Elçilik: Hayes’in ‘şiddet’ iddiası doğru değil

Güncelleme Tarihi:

Elçilik: Hayes’in ‘şiddet’ iddiası doğru değil
Oluşturulma Tarihi: Mart 14, 2015 01:46

İspanya Büyükelçiliği’nde çalışan eşinin kendisine şiddet uyguladığını söylediği ABD’li annenin haberiyle ilgili Büyükelçilik açıklama yaptı: “İddialar gerçekdışı.”

Haberin Devamı

ABD vatandaşı Amanda Leigh Hayes’in, İspanya Büyükelçiliği’nde birinci kâtip olarak çalışan eşi M.L.G.’nin kendisine şiddet uyguladığı iddiasıyla Türkiye’yi terk etmesi ve oğlunun velayeti için verdiği hukuk mücadelesi salı günü Hürriyet’e haber olmuştu. Hayes’in şiddet iddialarıyla ilgili İspanya Büyükelçiliği Basın Müsteşarı Eduardo Aguirre de Cárcer, yazılı açıklama yaptı. Cárcer, şunları kaydetti:

‘ÇOCUĞU GÖTÜRDÜ’

“Aile içi şiddet iddiaları tamamen gerçekdışı ve asılsızdır. Bayan Hayes bu iddiaları, ABD’de yapılan duruşmada, küçük Alejandro Gonzalez Hayes’i kaçırmasını haklı çıkarmak amacıyla kullanmıştır. Kendisi 2014 yılı Nisan ayında çocuğu ABD’ye götürmüş ve geri dönmemiştir; bu, babanın rızası olmadan aldığı bir karardır. ABD Federal Mahkemesi yargıcı, 21 Ocak’ta, aile içi şiddet iddialarının kanıtlanmadığına hükmetmiş ve küçük Alejandro’nun, babasıyla birlikte daimi ikamet yerine, yani babasının diplomatik misyonda görevli olduğu yer olan Türkiye’ye dönmesi gerektiğini karara bağlamıştır. Haberinizde bahsi geçen ABD Federal Mahkemesi’nin söz konusu kararı, yetkili yargı alanının Türkiye olduğuna dair bir ibare kesinlikle içermemekte olup, bu bilgi doğru değildir ve Hayes ile avukatının kasıtlı olarak yaptıkları bir yorumlamadan ibarettir. Hayes tarafından açılan bir dava üzerine, İstanbul 7’nci Aile Mahkemesi yargıcı, bundan sadece birkaç hafta önce çocuğun velayetine ilişkin bir tedbir kararı almıştır.”

‘BABAYA VERİLSİN’

“Daha sonra, M.L.G.’nin itirazı üzerine, hâkim kararında değişiklik yapmış ve Türkiye’nin taraf olduğu 1961 tarihli Diplomatik İlişkilere dair Viyana Sözleşmesi uyarınca kendisinin yetkili olmadığını beyan ederek, ilk duruma dönülmesine hükmetmiştir. 7’nci Mahkeme hâkimi, Hayes’in çocuğu babasına vermesine karar vermiştir, ancak polis tarafından söz konusu adli kararın yerine getirilmesi için harekete geçildiğinde, Hayes adreste bulunamadığı için bu kararın gereği yerine getirilememiştir.”

İspanya’da boşanma davası

MÜSTEŞAR Cárcer, açıklamasında çiftin İspanya’daki boşanma davasına da dikkat çekerek şöyle devam etti: “Bir diğer husus ise, 2014’ten beri İspanya’nın Barcelona şehrinde ikili arasında açılmış bir boşanma davası olduğudur.
Bu dava, küçük Alejandro’nun velayetini de içermektedir. Bu davaya ilişkin tebligatların, istinabe müzekkeresi ve uluslararası hukuki işbirliği kanalıyla yapılmış olmalarına rağmen, Hayes şu ana kadar tebligatları teslim almayı reddetmiştir.”

‘ABD ŞİDDETİ REDDETTİ’

“Hayes, anlaşılmaz bir tutum içindedir, çünkü vatandaşı olduğu ABD ve Türkiye mahkemelerinde alınan kararlara uymak zorunda. Aile içi şiddet iddiaları asılsızdır ve yukarıda belirtildiği gibi, bu iddialarla ilgili derinlemesine inceleme yapan bir ABD Federal Mahkemesi hâkimi tarafından bütünüyle reddedilmiştir. Hayes’in bu iddiaları, M.L.G.’nin itibarını ve onurunu zedelemek amacıyla ortaya attığı ortadadır. İlgili Türk makamlarının tamamı konudan tümüyle haberdardır ve konunun mümkün olan en kısa sure içinde çözümlenmesi için işbirliği yapmaktadır.”



Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!