Evli ve çocukluysanız uzun yolda ’station’

Güncelleme Tarihi:

Evli ve çocukluysanız uzun yolda ’station’
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 12, 2006 00:00

Geçtiğimiz hafta test danışmanlarımla (eşim ve kızım) birlikte yeni Passat Variant’la İstanbul-Antalya arasında (tatil yolu) 2 bin kilometreyi bulan keyifli bir yolculuk yaptık. Volkswagen’in uzun yolculukları seven ve bol eşyaya sahip aileler için tasarladığı araç, sunduğu geniş bagaj hacmi ve konforlu iç atmosferi ile sınıfı başarıyla geçti. 140 beygirlik 2 litre hacmindeki TDI motorlu test konuğumuz, DSG otomatik şanzımanı ve Comfortline donanım paketi ile 79 bin 330 YTL’lik etiket fiyatına sahip.

Geçtiğimiz hafta yıllık iznimizin bir bölümünü kullanarak test danışmanlarımla (eşim ve kızım) birlikte kendimizi Antalya’ya attık. Eşimle ’havadan mı karadan mı Antalya’ya gidelim’ diye düşünürken, kızımın eşyaları uçak yolculuğu fikrinden bizi kısa sürede uzaklaştırdı.

Hemen kendimizi karadan yolculuk moduna soktuk. Müzik CD’lerimiz, kızımın küçük DVD’si ve filmleri, yiyecek, içecekler, herşey hazırdı. Eşimle benim iki küçük çantamız, kızımın ise hem koca bir çantası hem de puseti, kova ve kürekleri gibi bir çok ıvır zıvırı vardı.

Bu nedenle gideceğimiz aracın eşyaları alacak büyük bir bagaja sahip olması, uzun yolda önde beni, arkada test danışmanlarımı rahat ettirmesi ve performanslı olması gerekiyordu. İşte tam bu esnada Volkswagen Binek Araç İletişim Müdürü Didem Baltalı devreye girdi. Bize yeni Passat Variant’ı önerdi. Tereddütsüz kabul ettim. Station-wagon, 140 beygirlik 2 litre dizel motor ve konforlu. Uzun yol için başka ne istenebilir ki?

GECE YARISI YOLA ÇIKTIK

Uzun lafın kısası, Pazar gecesi Otoyaşam’ı bitirip gece saat 01.00 gibi yola çıktık. Körfezi dolaşıp Bilecik, Kütahya, Afyon ve Isparta’yı geçip Antalya’ya yaklaşık 8 saatte vardık. Toplam 800-850 kilometre yol kat ettik, ama en rahat yolculuğumuzu yapmıştık. Hem yollar son dönemde oldukça düzelmiş, hem gece olduğu için trafik yok, hem de Passat Variant’ın ’Cruise Control’ özelliği vardı. Yani boş yollarda Cruise Control ile ayarlıyordum hızı, araç kendi kendine gidiyordu. Normalde uzun yolda bacaklarım pedala basmaktan çok ağrırdı, ama ilk kez Antalya’ya indiğimde bir tur daha gidecek güce sahiptiler.

Tabi Antalya’ya gidip Passat Variant’ı 10 gün yatırmak olmazdı. Bu yüzden ara ara alıp biraz çevrede turlayarak, şehir içinde de test etme şansı buldum. Dönüş yolculuğu ise tahmin edebilirsiniz kötüydü. Çünkü ’tatil bitti’ psikolojisiyle ayağınız gaza gitmiyor, bir şey olsa da tatile devam etsek düşüncesi kafamızdan çıkmıyordu. Sonuçta, dönüşte önce Erdek’e (Ocaklar) sonra Çınarcık’a uğrayarak aile ziyaretleriyle birlikte 1000 kilometre yol yaptık. Toplamda baktığımızda Antalya içinde yaptığımız turlarla birlikte 10 günlük test sürüşünde toplam 2 bin kilometre yol yaparak, Passat Variant’ı tam olarak test etmiş olduk.

