Esrarlı insanlara ilgim Dostoyevski’den

Güncelleme Tarihi:

Esrarlı insanlara ilgim Dostoyevski’den
Oluşturulma Tarihi: Aralık 29, 2010 00:00

Haberin Devamı

Orhan Pamuk, biyografik nitelikler taşıyan ‘İstanbul Hatıralar ve Şehir’ kitabında, Yahya Kemal, Ahmet Hamdi Tanpınar ve Reşat Ekrem Koçu’dan söz ederken, “Kendimi bu yazarlarla çarpışa çarpışa yaptım” demişti. Ünlü oyuncu Nicole Kidman ise meğer kendisini ‘Dostoyevski ile çarpışa çarpışa’ yapmış. Kidman, Altın Küre’ye aday gösterildiği ‘Rabbit Hole / Tavşan Yuvası’ isimli filmiyle gündemde.

HOLLYWOOD’da kadın oyuncu olarak ayakta kalmanın güçlükleri üzerine pek çok yazı yazıldı bugüne kadar ve ünlü oyuncular da bu tezi doğrulayan pek çok açıklama yaptı. Ancak, Merly Streep başta olmak üzere, kimileri de her şeye rağmen mağrur edalarını koruyabildiler. Bunlardan biri olan Avustralya asıllı Amerikalı ünlü oyuncu Nicole Kidman, ‘Rabbit Hole / Tavşan Yuvası’ isimli yeni filmiyle kendisinden söz ettiriyor.
Acılar diri tutar
Filminin gösterime girmesi ile ilgili soruları cevaplayan Nicole Kidman, bugüne kadar bilinmeyen önemli bir özelliğini de koyuyor ortaya: Dostoyevski efekti! Kidman, çok erken yaşlarda Dostoyevski’nin kendisi kadar ünlü olan ve biyografik özellikler taşıyan ‘Suç ve Ceza’ isimli romanını okuduğu için esrarlı ve tuhaf insanlara her zaman ilgi duyduğunu itiraf ediyor ilk kez. Bütün o filmlerde canlandırdığı karakterlerle birebir örtüşebilmesinin gerisinde de bu Dostoyevski derinliğinin yer aldığını hatırlatıyor. Bu tür edebiyata daha yatkın olduğunu belirten Kidman, ‘Rabbit Hole’ün de böyle acı dolu bir hayatı anlattığını vurguluyor. Yaşadığımız hayatların da ızdıraplı olduğunu söyleyen ünlü oyuncu, bundan şikâyet etmek yerine, farklı bir felsefi yaklaşım geliştiriyor: “Böyle yaşadıkça canlı olduğumu hissediyorum...”  David Lindsey-Abaire’nin Pulitzer Ödüllü oyunundan sinemaya uyarlanan film hakkında New York Times’a konuşan Kidman, aynı zamanda filmin prodüktörü. Yönetmen ise senaryosunu yazmadığı filmlere uzak durmasıyla tanınan John Cameron Mitchell. Kidman’ın yeni kurduğu Blossom Şirketi’nin ilk filmi için Mitchell’i tercih etmesi, Hollywood çevrelerinde ‘Ortodoks bir seçim’ olarak tanımlanıyor.
Kübrick müsrifti
4 milyon dolar bütçesi olan filmi ucuza getirmek için her yolu denediklerini belirten Kidman, “Netice itibariyle filmi yaşatan da öldüren de oyuncuların performansıdır” diyor. Filmde bir tür dijital kamera kullandıklarını ve bunun kendilerine tasarruf sağladığını belirten Kidman, Stanley Kubrick’le çektikleri filmlerde ise yönetmenin hiçbir masraftan kaçınmadığını, bunun da film bütçesini bir hayli yükselttiğini hatırlatıyor. Senaryoyu ilk okuduğunda çok etkilendiğini ve kendi hayatından parçalar bulduğunu vurgulayan Kidman, oynadığı karakterin ruhunun bir yerlerinde saklı olduğunu hemen fark ettiğini de söylüyor.

Haberin Devamı

Hayatımdan parçalar buldum
‘Rabbit Hole’de Nicole Kidman, hem Aaron Eckhart’la başrolü paylaşıyor hem de filmin yapımcılığını üstleniyor. Oğullarını bir kazada kaybeden genç çiftin ilişkisini anlatan filmle ilgili Kidman, “Hayatımdan parçalar buldum” dedi.

Haberin Devamı

Cumartesi Gecesi Ateşi arşive girdi

DIŞ HABERLER
AMERİKAN Kongre Kütüphanesi’ndeki Ulusal Film Arşivi’ne 25 film daha ekledi. Star Wars Episode 5: “The Empire Strikes Back” (İmparatorun Dönüşü) ve “Saturday Night Fever” (Cumartesi Gecesi Ateşi) gibi kült filmlerin de arasında olduğu 25 filmle birlikte, arşivde toplam 550 yapıt oldu. Ulusal Film Arşivi, 1989 yılından beri eserleri sanatsal, kültürel ve tarihi kategorilerinde tasnifleyip arşive katıyor. Bu yılki filmler arasında, 1891 yapımı bir eser de yer aldı. New Jersey’deki Edison Laboratuvarı’nda imal edilen filmde, genç bir adam elindeki labutlarla egzersiz yapıyor.

