ERÜ Tıp Fakültesi'nde ‘troid kanseri’ paniği

Güncelleme Tarihi:

ERÜ Tıp Fakültesinde ‘troid kanseri’ paniği
Oluşturulma Tarihi: Haziran 09, 2016 11:08

Kayseri'deki Erciyes Üniversitesi (ERÜ) Tıp Fakültesi Hastanesi Radyoloji bölümünde görevli, 12 röntgen teknisyeninin troid kanserine yakalandığı öne sürüldü. Türk Sağlık-Sen, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'na başvuru yaparak çalışma ortamında gerekli önlemler alınmadığı iddiasını araştırmak üzere  müfettiş talep etti. Başhekim Prof. Dr. Kudret Doğru ise, Tıp Fakültesi Hastanesinde çalışan 12 personelin tiroid kanseri olduğu iddiasının gerçeği yansıtmadığını söyledi.

Haberin Devamı

Sendika tarafından yapılan başvuruda 12 röntgen teknisyenine hastanenin Kulak burun boğaz hastalıkları birimine sevk edildiği, sevk edilenlere  troid (Troid Papiller CA) kanser teşhisi konulduğu ileri sürüldü.

Başvuruda bu teşhise rağmen İş Yeri Sağlık ve Güvenlik Birimi tarafından herhangi bir inceleme yapılmadığına ve hiçbir önlem alınmadığına dikkat çekilerek şöyle denildi:  "Radyasyon doz ölçümlerinin mevzuata uygun olarak yapılmadığı, birimde meslek hastalığına sebep olabilecek ortamın bulunduğu sabittir. Zira 12 personelin aynı hastalığa yakalanması bu durumu ortaya koymaktadır.  Ancak konuya ilişkin olarak hiçbir adım atılmamış hiçbir önlem alınmamıştır."

12 Röntgen teknisyenine konulan kanser teşhisinin sebeplerinin incelenmesi adına kuruma bir müfettiş gönderilmesi, durumun araştırılması ve gerekli önlemlerin alınması için gereğinin yapılması istendi.

Haberin Devamı

KAHVECİ: GEREKLİ ÖNLEMLER BİR TÜRLÜ ALINMIYOR

Başvuru ile ilgili bir değerlendirme yapan Türk Sağlık-Sen Genel Başkanı Önder Kahveci şöyle konuştu:  "12 röntgen teknisyenimizin çalışma şartları nedeniyle troid kanserine yakalanması Sağlık kurum ve kuruluşlarında iş sağlığı ve güvenliğinin halini anlatmaya yeterlidir. Ne yazık ki sağlık çalışanlarının sağlığı önemsenmiyor. Gerekli önlemler bir türlü alınmıyor.  Çalışma ortamlarının oluşturulmasında ve çalışanların sağlığının korunmasında hassas davranılmıyor. Umarız ki Çalışma Bakanlığı bu konuda gerekli hassasiyeti gösterir ve yaşanan bu durumun hesabı sorulur." 

Tahsin GÜNER ANKARA / (DHA) 

TİROİD RADYASYONDAN EN ÇOK ETKİLENEN ORGAN

Buse ÖZEL/hurriyet.com.tr 

Erciyes Üniversitesi Hastanesi'nde çalışan 12 röntgen teknisyeni tiroid kanserine yakalandığı iddia edildi. Üniversite konu ile ilgili olarak henüz bir açıklama yapmazken tüm çalışanların tiroid kanseri olması dikkat çekti.

Hürriyet.com.tr'ye konuşan Türk Radyoloji Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Doç. Dr. Muzaffer Başak, tiroidin radyasyondan en çok etkilenen doku olduğunu bunu akciğer, meme, kemik iliğinin izlediğini belirtti. Dr. Başak her hastanede radyasyon güvenlik komiteleri olduğunu ve bunların çalışanların radyasyondan etkilenimini denetlemesi gerektiğini belirtti ve şunları söyledi:

Haberin Devamı

HIZLI HAREKET ETMEK, RADYASYONA MESAFELİ ÇALIŞMAK

Radyasyon belirgin anında bir zarar vermiyor gibi bir algıyla gerekli donanımlar kullanılmıyor. Bu çalışanların mümkün olduğunca hızlı hareket etmek, radyasyona mesafeli çalışmak ve radyasyon koruyucu, boyun koruyucu dediğimiz radyasyonu engelleyen aparatlar, kurşun önlükler, kurşun boyun koruyucularla çalışması lazım. Özellikle floroskopi, anjiyografi gibi yoğun radyasyon alınan ortamlarda bunlar kesinlikle kullanılmalı.

RÖNTGEN TEKNİSYENLERİ NE KADAR ÇALIŞMALI?
Radyoloji teknisyenleri yasaya göre 7,5 saat haftada 35 saati geçemeyecek şekilde çalışmalılar. Avrupa'da da süreler aşağı yukarı bu şekilde. Ancak Türkiye'de çok fazla çekim, tetkik yapılıyor. Mesela bir polikliniğe yılda 1 milyon kişi başvuruyorsa bunun 600 bini en az radyolojide bir tetkik yaptırıyor. Avrupa'da günde 20-25 çekim yapılırken, Türkiye'de bir radyoloji teknisyeni 80'e yakın çekim yapıyor bu da radyasyona maruziyeti artırıyor.

DOZİMETRELER 2 AYDA BİR KONTROL EDİLMELİ

Dozimetrelerin atom enerjisi korumaları tarafından düzenli aralıklarla 2 ayda bir kontrol edilmesi gerekiyor.

