Evsel kir Meclis’te

Güncelleme Tarihi:

Evsel kir Meclis’te
Oluşturulma Tarihi: Ocak 07, 2016 21:45

CHP Edirne Milletvekili Okan Gaytancıoğlu, atık yağların neden olduğu su ve çevre kirliliğinin boyutlarıyla ilgili Meclis araştırması açılması için önerge verdi.

Haberin Devamı

Gaytancıoğlu, yılda 350 bin ton atık yağ oluştuğunu, bu yağlardan sadece 70 bin tonunun toplanabilecek nitelikteyken bunun sadece 21 bin tonunun toplanabildiğini belirtti. Türkiye’de bulunan 17 milyon 500 bin haneden yılda 20 kilo atık yağın dökülerek denizleri ve akarsuları kirletildiğine dikkat çeken Gaytancıoğlu, “Evsel atıklar, atık su kirliliğinin yaklaşık yüzde 25’ini oluşturuyor. Türkiye’nin toprakları, gölleri ve akarsuları ciddi bir kirlenme tehdidi ile karşı karşıya” dedi.

LAVABOYA YAĞ TUTUCU

ALBİO 1 Alternatif Enerji Biodizel Üreticileri Birliği Genel Sekreteri Tamer Afacan ise şunları söyledi:

“Bize göre Türkiye’de toplanabilecek atık yağ tahmini 50 bin tondur. Bunun 25 bin tonu da kullanılamaz niteliktedir. Bu miktarı toplamak için çok gayret var ama maalesef gayretler yeterli sonuç alamıyor. Hanelerden toplamak için bidon dağıtıyoruz. İstenilen netice alınamıyor. Vatandaşın bilinçlendirilmesi gerekiyor. Uzun vadede ise Avrupa’daki sistemin Türkiye’de de uygulanması için lavabo çıkışlarına yağ tutucu konması için yasal düzenleme yapılabilir.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!