KIZIM YOL BOYUNCA UYUDU

Test danışmanlarımın araç ile ilgili yorumuna gelirsem, kızımın yol boyunca uyuması bunun en iyi cevabı olacaktır. Çünkü bu durum eşimin de rahat bir yolculuk yapmasını sağladı. Bu yolculukta, ’küçük çocuğunuz varsa, muhakkak uyuttuktan sonra yolculuğa çıkılması’ gerektiğini çok daha iyi anladık. Aksi takdirde, araçta sıkılıyor ve sizin dikkatinizi dağıtabiliyor.

ÜÇ MOTOR İKİ DONANIM

Aracın özelliklerine geçmek gerekirse, Passat Variant, ikisi benzinli ve biri dizel olmak üzere toplam üç farklı motor seçeneğine ve iki farklı donanım paketine sahip. Yeni Passat Variant, artırılmış uzunluğu, genişliği ve yüksekliği ile hem daha fazla yükleme alanı, hem de yolcular için daha geniş bir iç mekan sunuyor. Uzun motor kaputu ve akıcı çizgileri ile dinamik bir görünüme sahip olan araç, ön kısımda kullanılan krom ızgara ile elit ve konforlu bir araç olduğunu vurguluyor. Farların önüne doğru inen motor kaputu aracın aynı zamanda agresif görünmesini sağlıyor. C ile D sütunları arasındaki büyük cam, aracın geniş bir bagaja sahip olduğunun ipuçlarını veriyor. Variant’ın sunduğu 513 litrelik bagaj hacmi, arka koltukların yatırılması ile 1614 litreye kadar artırılabiliyor.

Ergonomik bir ön konsola sahip olan Variant’ın iç mekanında kullanılan kaliteli malzemeler ve başarılı işçilik de dikkat çekiyor. Özellikle mavi renkli aydınlatmaya sahip gösterge paneli ve müzik sistemi, gece sürüşlerinde ayrı bir keyif sunuyor. Direksiyonun yanında bir düğmeye dönüş1türülen el freni, orta konsolda iki bardaklığa yer açılmasını sağlamış.

Sportif aile otomobili

Test konuğumuz Passat Variant’ta, 2.0 litre hacmindeki TDI motor görev yapıyordu. 4000 d/d’de maksimum 140 beygir güç üreten bu motor, 1750-2500 d/d arasında ise 320 Nm maksimum tork üretiyor. Gücünü 6 ileri otomatik şanzımanla yola aktaran Variant, 0-100 kilometre hızlanmasını 10.1 saniyede tamamlıyor ve maksimum 203 km/s hıza ulaşabiliyor. Bir aile otomobiline göre sportif sayılabilecek bu değerlere rağmen araç düşük yakıt tüketimi ile de dikkat çekiyor. Şehir içinde 100 kilometrelik bir mesafede 8.8 litre yakıta ihtiyaç duyan aracın şehir dışı tüketimi ise 5.3 litre.

Yüksek güvenlik zengin donanım

Yeni Passat Variant’ta sunulan oldukça zengin güvenlik ve konfor ekipmanlarına sahip olan ’Comfortline’ donanım seviyesinin standartları arasında 6 adet hava yastığı, 16 inç alüminyum alaşım jantlar, hız sabitleme sistemi, iç denetimli alarm, ABS, Elektronik Patinaj Önleme Sistemi (MSR), Elektronik Diferansiyel Kilidi (EDL), Elektronik Stabilizasyon Programı (ESP), ’Auto Hold’ fonksiyonu, ceviz kaplamalı ahşap orta konsol, bagaj yönetimi sistemi, elektro-mekanik park freni, kendiliğinden kararan iç dikiz aynası, yağmur sensörü, park mesafe sensörleri (ön ve arka), yol bilgisayarı, ön kol dayama desteği, çift bölgeli iklim kontrollü otomatik klima (Climatronic) gibi birçok özellik bulunuyor. Tüm bunlara ek olarak ’Highline’ donanımında ’alcantara’ deri döşeme, elektrikli açılır tavan, sürüşe duyarlı Bi-Xenon farlar ve far yıkama, 12 yönlü elektrikli hareket eden ve sürücü tarafı 3 farklı hafızaya sahip ısıtmalı ön koltuklar, koyulaştırılmış arka ve arka yan camlar gibi birçok üst sınıf ekipman standart olarak sunuluyor.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!