FBI ‘Dokumacılar’ın peşinde

Güncelleme Tarihi:

FBI ‘Dokumacılar’ın peşinde
Oluşturulma Tarihi: Mart 13, 2017 22:17

DEAŞ’in Türkiye’deki canlı bomba eylemlerini gerçekleştiren ve Adıyaman hücresi olarak bilinen Dokumacılar Grubu’nun ABD Columbia Savcılığı ve Federal Soruşturma Bürosu (FBI) tarafından soruşturulduğu ortaya çıktı.

Haberin Devamı

Adalet Bakanlığı, 19 Mart 2016’ta İstiklal Caddesi’ndeki canlı bomba saldırısında iki ABD vatandaşının ölümü ve birinin yaralanması sonrası Türkiye’ye başvurarak, Dokumacılar Grubu’na ilişkin yürüttükleri soruşturma kapsamında adli yardım talep etti. Türkiye yardım talebi doğrultusunda Ankara ve İstiklal Caddesi saldırıları sonrası elde edilen bilgisayar sürücülerini, adli raporları, olay yeri fotoğraf ve videolarını ABD’ye gönderdi. Kanıtlar FBI’nın Virginia’daki suç laboratuvarında inceleniyor.

ADLİ YARDIM İSTEDİLER

İstanbul İstiklal Caddesi’nde 19 Mart 2016’da meydana gelen canlı bomba saldırısında dört kişi ölmüş, 36 kişi yaralanmıştı. Saldırıyı, DEAŞ’in Dokumacılar Grubu’ndan Mehmet Öztürk’ün yaptığı anlaşılmıştı.

Saldırıya ilişkin beş sanığa İstanbul 23. Ağır Ceza Mahkemesi’nde dava açıldı. Davanın ek klasörlerine giren evraklar içerisinden; ABD ile Türkiye’nin adli yardım yazışmaları girdi. Evraklara göre ABD Adalet Bakanlığı 20 Mayıs 2016’da Adalet Bakanlığı Uluslararası Hukuk ve Dış İlişkiler Genel Müdürlüğü’ne yazı yazarak, Columbia Savcılığı’nın ve FBI’ın Dokumacılar Grubu hakkında soruşturma yürüttüğünü bildirdi ve adli yardım istedi. Yazıda, İstiklal Caddesi’ndeki saldırıda ABD vatandaşı Yonatan Suher ve Abvraham Goldman’ın öldüğü, Nizthia Goldman’ın yaralandığı hatırlatılarak “FBI, 19 Mart 2016’da İstanbul’da yapılan bombalı intihar saldırısında Dokumacılar Grubu’nun iki ABD vatandaşının ölümü ve bir diğerinin yaralanmasıyla ilgili olduğuna inanıyor” denildi. 

Haberin Devamı

POLİS-FBI ORTAK ÇALIŞMASI

ABD Adalet Bakanlığı’nın yazısında, Dokumacılar Grubu’nun 60 Türk’ten oluştuğu, Adıyamanlı oldukları ve Suriye’de DEAŞ’ten eğitim almak için sınırı geçtiklerine inanıldığı belirtildi. Grubun 2015’te HDP’nin Diyarbakır Mitingi, Suruç, Ankara ve İstiklal Caddesi bombalamasında sorumlu oldukları ya da rol oynadıkları ifade edildi. Yazıya göre İstiklal Caddesi saldırısının faili Mehmet Öztürk’ün üzerinden “omehmet458@gmail.com” yazılı e-posta adresi çıktı. Türk Emniyeti, bu adresi Ankara’daki FBI Yasal Ateşesi’ne (LEGT) sundu. FBI, bunun üzerine Google’dan Öztürk’ün e-posta adresine ilişkin abone bilgilerini alıp Türk polisiyle paylaştı. 

Haberin Devamı

FBI LABORATUVARLARINDA

Soruşturma çerçevesinde Ankara’daki bombalamadan sonra ele geçirilen bilgisayar sürücüleri, İstiklal Caddesi’nden ölen ve yaralanan ABD’lilere ait tıbbi raporları, olay yeri ve saldırıda kullanılan patlayıcı aygıtların fotoğraf ve videolarının gönderilmesi istendi. Kanıtların FBI’nın ABD Virginia’daki suç laboratuvarında inceleneceği, incelendikten sonra analiz sonuçlarının Türk yetkilileriyle paylaşılacağı ve sürücülerin iade edileceği anlatıldı.

‘GİZLEYİN’ DENDİ AMA...

ABD’deki ceza soruşturmasının gizlilik içerdiği ve hassas olduğu belirtildi. Ancak bu yazışma, İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı’nca dava dosyasına konarak, aleniyete kavuştu. Türkiye Adalet Bakanlığı Uluslararası Hukuk ve Dış İlişkiler Genel Müdürlüğü, 28 Ağustos 2016’da İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı’na yazı yazarak, yardımlaşma talebinin yerine getirilmesini istedi. Başsavcılık da 25 Ekim 2016’da İstanbul Emniyet Müdürlüğü’nden bu kanıtların getirilmesini istedi. Kanıtlar 16 Kasım 1016’da ABD’ye teslim edildi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!