EXPO herkesin kafasını karıştırdı

Güncelleme Tarihi:

EXPO herkesin kafasını karıştırdı
Oluşturulma Tarihi: Nisan 02, 2008 13:00

Milyonlarca İzmirli bu son 31 Mart'ı asla unutmayacak. Çünkü, kenti uçuracağı söylenen dev organizasyon EXPO'yu önce kazandı, dakikalar sonra kaybetti. Kısa süredeki kazanma sevinci ve kaybetme üzüntüsü İzmir Valisi Cahit Kıraç'ın yüzünde simge haline geldi. Şaşıran sadece İzmirliler değildi. İtalya'nın Ankara Büyükelçiliği de İzmir EXPO'yu aldı diye önce "kutlama mesajı" yayınladı. 5 dakika sonra gerçek ortaya çıkınca, yeni bir mesaj yayınlayarak, "İzmir'i teselli mesajı" yayınladı.

Haberin Devamı

İŞTE İZMİR'İN YARIM SAATLİK SEVİNCİNİN FOTOĞRAFLARI

EXPO 2015 için iki ülkenin, iki kenti yarıştı. Günlerce tartışıldı EXPO'yu Türkiye'den İzmir mi, İtalya'dan Milano mu alacak? Delegeleri kendi tarafına çekme yarışı son saniyeye kadar sürdü. Sonra nefesler tutuldu, Paris'te oylamaya geçildi. Binlerce İzmirli İzmir Cumhuriyet Meydanı'nda, binlerce İtalyan ise Milano'da toplandı kararı heyecanla beklemeye başladı. Milano daha önce 6 kez EXPO'yu kazanmıştı. İzmir alırsa ilk olacaktı. Bu yüzden kentte ev kadınından valisine, ayakkabı boyacısından işadamına herkeste çok farklı bir beklenti vardı. Kolay değildi. EXPO kazanılırsa, İzmir'e 20 milyar dolarlık yatırım ve 50 milyon turist gelecekti.

VALİNİN YÜZÜNDE GÜLLER AÇTI

Ne olduysa o heyecanlı bekleyiş sırasında oldu. Paris'ten gelen bir haberle zaman adeta durdu. O haber, o ana kadar binlerce İzmirli gibi Cumhuriyet Meydanı'nda elinde Türk bayrağı, söylenen zafer şarkılarına eşlik eden Vali Cahit Kıraç'a ulaştı. Vali sevinçten uçmuştu. İzmir, EXPO 2015'i almıştı. Vali Kıraç, sahneye koştu, mikrofonu kaptı ve bu müjdeyi İzmirliler'e ilk duyuran oldu. Ortalık yıkılıyordu. Kimi sevinçten ağlıyor, kimi kendinden geçiyordu. Vali'nin genellikle ciddi yüzünde gülücükler açmıştı.

Haberin Devamı

VALİ SON HABERLE ADETA YIKILDI

Fakat, bu sevinç yaklaşık 30 dakika sürdü. Yeni bir haber geldi Paris'ten. Önceki haber maalesef doğru değildi. Kazanan İzmir değil, Milano olmuştu. Üstelik 21 oy farkla... Milano 86, İzmir ise 65 oy almıştı. Bayram alanı, bir anda yas meydanına döndü. İzmir, yıkılmıştı. En çok üzülenlerden biri ise İzmir Valisi Cahit Kıraç'tı... Vali'nin gülen yüzü bir anda dondu. Vali'nin yarım saat ara ile gülen ve donan yüzü milyonlarca İzmirli'nin şaşkınlığına yansıtıyordu.

İTALYAN BÜYÜKELÇİ BİLE ŞAŞIRDI

EXPO yarım saat içinde önce İzmir'e, sonra Milano'ya gitti... Biz sadece Türkler şoke oldu sanıyorduk. Öyle değilmiş. "İzmir kazandı" haberini televizyonlardan takip eden İtalya'nın Ankara Büyükelçisi ve büyükelçiliğin İtalyan çalışanları da  şoke olanlar arasındaymış. EXPO 2015'in Milano yerine İzmir'e verildiğini öğrenen Büyükelçi, her ihtimale karşı önceden hazırlattığı 2 mesajdan birini derhal yayınlattı. Bu mesaj, "İzmir'i kutlama" mesajıydı. 

Haberin Devamı

Fakat, kutlama mesajı yanlıştı. Çünkü, İtalyan Büyükelçi de milyonlarca Türk gibi yanılmıştı. Hata, 5 dakika sonra anlaşıldı. İtalyan Büyükelçiliği'nden bu kez önceden hazırlanan ikinci mesaj yayınlandı. Bu mesaj ilk mesaj konusunda "pardon" denildikten sonra şöyle devam ediyordu: "Büyükelçilik, Milano kentinin EXPO 2015'in ev sahipliğine seçilmesinden ötürü duyduğu memnuniyeti belirtirken, İzmir gibi prestijli bir rakibe duyulan saygıyı da ifade eder. İki şehir arasında derin bir sinerjinin meydana geleceğinden eminiz..."


Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!