En uzun gün ne zaman 2022? Bugün en uzun gün mü?

Güncelleme Tarihi:

En uzun gün ne zaman 2022 Bugün en uzun gün mü
Oluşturulma Tarihi: Haziran 21, 2022 09:24

En uzun gün ne zaman sorusu 21 Haziran tarihinde merak ediliyor. Haziran ayının başlamasıyla birlikte, yaz gün dönümü günün en çok araştırılan konularından biri oldu. Güneş ışınlarının açı değiştirerek dünyaya ulaşmasının neticesinde yaşanacak olan en uzun gün haziran ayında yaşanacak. İşte, 'En uzun gün ne zaman?' sorusunun yanıtı...

Haberin Devamı

Gün dönümü yılda iki kez tekrarlanan ve güneşin dünyaya en uzak mesafede olduğu ana verilen addır. Bu doğa olayı, gündüzlerin ve gecelerin kısalmaya veya uzamaya başladığı andır. Yaz gün dönümünde ülkemizin de bulunduğu kuzey yarı kürede en uzun gün yaşanıyor. Peki, yaz gün dönümü ne zaman? En uzun gün ne zaman?

EN UZUN GÜN NE ZAMAN?

21 Haziran tarihi, güneş ışınlarının, kuzey yarım kürede Yengeç Dönencesi'ne 90 derece açı ile gelmesi dolayısıyla en uzun gündüz ve en kısa gecenin yaşanmasıyla sonuçlanacak.

'Yaz gündönümü' olarak da bilinen 21 Haziran'da, güneş ışınları Yengeç Dönencesi'ne dik geldiği için aydınlanma çemberi kutup dairelerine teğet geçiyor. Bunun doğal sonucu olarak kuzey yarım kürede gündüzler gecelere göre daha uzun oluyor. Kuzey yarım kürede 'yaz mevsiminin başlangıcı' kabul edilen bugünden itibaren gündüzler kısalıp, geceler uzamaya başlayacak.

Haberin Devamı

Ayrıca bugün Türkiye'de, saat 12.00'de, cisimlerin yıl içerisindeki en kısa gölgesi oluşacak. Yılın en uzun gecesi 21 aralıkta yaşanacak.

 

BAKMADAN GEÇME!