En düşük ceza 22 milyon En büyük ceza 11 milyar

Güncelleme Tarihi:

En düşük ceza 22 milyon En büyük ceza 11 milyar
Oluşturulma Tarihi: Şubat 10, 1998 00:00

Haberin Devamı

Çevre Yasası'nda belirtilen idari para cezaları 3 kat artırıldı. Çevre Bakanı İmren Aykut, yayınladığı genelgeyle cezaların 1998 Bütçe Yasası'nda geçerli olan devlet memurları maaş katsayısına bağlandığını açıkladı. 1 Ocak 1998'den geçerli olacak cezalar şöyle:

Her türlü atık ve artığı, çevreye zarar verecek şekilde, doğrudan ve dolaylı biçimde alıcı ortama vermek, depolamak, taşımak, uzaklaştırmak faaliyetlerinde bulunan gerçek kişiler için 22 milyon 800 bin, kuruluş ve işletmeler için 68 milyon 400 bin, bilanço esasına göre defter tutması gereken kuruluş ve işletmeleri için de 114 milyon lira.

Bildirime rağmen kirlenmeyi önlemek, kirlenmeyi durdurmak, kirlenmenin etkilerini gidermek ve azaltmak izin gerekli tedbirleri almayan gerçek kişiler 114 milyon, kuruluş ve işletmeler 342 milyon, bilanço esasına göre defter tutması gereken kuruluş ve işletmeler için de 570 milyon lira.

Havada, suda veya toprakta kalıcı özellik gösteren ve ekolojik dengeyi bozan kimyasal maddelerin üretim, ithal, taşıma, depolama ve kullanımlarında çevre koruma esaslarını dikkate almayanlara da yine aynı para cezaları.

Arıtma tesisini veya sistemlerini müstakil veya ortak kurup işletmeye hazır hale getirmeyen kuruluş ve işletmelere 228 milyon, bunlardan bilanço esasına göre defter tutması gereken kuruluş ve işletmeler için de 684 milyon lira.

Her türlü atık ve artıkların arıtılması, uzaklaştırılması veya zararsız hale getirilmesi ile yükümlü kuruluşlar gerekli önlemleri almamaları halinde kuruluş ve işletmeleri 114 milyon, bilanço esasına göre defter tutması gereken kuruluş ve işletmelere 342 milyon lira.

İşletme izni alarak faaliyete geçen kurum, kuruluş ve işletmeler faaliyetlerinde değişiklik yapmayı veya tesisini büyütmeyi planladığında, bu değişikliği mahallin en büyük mülki amirine haber vermemeleri durumunda ise kuruluş ve işletmeler 68 milyon 400 bin, bilanço esasına gör defter tutması gereken kuruluş ve işletmeler için de 205 milyon 200 bin lira.

Kuruluş ve işletmeler kullandıkları yakıtın ve çıkardıkları artık ve artıkların özellik ve miktarına ilişkin bilgileri sürekli ve düzenli olarak belirleyecekler ve bunları Çevre Bakanlığı'na bildirecekler. Buna uymayan kuruluş ve işletmeler 114 milyon, bilanço esasına göre defter tutması gereken kuruluş ve işletmeler de 342 milyon lira ceza ödeyecekler.

Bütün sahillerde, karasularında ve içsular olan Marmara Denizi, İstanbul ve Çanakkale Boğazlarında, liman ve körfezlerinde, suni göl ve akarsularda kirletme yasağına uymayan balast tahliyesi yapan tankerlerde 1000 gros tona kadar olanlara 1 milyar 140 milyon, 1000-5000 gros ton arasındakilere 2 milyar 280 milyon, 5000 gros tondan fazla olanlara 11 milyar 400 milyon lira para cezası uygulanacak.

Tankerler dahil diğer gemilerden, her türlü atık ve artık döken, sintine tahliyesi yapan 18-1000 gros ton arasındakilere 1 milyar 140 milyon, 1000 gros tondan fazla olanlara 2 milyar 280 milyon lira ceza uygulanacak.

18 gros tona kadar olan gemilere ve gemi tarifine uymayan denizi kirleten veya sintine basan deniz vasitalarına 68 milyon 400 bin lira para cezası verilecek.






Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!