En büyük rakip Suriyeliler

Güncelleme Tarihi:

En büyük rakip Suriyeliler
Oluşturulma Tarihi: Mart 10, 2014 01:00

Eski Adalet Bakanı Sadullah Ergin, Hatay Büyükşehir Belediye Başkanlığı için 2 güçlü rakiple kıran kırana bir yarış içinde.

Haberin Devamı

Adalet Bakanlığı döneminde Hatay’a yaptıkları, en büyük avantajı olmuş. En büyük hedefini “Arap’ı, Alevi’si, Sünni’si, Hıristiyan’ı, Musevi’si, inananı, inanmayanı 1.5 milyon insanı geleceğe taşımak zorundayız” diye ifade eden Ergin, sadece CHP’den aday olan mevcut Başkan Doç. Lütfü Savaş ve MHP’nin adayı Mete Aslan ile yarışmıyor. Ergin’in en büyük rakibi, Suriye’de yaşananların Hatay’da yarattığı güvenlik sorunu, göçmenlerin neden olduğu sosyo-ekonomik problemler ve mezhep tartışmaları olacak. Ergin, Hatay için planladığı projeleri Sanat Merkezi olarak kullanılan tarihi Meclis Binası’nda tek tek anlattı. 1 milyar dolara mal olacak Amanos Tüneli ile komşu illeri İskenderun Limanı’na daha hızlı şekilde bağlayacaklarını duyuran Ergin, Hatay şehir merkezinde yaşayanlara da hafif raylı sistem vaadetti. Kent merkezinin yanı sıra bütün ilçelere gençlik, spor ve kültür merkezleri yapma hedefini duyuran Ergin, atacakları her adımın AB standartlarında olacağının altını çizdi.
Hafta sonu AK Parti’nin, CHP’nin ve MHP’nin seçim otobüsleri Hatay sokaklarını arşınlıyordu. Havanın güzel olması nedeniyle de sokaklar insanlarla doluydu. Hatay’ın Meydan Çarşısı’nda sohbet ettiğimiz herkese, kime oy vereceklerini sorduk. Cevap verenler parti isminden çok, aday isimlerini dillendirdiler. “Kime oy vereceksin” sorumuza verdiği yanıt “Tabii ki Sadullah Bakan’a” olan Hataylılar’ın çoğu, “Neden Sadullah Ergin” diye sorduğumuzda da “Bakan oldu, Hatay’ın çehresi değişti. Parayla pulla da işi olmaz” yanıtını veriyordu. Ergin’in sağduyulu, hoşgörülü tarzı, AK Parti’ye oy vermeyeceklerini söyleyenlerin de ortak görüşü.

GÜCÜ KENDİSİ

Haberin Devamı

Aynı soruyu sorduğumuz Hataylıların önemli bir bölümü de “Oyum Lütfü Başkan’a” karşılığını verdi. Bu yanıtı verenler, geçen seçimlerde AK Parti’ye oy verdiklerini, Lütfü Savaş’ı beğendiklerinden bu seçimlerde de kendisi için CHP’ye oy kullanacaklarını söylüyor. CHP’li Hataylılar rahatsızlıklarını dile getirseler de Lütfü Savaş’ı benimsemiş. Lütfü Savaş’ın geçmişteki bazı sözleri nedeniyle kendisine kızgın olan Hataylı Aleviler’in AK Parti’ye tepkisi daha büyük. Bunda Ergin’in kamuoyuna yansıyan telefon konuşmasının değil, hükümetin Gezi olaylarındaki tutumunun ve Beşar Esad’a yönelik politikalarının etkisi var. Ergin’in rakiplerinden MHP’li Mete Aslan da güçlü bir aday. İskenderun’daki icraatları nedeniyle halkta sempati toplamış. Ancak Ergin’in CHP ve MHP adaylarının dışında rakipleri de var. Bir esnaf, “Hükümet göçmenlere duyulan tepkinin farkında ve seçimden önce Hatay merkezindeki göçmenlerin büyük bölümü kamplara taşıdı” derken, başka bir esnaf, göçmenlere kucak açmalarının, göçmenlerin yarattığı sorunları kabullendikleri anlamına gelmeyeceğini vurguladı. Suriye’de ve Suriye’yle yaşananlar nedeniyle ekonomik darboğaza girenlerin sayısı da azımsanmayacak kadar fazla. Suriyeli göçmenlerin ve hükümetin Suriye politikalarının yarattığı her türlü sorunun faturası, hükümete, dolayısıyla da AK Parti’ye ve adayına kesiliyor. Ergin “Nasıl gidiyor kampanya” sorumuza “Bomba gibi” karşılığını verse de sokaktaki manzara, Hatay’da kıran kırana bir seçim olduğunu, CHP’nin aday gösterdiği Lütfü Savaş’ın da MHP’li Mete Aslan’ın da Ergin’e karşı birçok avantajı olduğunu gösteriyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!