Esad'a karşı Adana'da 'sinir merkezi'

Güncelleme Tarihi:

Esada karşı Adanada sinir merkezi
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 28, 2012 00:00

Türkiye’nin Suudi Arabistan ve Katar’la işbirliği yaparak Suriye’deki isyancılara askeri destek ve iletişim yardımı sağlamak amacıyla Adana’da gizli bir üs kurduğu iddia edildi.

Haberin Devamı

Reuters’a konuşan Doha’dan bir kaynak, “Kampı Türkler kontrol ediyor. Türkiye ana koordinatör ve kolaylaştırıcı. Bir üçgen düşünün. Tepesinde Türkiye, tabanındaki köşelerinde ise Suudi Arabistan ve Katar var” dedi.

 

Kaynak, “Amerikalılar bu işe ellerini sürmüyor. ABD istihbaratı bu durumu aracılar üzerinden yürütüyor. Aracılar silahlara ve geçiş yollarına erişimi kontrol ediyor” dedi.

 

SUUDİ PRENSİN TALEBİ ÜZERİNE

Reuters’ın haberine göre, Adana’da bulunan merkez, Suudi Arabistan Dışişleri Bakan Yardımcısı Prens Abdülaziz bin Abdullah el Suud’un Türkiye ziyaretinin ardından ve Prens’in talebi üzerine kuruldu.

 

Haberin Devamı

Ajansa konuşan kaynak, “Türklerin bu merkezin faaliyetlerini kontrol edebileceği için Adana’da olmasından memnun olduğunu” söyledi. Reuters, Katarlı kaynağı teyit etmek için Suudi Arabistan Dışişleri Bakanlığı’ndan bir yetkiliyle de görüşmek istediklerini ancak ulaşamadıklarını belirtti.

 

Reuters, “Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad’ı devirmek için Ortadoğuluların yönettiği gizli bir ‘sinir merkezi’yle ilgili haberler, Batılı güçlerin Suriye’de askeri varlık göstermekten ne kadar kaçındığının altını çiziyor” yorumunu yaptı.

 

'SİNİR MERKEZİ'
Dün de ABD'nin önde gelen gazetelerinden Washington Post'ta benzer ifadelere yer verilen bir haber yayımlanmıştı.

 

Washington Post, Türkiye'nin Suriye'yle olan sınır kapılarını kapattığını bildirdiği haberinde, "Türk yetkililer bu durumun sadece Suriye'ye giden Türkleri etkileyeceğini, Suriye'den gelenlerin Türkiye'ye girişine izin verileceğini söyledi. Ancak ne Türkiye'ye sığınan Suriyeliler ne de isyancılar, silah kaçakçıları, taraf değiştirenler ve yaralılar resmi kapıları kullanıyor. Bu durum Türkiye'nin en sakin yerlerinden birini Suriye devriminin sinir merkezine dönüştürüyor" yorumunu yapmıştı.

 

Haberin Devamı

Reuters, böyle bir ‘sinir merkezi’nin kurulmuş olmasının karmakarışık, organizasyondan yoksun bir grup olan Suriyeli isyancıların 18 Temmuz’da Ulusal Güvenlik binasına düzenlenen saldırı benzeri büyük eylemleri nasıl gerçekleştirdiği konusunda da açıklayıcı olabileceğini belirtti.

 

KATAR ÖNEMLİ ROL OYNUYOR

Reuters’a konuşan Katarlı kaynak, Adana’daki üste operasyonların idaresinde Katar’ın önemli bir rol oynadığını, bu ülkenin askeri istihbarat birimlerinin ve devlet güvenlik yetkililerinin ön planda olduğunu belirtti.

 

Kaynak, “Üç hükümet silah sağlıyor: Türkiye, Katar ve Suudi Arabistan” dedi. Ancak Ankara Suriyeli isyancılara silah sağladığı iddialarını daha önce defalarca kez resmi olarak yalanlamıştı.

 

Haberin Devamı

Reuters’ın haberindeki kaynak şöyle konuştu:

 

“Bütün silahlar Rus malı. Bunun nedeni bu adamların Rus silahlarını kullanmak için eğitilmiş olması. Ayrıca Amerikalılar ellerini bu işe sokmak istemiyor. Bütün silahlar karaborsadan alınıyor. Silahları bir de Suriye ordusundan çalarak elde edebiliyorlar. Silah depolarını basıyorlar.

 

“Türkler zayıf izleme kapasitelerini güçlendirmek konusunda ümitsizdi ve Washington’a insansız hava araçları için yalvarıyordu. Dolayısıyla şimdi bu işi yapmaları için parayla birilerini tuttular.”

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!