Yeni yılda 6 yeni oyun sahnede

Haberin Devamı

ANKA
DEVLET Tiyatroları, yeni yılın ilk ayında 6 ayrı bölgede 6 oyuna prömiyer yapacak. “Asiye Nasıl Kurtulur” Erzurum Devlet Tiyatrosu’nda, “Hangi Karını Seçeceksin?” Konya Devlet Tiyatrosu’nda 13 Ocak Perşembe günü izleyiciyle buluşacak. İzmir Devlet Tiyatrosu oyunu, “Edi’nin Annesi Nerede?” 18 Ocak Salı günü Konak Melek Ökte Sahnesi’nde prömiyer yapacak. Van Devlet Tiyatrosu’nun yeni oyunu “Sara’yı Evlendirmek” 20 Ocak Perşembe günü ilk kez sahnelecek. “Erkek Parkı” Antalya Devlet Tiyatrosu Haşim İşçan Kültür Merkezi Küçük Salon’da, çocuk oyunu “Sihirli Keman” Sivas Devlet Tiyatrosu AKM Sahnesi’nde 26 Ocak Çarşamba günü prömiyer yapacak. Devlet Tiyatroları Ocak 2011’de toplam 92 değişik oyunla 761 temsil verilecek.

Haberin Devamı

Bilkent Senfoni Orkestrası’ndan yılbaşı konserleri

ANKA
BİLKENT Senfoni Orkestrası “BSO Yılbaşı Konserleri”nin ikincisi ve üçüncüsü bugün ve yarın, Bilkent Konser Salonu’nda saat 20.00’de başlayacak. Sanat Direktörü Işın Metin yönetimindeki konserlerde Çaykovski’nin eserlerinden oluşan zengin bir program sunulacak. Konserlerin ilk yarısında; Kore’nin gizli kalmış sırlarından biri olan ve performansları ile modern piyanizmi hem müzikal hem de fiziksel anlamda yeniden şekillendirdiği kabul edilen H.J. Lim, Çaykovski’nin “Op.23, Si bemol minör 1. Piyano Konçertosu”nu yorumlayacak. Çaykovski’nin bale müzikleri ile devam edecek konserlerde Devlet Opera ve Balesi Başdansçıları Ayşem Sunal ile Cankat Özer BSO eşliğinde valsler sunacaklar. Konserlerde, Çaykovski’nin “Op.20, Kuğu Gölü Balesi” ve “Op.71, Fındıkkıran Balesi”nden bölümler ile “Op.48, Yaylı Çalgılar için Serenat”, “Op.66, Uyuyan Güzel Balesi” ve “Op.24, Yevgeni Onegin Operası”ndan renkli bölümler seslendirilecek.

Fotoğraf sanatının ABC’si

Haberin Devamı

İSTANBUL Kültür Üniversitesi öğretim Görevlisi ve Arel Üniversitesi Dekanı Güler Ertan, açıklamalı fotoğraf çekim tekniklerinin yer aldığı ‘Dünden Bugüne Fotoğraf’ isimli bir kitap hazırladı. SAY Yayıncılık’tan çıkan kitap, fotoğrafa yeni başlayanların, fotoğraf tutkunu olanların, fotoğraf eğitimi alanların ve eğitim verenlerin yanı sıra fotoğrafçılık mesleğiyle uğraşanlara da başvuru kaynağı olmayı amaçlıyor.

Cuma günü Memleket Meselesi

İSA Yıldız’ın yönettiği “Memleket  Meselesi” adlı film, 31 Aralık’ta vizyona girecek. Filmde, Ahmet Uğurlu, Füsun Demirel, Tuna Orhan, Ahmet Kural ve Bora Akkaş rol alıyor. Ankara, Antalya-Gazipaşa ve İstanbul’da çekilen film gururu incinen bir öğretmenin hak arama mücadelesini anlatıyor. ? İSTANBUL

İkinci yurtları müzik oldu

Mustafa ERCAN / DHA
MERSİN Devlet Opera ve Balesi sanatçı Hakan Gürkan ile Viyana’da yaşayan kardeşi besteci Serkan Gürkan, Mersin Sosyal Hizmetler ve Çocuk Esirgeme Yurdu’nda kalan yaşları 10 ile 15 arasında değişen 18 çocuğun yer aldığı bir orkestra kurdu. ‘Viyana’dan Mersin’e Sanat Köprüsü’ projesi ile kurulan Yurt Çocukları Orkestrası’nın genç müzisyenleri bir taraftan viyolensel ve keman çalmanın bir taraftan Mayıs’ta Viyana’da verecekleri konserin heyecanını yaşıyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!