Eski Papa hakkında cinsel skandal iddiası

Güncelleme Tarihi:

Eski Papa hakkında cinsel skandal iddiası
Oluşturulma Tarihi: Ocak 27, 2006 18:43

Roma Katolik Kilisesi'nin 1963-1978 yılları arasındaki ruhani lideri Papa Altıncı Paul'ün, hem bir erkek, hem de bir kadınla cinsel ilişkisi olduğu iddiası ortaya atıldı.

Haberin Devamı

İddia, İtalya'nın 1960'lı yıllardaki Jandarma Genel Komutanı Yardımcısı General Giorgio Manes'in kaleme aldığı “iki valiz dolusu” gizli belgeye dayandırıldı.

Haftalık haber dergisi “L'Espresso”, bu belgelerden derlediği ”Generalin Sırları” başlıklı 6 sayfalık özel haberinde, Kardinal Giovanni Battista Montini'nin 21 Haziran 1963'te Papa seçilmesini izleyen dönemde, cinsel skandalları nedeniyle İtalya'da şantajlara da maruz kaldığını yazdı.

Haberde, Kardinal Montini'nin gizli tutulan aşk hikayesi nedeniyle uğradığı şantaj konusunda, General Manes tarafından 30 Mart 1967'de kaleme aldığı bir belgede, “Papa 6. Paul'e, gençliğinde yaptıklarından dolayı şantaj uygulanıyor. Hıristiyan Demokratlar, onu kurtarmak için çırpınıyorlar. Ama S., bu konuda kararlı görünüyor.
Kilise yetkilileri, bir uzlaşı bulabilmek için durmadan onunla görüşüyorlar” dediği belirtildi. Dergi, generalin gizli notlarında kısaca “S.” olarak belirtilen kişinin, dönemin İtalya Cumhurbaşkanı Giuseppe Seragat olabileceğini de yazdı. Haberde, ima edilen skandalınsa o yıllarda zaten söylentilere de neden olmuş bir hadise olabileceği ifade edilerek, şu satırlara yer verildi: “Vatikan uzmanlarına göre, Papa Montini'nin eşcinselliği, aktör Paolo Carlini ile bir ilişkisi olduğu o dönemde uzun süre söylentilere ve de şantajlara konu olmuştu. 1976'da Fransız yazar Roger Peyrefitte, bu söylentileri yazıya da dökerek, Papa'yı bu konuda bir açıklama yapmak zorunda bırakmıştı.”
1969'da yaşamını yitiren General Manes'in oğlu Renato Manes ise L'Espresso'ya verdiği beyanatta, Papa Altıncı Paul hakkında bir başka hadiseyi babasının evde aile bireylerine aktardığına değinerek, şöyle konuştu: “Babam, bizlere, Montini'nin Afrika'da tanıdığı bir rahibeyle de ilişkisi olduğunu anlatmıştı. Çok az kişinin bildiği bu hadise, Montini'nin papalık tahtına oturmasından önce gerçekleşmiş.”

L'Espresso dergisi, General Manes'in halen yayınlanmamış durumdaki gizli belgelerinin, o yıllarda İtalya-Vatikan, siyaset-ordu arasındakipek çok karanlık ilişkiye ışık tutabilecek nitelikte olduğunu da yazdı.

6 Ağustos 1978'de yaşamını yitiren Altıncı Paul, 1967'de Türkiye'yi ziyaret eden ilk Papa olmuştu. 25 Temmuz 1967'de İstanbul'a Fener Rum Patriği Athenagoras ile görüşmek için gelen Papa Altıncı Paul, dönemin cumhurbaşkanı Cevdet Sunay tarafından da kabul edilmişti. 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!