Bir de sadece tetkik yapılan yerlerde değil ortamda da önlem alınmalı. Mesela denetimli alan dediğimiz bir şey var, bir de gözetimli alan dediğimiz bir şey var. Radyasyonla fiilen çalışılmadığı ama bulunduğu ortam mesela radyolojinin rapor odası radyolojinin randevu verme yerleri de radyasyondan ciddi bir şekilde denetlenmesi gerekiyor hastanelerin radyasyn güvenlik komiteleri var onların aktif görev yapması gerekiyor.

Haberin Devamı

"DENETLEMELER YAPILMIYOR"

Ortamın radyasyonunu denetlemesi gerekiyor. Radyoloji bölümlerinde bu kısmen sağlanabiliyor. ERCP dediğimiz gastroentrolojide, ameliyathanelerde, o bölgelerde de radyasyon kaynakları kullanılabiliyor. Netice itibariyla bu komitelerin aktif olarak, muhtemel ortamları sıkı şekilde denetlemesi, gerekirse kapatması gerekiyor.

Genelde gördüğüm bu komiteler etkin çalışmıyor. Bu komitelerde hastanenin kendi nükleer tıpçısı, radyasoyon onkoloğu vs. çalışır ve denetler.

BAŞHEKİMDEN AÇIKLAMA

Bu arada Erciyes Üniversitesi Hastaneleri Başhekimi Prof. Dr. Kudret Doğru, Tıp Fakütesi Hastanesinde çalışan 12 personelin tiroid kanseri olduğu iddiasının gerçeği yansıtmadığını söyledi. Prof. Dr. Kudret Doğru, “12 kişi tiroidinde nodül tespit ettik, bunlardan iki tanesini kanser şüphesiyle ameliyat ettirdik. Ameliyat sonrasında da sağlığına kavuştular ve şu an çalışmaya devam ediyorlar” dedi.

Bahse konu olan haberle ilgili açıklamalarda bulunan Başhekim Prof. Dr. Kudret Doğru, açıklamasında şu ifadelere yer verdi:
“Hastanemizle ilgili basına yansıyan 12 sağlık görevlisinde kanser teşhis edilmesi haberine açıklık getirmek amacıyla bu basın toplantısını düzenliyoruz. 
12 kişinin troid kanseri olduğuna dair haberlerin gerçeği yansıtmadığını öncelikle söylemek istiyorum. Bizim hastanelerimizde 2015 yılından itibaren aktif çalışan bir iş sağlığı güvenliği birimi var. Ve bu birim tarafından yapılan rutin kontrollerde tespit edilen bazı hastalıklar var. Bunu iş sağlığı güvenliği ile ilgili kamu kesiminde biz Temmuz 2016 tarihinden itibaren başlayacak olan rutin muayene ve tetkikler aşamasını 2015 yılının başından itibaren başlatmış bulunuyoruz hastanelerimizde. Tabi 2015 yılındaki rutin personel takiplerinde tespit edilen durumlar ortaya çıktı. 

Yaklaşık olarak 3 bin sağlık çalışanı bulunan bir kurumdan bahsediyoruz. Burada 3 bin çalışan sağlık muayenelerinden geçirilirken bu kişilerin 150 kadarı radyasyonlu ortamda çalışan kişiler. Bu rutin tetkikler sırasında radyasyonlu ortamda çalışanlara ilave bazı tetkikler yapılması gündeme geldi. Bunu güvenlik kurulunda konuşarak karara bağladık ve bu kişilere radyasyon koruyucu gözlük gibi, troid koruyucu kullanılması gereken bir takım ekipmanların yanında yıllık geçmesi gereken kontrollerde de radyasyonda çalışanların troid gibi fazladan kontrol yaptık. 

Neticede bu muayeneler 2016 yılı için yine tekrar ediliyor, her yıl bu kontrolleri yapmak mecburiyetindeyiz. Bu rutin muayeneler sırasında şuana kadar 12 kişi troidinde nodül tespit ettik, bunlardan iki tanesini kanser şüphesiyle ameliyat ettirdik. Ameliyat sonrasında da sağlığına kavuştular ve şuan çalışmaya devam ediyorlar. Şuan için bu kişilerle ilgili iş sağlığı güvenliği birimi tarafından yapılan işlemler rutin bir şekilde işletiliyor.”Toplantıda konuşan Radyasyon Güvenlik Kurulu Başkanı Prof. Dr. Mustafa Kula da 2 personelde rastlanan kanser nedeninin açıklanmasının mümkün olmadığını kaydetti ve “Troid konser vakaları istatiksel olarak rastlantıda olabilir, ortamdan kaynaklanıyor olabilir ama bunu şuan için söyleme şansına sahip değiliz. Stokastik etkiler söz konusu. Buna bağlı da ‘Olmuştur’ ya da ‘olmamıştır’ deme şansımız şuan tıbben mümkün değildir” dedi.

Olayda Tıp Fakültesi Hastanesi yönetiminin herhangi bir ihmali bulunmadığını vurgulayan İş Sağlığı ve Güvenliği Birim Sorumlusu Doç. Dr. Elçin Balcı da, “Haberlerde geçtiği şekilde iş sağlığı güvenliğinin konu ile ilgili ihmalinin bulunduğu ile ilgili cümleler vardı. Biz 2015 yılından itibaren rutine bindirdiğimiz şekilde yaklaşık 3 ayı kapsayan 3 bin personelimizin periyodik muayenesini yapıyoruz. İşe giriş muayenesinden sonra işçi için yapılacak en önemli şey periyodik muayenedir. Periyodik muayeneleri yaptıktan sonra da çalıştıkları birimlerdeki riskler göz önünde bulundurularak kişilerde hastalık erken dönemde tespit ediliyorsa gerekli tedavisi yapılıyor" diye konuştu.

 

BAKMADAN GEÇME!