Eksi 15 derecede 10 saat kaldılar

Güncelleme Tarihi:

Eksi 15 derecede 10 saat kaldılar
Oluşturulma Tarihi: Ocak 25, 2006 15:01

Ankara-Konya karayolu kar ve tipi nedeniyle dün gece ulaşıma kapanırken, kara saplanan araçlarda 10 saat süreyle mahsur kalan yüzlerce kişi, sıfırın altında 15 derece soğukta, üzerleri 1 metre karla örtülen araçlarında donarak ölmekten son anda kurtarıldı.

Ankara ve çevresinde etkili olan kar, karayolu ulaşımını da aksattı. Konya karayolu, Ankara'ya 40 kilometre uzaklıktaki Gölbaşı İlçesi'nin Ahiboz Mevkii'nde dün akşam saatlerinde buzlanma nedeniyle kayan bir TIR diğer araçların geçişini engelledi. Yoğun tipide görüş mesafesinin neredeyse sıfıra inmesi ve yolun kısa sürede karla kaplanması nedeniyle Ankara - Konya karayolu bu kesimde saat 22.30'dan itibaren ulaşıma kapandı.

Kar kalınlığının 1 metreyi bulduğu Ahiboz Mevkii'nde ulaşıma kapanan yolda, aralarında 2 yolcu otobüsünün de bulunduğu çok sayıda araç kara saplanıp mahsur kaldı. Mahsur kalan araçlardakileri kurtarmak için bölgeye ekipler sevkedilirken, Ankara- Konya karayolunda seyir halindeki araçlara alternatif güzergahlardan yol verildi ve Ankara Otogarı'ndan bu yönde seyredecek araçlar bekletildi.

DEHŞET GECESİ

Karayolları ve Köy Hizmetleri ekiplerinin bölgeye ulaşması gecikince, otobüslerde ve üzerleri 1 metre karla kaplı otomobillerinde mahsur kalan onlarca kişi paniğe kapıldı. Yiyecek ve yakıtları azalan yolcularla sürücüler sabırsızlıkla, ekiplerin kendilerine ulaşmasını bekledi. Saatler ilerledikçe, açlık ve soğuktan bitkin düşen yolcularla sürücüler, battaniyelere ve paltolarına sarılıp ısınmaya çalıştı. Hem kapanan yolda mahsur kalanlar, hem de haber verdikleri yakınları, jandarma ve polise telefon yağdırarak, ‘imdat’ çağrısı yaptı.

Kurtarma ekipleri greyder, dozer ve kar temizleme araçlarıyla yolu açma çalışmaları sabah saat 06.30'a kadar sürdü. Ekipler kara saplanan araçlara ulaşarak, onlarca kişiyi yaklaşık 10 saat sonra ‘beyaz ölüm’ün kucağından alıp kurtardı. Kurtarılan sürücü ve yolcuların acil ihtiyaçları karşılandıktan sonra yollarına devam etmeleri sağlandı.

Kendilerine ekiplerin geç ulaşmasından yakınan yolcularla sürücüler, yaşadıkları dehşe saatlerini DHA muhabirine anlatırken, “Başkentin hemen yanında biz bunları yaşıyorsan, Doğu'da yaşayanların Amlah yardımcısı olsun” dedi.
Karayolları ile güvenlik birimlerini defalarca aradıklarını söyleyen yolcularla sürücüler, saatler geçtikçe umutsuzluğa kapıldıklarını, yakıtlarını tasarruflu kullanıp araçları kısa süre çalıştırıp ısındıktan sonra stop ettiklerini anlattı.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!