Fed'in yetkilerini kısacak teklif tartışma yarattı

Güncelleme Tarihi:

Fedin yetkilerini kısacak teklif tartışma yarattı
Oluşturulma Tarihi: Kasım 12, 2009 16:55

ABD'de Kongresi'nde teklif edilen ve ABD Merkez Bankası'nın (Fed) yetkilerini önemli ölçüde kesintiye uğratacak olan yeni düzenleme perde arkasında bankalar, politika yapıcıları ve düzenleyici kurullar arasında yeni bir mücadeleyi başlattı.

Haberin Devamı

ABD'de Kongresi Bankacılık Komisyonu baÅŸkanı Chris Dodd tarafından Salı günü teklif edilen ve ülkedeki düzenleyici kurul yapısında kapsamlı deÄŸiÅŸiklikler öngören yasa teklifiyle, Fed'in sahip olduÄŸu geniÅŸ yetkilerin elinden alınacağı ve tek merkezden yönetilen bankacılık düzenleme kurulu oluÅŸturulacağı belirtildi. Â

 

Financial Times'ta yayımlanan bir haber analizde yeni sunulan teklifin Obama yönetimi tarafından daha önce teklif edilen düzenleme reformunun daha radikal hazırlanmış biçimi olduğu belirtilerek, Fed'in düzenleme kurumlarının tek merkezde toplanması fikrine sert şekilde karşı çıktığına işaret edildi.

 

Haberin Devamı

Federal Mevduat Sigorta Kurumu (FDIC) ve daha küçük çaplı düzenleyici kurumlar bankaları denetleme işinin en iyi kendilerini yapacağını belirtti.

 

Dodd yaptığı açıklamada birçok kuruluşun 'açıklık, bürokrasiyi azaltma ve rekabeti daha kolay hale getirecek olan' bir düzenleyici kurumdan faydalanacağını ancak bankaların bundan sonra en zayıf düzenleyici kurumları araştırma olanaklarının elinden alınacağını kaydetti.

 

FAYDASI OLMAYACAK

FT'deki haber analizde aynı zamanda, tek merkezli bir düzenleyici kurumun faydalı olmayacağıyla ilgili belirtilen görüşlere de yer verildi. New York Üniversitesi görev yapan profesör Viral Acharya tek merkezli bankacılık düzeleme kurumunu kötü bir fikir olarak niteleyerek, 'Sanırım bu şu anda mevcut olanın gözden geçirilmiş çok büyük hali olacak' ifadesini kullandı.

 

Acharya, Fed ve FDIC'nin diğer görevlerini bildirmek için denetleme fonksiyonlarını sürdürmesi gerektiğini de sözlerine ekledi.

 

OBAMA YÖNETİMİ SICAK BAKIYOR

Bununla birlikte Obama yönetiminin de bankaların tek merkezde toplanma fikrine sıcak baktığı haber analizde altı çizilen diğer nokta oldu. Obama yönetimiden ismi belirtilmeyen bir yetkilinin görüşlerine yer veren FT, her ne kadar yeni teklif Hazine tarafından ilk önerilen teklife göre daha ileriye götürülmüş olsa da yönetimin fikre sıcak baktığına değindi.

 

Haberin Devamı

Senato'ya sunulan taslak metinde ayrıca sistemik riskleri denetleyecek bir kurumun oluşturulacağı ve bu yeni kurumun, bankaların finansal sisteme yönelik tehlike yaratması halinde onları küçülmeye çağıracak ve daha sert sermaye gereksinimleri talep edebileceği de belirtildi.

 

Yeni yasa tasarısı önceki versiyonlarına göre daha sert önlemler getirse de, bazı ekonomistlerin savunduğu gibi mali yapısı sağlıklı olan bankaların küçülmesini zorlayacak yetkiye sahip değil.

 

Senatör Dodd'un teklifi Cumhuriyetçilerden ilk anda destek almasa da, Dodd tasarı ile ilgili Aralık'ın ilk haftasında başlayacak olan görüşmelerde, Senato'nun bu kanadının da konuya ilgi göstereceğiyle ilgili iyimser görüşte.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!