Faşist yönetim gibi

Güncelleme Tarihi:

Faşist yönetim gibi
Oluşturulma Tarihi: Eylül 21, 2008 00:00

Başbakan Tayyip Erdoğan’ın Doğan Grubu gazetelerine yönelik boykot çağrısına tepkiler sürüyor.

Sivil toplum örgütlerince yapılan açıklamalarda Başbakan Erdoğan’ın çağrısına ancak totaliter, faşist yönetimlerde rastlanabileceği belirtildi. İşte Başbakan’ın demokrasi kültürüyle bağdaşmayan sözlerine gelen tepkiler:

Kınıyorum

Prof. Dr. İbrahim Armağan (Uluslararası Stratejik Araştırma Danışma ve Eğitim Merkezi Platformu Başkanı) Başbakan da olsa, Cumhurbaşkanı da olsa bir kişinin basın özgürlüğünü tek yönlü olarak kısıtlama çalışması, temel özgürlüklerin kısıtlanması anlamına gelir. Bu tutum olsa olsa Mussolini’nin İtalyası, Hitler’in Almanyası gibi faşist toplum ve yönetimlerde görebilirsiniz. Başbakan’ı basın özgürlüğünü engellemeye, basını sindirmeye yönelik bu çağdışı konuşması nedeniyle kınıyorum.

Ürkütücü yaklaşım

Prof. Dr. Haluk Günuğur (Türkiye Avrupa Birliği Derneği Genel Başkanı) Demokratik toplumlarda basın özgürlüğü hakaret boyutlarına ulaşmadıkça serbesttir. Ne Cumhurbaşkanının ne meclis başkanlarının boykota götürmeleri mümkün değildir. Özellikle de tam üye olmak için mücadele verdiğimiz AB standartlarında düşünülmesi ürkütücü bir yaklaşımdır.

Vahim bir durum

Suat Kaptaner (İzmir Tabip Odası Başkanı) Başbakan’ın demokrasi kültürü ile uzaktan yakından alakası olmadığı ortaya çıkıyor. Basın özgürlüğü kavramıyla neyi ifade ettiği konusunda herhangi bir anlayışı ve kavrayışı olmadığını gösteriyor. Bu konularda çok açıklamalar yaptı. Bu Türk demokrasisi için de vahim bir durum. Bütün Türk toplumunun buna tepki göstermesi lazım.

Kavganın faydası yok

Ekrem Demirtaş (İzmir Ticaret Odası Başkanı) Kavganın kimseye hele hele ülkemize hiç faydası yok. Bugün içinde bulunduğumuz ortam hepimizin ekonomiye odaklanmasını gerektirecek bir ortam. Böylesine kritik günlerden geçerken ülkemizde bu tür tartışmalar olması hepimizi üzüyor. İsteğimiz bir an önce uzlaşma sağlanılsın.

Çoğunluk diktası

Veli Demir (Eğitim- İş Konya Şube Başkanı) Türkiye’de çoğunluk diktatörlüğü yaşanır gibi. Türkiye’de basın eleştirilebilir ama Başbakan’ın böyle bir değerlendirme yapması son derece yanlıştır. Ama sayın Başbakan son dönemde çevresini saran yolsuzluk haberlerinden dolayı böyle bir sıkıntının içinde.

Başbakan’a yakıştıramadım

Remzi Demirkol (Manisa Barosu Başkanı) Bu çağrıyı Başbakan’a yakıştıramadım. Böyle bir mesaj olur mu? Bu çağrı çalışanlara, ürüne, emeğe saygısızlıktır. Çağrının hiçbir tutar tarafı yok. Başbakan bir kızgınlık haliyle gündem değiştirmeye çalışıyor.

Çağrısı kabul edilemez

Hasan Geriter (Manisa Esnaf Odaları Birlik Başkanı) Başbakan’ın Doğan Grubu gazetelerini boykota davet etmesi, kabul edilir gibi değil. Bu gazetelerin binlerce çalışanı var. Eğer hukuğa uygun olmayan bir girişim görürse hukuğa müracaat ederek sorununu çözmesi lazım. Türkiye bir hukuk devleti.

Sansür niteliğinde

Ahmet Gürel (Samsun Baro Başkanı) Bir Başbakanın haber alma hürriyetini ortadan kaldıracak bir biçimde, basını sansür edebilecek nitelikte bir eylem başlatılmasını talep etmesi yadırganacak bir davranıştır. Yurttaşlarımızın, haber alma hürriyetini bir anlamda ortadan kaldırabilecek nitelikte, basını sansür etmeye yönelik bir açıklamadır.

Erdoğan korkuyor

Tevfik Sözen (Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği Konya Şubesi Başkanı) Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın davranışlarını normal kalıba koymak mümkün değil. Erdoğan, Deniz Feneri’nin kendisine ulaşacağından korkuyor. Ben böyle yorumluyorum. Türkiye’de demokrasi bütün kurallarıyla işlemiş olsaydı, kimse kendine göre yorumlayamazdı. Türk adaleti gerekeni yaparsa herşey ortaya çıkar.

Açıklama yanlış

Abdülkerim Yenil (Aksaray Baro Başkanı) Başbakan, basının ekmeği ile oynanması yönünde açıklama yaptı. Bu açıklamayı doğru bulmuyorum. Şu gazeteyi alın, bu gazeteyi almayın diye konuşmak yanlıştır.

Korkutucu bir olay

Ahmet Faruk Ulaş (Çağdaş Hukukçular Derneği Adana Şube Başkanı) Bir ülkenin Başbakanı’nın hangi basın olursa olsun kendisini eleştirdi diye boykot çağrısı yapması vahim bir olay. Ülkenin geleceği açısından korkutucu bir olay. Temel insan haklarına aykırı bir olay. Başbakan kendisini eleştirenlere boykot çağrısı yaparsa, yok etmeye çalışırsa bu ülkede yönetimin adı demokrasi olmaz.

Sessiz protesto

Partisinin Adalar ilçe kongresi için Büyükada’ya gelen Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ı iskeledeki çay bahçelerinde oturan birkaç vatandaş alkışladı. Hürriyet, Cumhuriyet ve Sözcü Gazetesi açan bazı vatandaşlar ise Başbakan Erdoğan’ı sessiz bir şekilde protesto etti.

Mustafa KÜÇÜK
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!