konuda çalışmalar yapıyor” dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!