Erdoğan mesir dağıttı

Güncelleme Tarihi:

Erdoğan mesir dağıttı
Oluşturulma Tarihi: Mart 23, 2008 16:14

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Manisa'da 468. kez düzenlenen Uluslararası Mesir Festivali'nde halka mesir macunu dağıttı.

Haberin Devamı

Fotoğraflar için tıklayın

Manisa'daki şenlikler Sultan Camisi'nin kubbe ve minarelerinden halka saçılmasıyla sona erdi. Mesir şenliklerinin son gününde Manisa'da görevli emniyet çalışanlarının  yanı sıra Aydın, Uşak, Balıkesir ve Manisa'nın çeşitli ilçelerinden  gelen 1600 emniyet mensubu güvenliği sağladı. 

Mesir şenliklerinde, Valilik binasından Sultan Camisi'ne kadar kortej  yürüyüşü yapıldı. Mehter takımı eşliğindeki yürüyüşte AK Parti Manisa Milletvekili ve eski  TBMM Başkanı Bülent Arınç, halktan yoğun ilgi gördü.

Kortej yürüyüşüne katılmayan Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, tören  alanına vatandaşların yoğun tezahüratıyla Başbakanlık otobüsüyle geldi.

Sultan Camisi'nde düzenlene törene Başbakan Erdoğan ve eşi Emine  Erdoğan'ın yanı sıra Sağlık Bakanı Recep Akdağ, Tarım ve Köyişleri  Bakanı Mehdi Eker, AK Parti genel başkan yardımcıları Hüseyin  Tanrıverdi, Nükhet Hotar Göksel, Manisa milletvekilleri Bülent Arınç,  Mehmet Çerçi, İsmail Bilen, Recai Berber, Hakan Akçay, Mustafa Eröz,  Ahmet Orhan, Nükhet Hotar Göksel, Manisa Valisi Refik Aslan Öztürk,  Belediye Başkanı Bülent Kar, Bulgaristan'dan bir heyet, Bulgaristan,  Makedonya, Filipinler, Kuveyt, Bangladeş, Hırvatistan, Slovenya,  Endonezya, Çek Cumhuriyeti'nden diplomatik misyon temsilcileri katıldı.

Haberin Devamı

Şehzadelik dönemlerini Manisa'da geçiren Osmanlı padişahlarını  canlandıran oyuncuların, padişahların geçmişleri hakkında kısa bilgiler  vermelerinin ardından, Hülya Savaş'ın canlandırdığı Kanuni Sultan  Süleyman'ın annesi ve Yavuz Sultan Selim'in eşi Hafsa Sultan, Turgay  Tamülkü'nün canlandırdığı mesir macunun mucidi Merkez Efendi'yi huzuruna  kabul ederek, kendisine şifa kaynağı olan mesirin beratını verdi.

Bu macunun Sultan Camisi minarelerinden her yıl baharın gelişiyle halka  saçılmasını buyuran Hafsa Sultan, saçım işlemini “Merkez Efendi,  buyruğumdur, bana şifa olan bu macun bundan sonra da halkıma saçıla.  Saçıla ki halkım şifa bula. Saçıla ki şifalı macun halkın derdine deva  olsun, hastalar şifa bulsun” sözleriyle başlattı.

Haberin Devamı

Turgay Tamülkü, platformdan ilk mesir macunlarını Başbakan Erdoğan ile  saçtı. Yarım saat Merkez Efendi ve müritleri tarafından Sultan Camisi'nin kubbe  ve minarelerinden halka mesir macunu saçıldı.

Başbakan Erdoğan, mesir saçımından sonra Bülent Arınç'ın evine giderek  bir süre burada kaldı.
       
TARİHÇE
       
468 yıldır kutlanan şenliklerle halka saçılan mesir macununun tarihçesi  şöyle:

"Osmanlı Padişahı Yavuz Sultan Selim'in eşi, Kanuni Sultan Süleyman'ın  annesi Hafsa Sultan, Manisa'da hastalanır. Hastalığına çare bulunamayan  sultanın yaptırdığı Sultan Camisi Medresesi'nin başına getirilen Merkez  Efendi, bitki ve baharat karışımından oluşan bir macun hazırlar. 41  çeşit baharat karıştırılarak hazırlanan bu macunu yiyerek sağlığına  kavuşan Hafsa Sultan, hastalara macunun verilmesini ister. Halktan gelen  isteğin artması üzerine, kağıtlara sardırılan macunun Sultan Camisi'nin  kubbe ve minarelerinden saçılmasını buyurur. Halk, her yılın 21 Martında  Sultan Camisi'nin önünde toplanır ve böylece Manisa Mesir Şenlikleri  doğar.
       
41 ÇEŞİT BAHARAT
       
Hoş kokulu ve lezzetli mesir macunu, halk arasında iştah açıcı, kan  dolaşımını düzenleyici, yorgunluğu giderici, hormonları çalıştırıcı  özellikleriyle talep gördü. Mesir macununun yapımında anason, meyan  balı, çivit, çöp çimi, çörekotu, darı, galanga, hardal, havlıcan,  Hindistan cevizi, Hindistan çiçeği, hıyarşembe, kakule, karabiber,  karanfil, kimyon, kişniş, zaferan, meyan balı, kebabe, karahalil, limon  tuzu, udülkahır, iksir şekeri, topalak kökü, mürrüsafi, portakal çiçeği,  portakal kabuğu, ravent, raziyane, safran, sakız, kara halile, sarı  halile, sinameki, tarçın, topalak, vanilya, zencefil, zerdeçöp ve  günbalı kullanılıyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!